Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Az ipari festés forradalmasítása: az integrált vezérlőrendszer

Felületkezelés – Az ipari automatizálás dinamikus világában a hatékonyság és a rendszerek könnyű használata kulcsfontosságú.

Ezen igényt felismerve az M.L.S. Magyarország Kft. egy olyan integrációs rendszert fejlesztett ki, amely zökkenőmentesen egyesíti az ipari festés folyamatain belül működő különböző komponensek vezérlését. Ez az innováció forradalmasítani fogja az iparágat a műveletek egyszerűsítésével, a felhasználói élmény javításával és a speciális képzés szükségességének csökkentésével.

A műveletek racionalizálása az ipari festésben

Hagyományosan a festőrobotok kabinban történő működtetéséhez több vezérlőpanelen szükséges navigálni, amelyek mindegyike a folyamat különböző aspektusait kezeli. Legtöbb esetben robotot, a konvejort, a kabint, a festékkonyhát mind külön, azok saját interfészén kell kapcsolgatni. Ez a széttagoltság nemcsak nehézkessé teszi a műveletet, hanem növeli a hibák és a nem túl hatékony munkavégzés valószínűségét is.

Az új integrált vezérlőrendszer azonban teljesen megváltoztatja ezt a paradigmát azáltal, hogy mindegyik kontroll egységet egyetlen felhasználóbarát, színes érintőképernyőre központosítja. Legyen szó a világítás bekapcsolásáról, a festéktípus kiválasztásáról, a szállítószalag mozgatásáról vagy akár egy előre leprogramozott festési művelet elindításáról, ennek az új felhasználóbarát rendszernek köszönhetően minden funkció egyetlen kezelőfelületről érhető el. Az egyszerű beállításokat követően a festés automatizáltan és mindig azonos minőségben történik.

Főbb jellemzők és előnyök

Az egyik legalapvetőbb előnye az egységes vezérlőfelület, ami egyetlen intuitív panelen egyesíti a festőrobot, a kabin konvejor és a festőkonyha vezérlését. Ez jelentősen csökkenti a művelet összetettségét, gyorsabbá és hatékonyabbá téve azt.  Az érintőkijelzőt az egyszerűség jegyében tervezték, átlátható, színes kijelzővel, amely könnyen navigálható. Ez lehetővé teszi a kezelők számára, hogy átfogó képzés nélkül kezeljék a teljes rendszert. Az Ipar 4.0 elveihez igazodva, az integrált vezérlőrendszer a festési folyamat során adatok sokaságát rögzíti és dolgozza fel. Ezek az adatok magukban foglalják a pontos festékfelhasználást, a berendezések teljesítményére vonatkozó mérőszámokat és a kabinon belül fellépő környezeti feltételeket. A kezelők és menedzserek távolról férhetnek hozzá valós idejű adatokhoz, lehetővé téve a festési folyamat pontos nyomon követését és optimalizálását. Ezen ismeretek felhasználásával a vállalaton belül megalapozott döntéseket hozhatnak a pazarlás csökkentésének, a minőség javításának, valamint az általános működési hatékonyság növelésének érdekében, így a festési folyamat nemcsak intelligensebbé, hanem fenntarthatóbbá is válik.

Az egység egyik talán legkiemelkedőbb funkciója az előre beállított festési receptek kiválasztásának lehetősége. A festőrobot alapból egy teach pendant-tel (tanító pad-del) van ellátva, aminek kezelése hozzáértést igényel. Ebből kifolyólag a programok meghívása nem olyan könnyű, mint az érintőpanelen. A kezelő választhat egy, már előre elmentett programot, aminek következtében a rendszer automatikusan behívja az adott programhoz tartozó festék receptet, valamint a műveletek sorrendjével megfelelően működteti a különböző perifériákat, hogy biztosítsa az egyenletes, hatékony és kiváló minőségű festési eredményt.

A vezérlési folyamat racionalizálásával, vagyis az integrált rendszer alkalmazásával minimalizálhatja az állásidőt és optimalizálhatja a termelékenységet is. A gépkezelő gyorsan válthat a feladatok és konfigurációk között, így a teljes festési folyamat hatékonyabbá válik. A rendszert úgy tervezték, hogy alkalmazkodjon a különböző felhasználó típusokhoz; legyen szó akár kisüzemről, akár nagyipari berendezésről, az M.L.S. integrációs rendszere az egyedi igényekhez igazítható, így téve mindenki számára előnyössé használatát.

Könnyebbség az üzemeltetőknek

Az integrált vezérlőrendszer többféle gyártó berendezését képes összekötni és rendszerben vezérelni, az M.L.S. Magyarország Kft. telephelyén például egy Fanuc P40i robotot, egy Wagner 2K Comfort festékkeverőt és más gyártók komponenseit lehet egy helyen kezelni. Az integrált vezérlő rendszert más típusú robottal (pl.: ABB, KUKA, stb.) is ki lehet alakítani, és együtt tud működni az európában legelterjedtebb ipari PLC-s vezérlésekkel ( pl.: konvejor, kabin vezérlés. – Siemens, Schneider Electric, ABB, Omron, stb.). Intuitív kezelőfelületének köszönhetően még a műszaki ismeretekkel nem rendelkezők is hatékonyan tudják konfigurálni a folyamatot. A vezérlés demokratizálásával a vállalatoknak többé nem kell kizárólag magasan képzett szakemberekre támaszkodniuk a robotok működtetése során, ezáltal csökkentve a munkaerőköltségekre szánt erőforrásokat, valamint növelve a működési rugalmasságot.

Az M.L.S. Magyarország Kft. integrált vezérlőrendszere jelentős előrelépést jelent, amely a kifinomult mérnöki munkát praktikus, felhasználóközpontú tervezéssel ötvözi. Ez az innováció nemcsak az ipari festési folyamatok hatékonyságát és megbízhatóságát növeli, hanem új mércét állít fel az automatizált vezérlőrendszerek kialakításában.

Előrelépés az ipari automatizálásban

Azzal, hogy a különböző vezérlőrendszereket egyetlen, könnyen használható felületen egyesítjük, megnyitjuk az utat a hatékonyabb, hozzáférhetőbb és megbízhatóbb ipari műveletek előtt. Az innováció és a fejlesztések folytatásán túl  továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy olyan élvonalbeli megoldásokat nyújtsunk, amelyek megfelelnek ügyfeleink változó igényeinek.

www.mls.hu


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában