Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Környezet

A „zöld” főzést segítő cégbe fektetett be a Schneider Electric

A Schneider Electric befektetési alapja és több partnere összesen 3,75 millió dollárt fektetett az IoT technológiát használó elektromos főzőlapot fejlesztő ATEC nevű vállalkozásba.

Az új forrás révén további lendületet vehet a főzés „zöld” forradalma az Egyenlítőtől délre található területeken, a tervek szerint tíz év alatt 10 millió tonnával csökkentenék az ehhez a tevékenységhez köthető CO2-kibocsátást.

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat Schneider Electric Energy Access Asia (SEEAA) nevű befektetési alapja a Spark+ Africa Funddal közösen 3,75 millió dolláros A-körös befektetést hajtott végre az ATEC-ben. A lépés célja a dolgok internete (IoT) technológiát használó elektromos főzőlapok elterjesztésének felgyorsítása Ázsiában és Afrikában. A befektetési kör további intézményi résztvevői között megtalálható a DRW, a Save the Children Global Ventures, a Kibo Investments és az iDE. A SEEAA a Schneider Electric 21 millió eurós befektetési alapja, amely Dél- és Délkelet-Ázsia korai fázisú, a tiszta energiára összpontosító vállalkozásainak juttat forrásokat.

„Nagy örömmel támogatjuk az ATEC növekedését, hozzájárulva ezzel a vidéki és alacsony jövedelmű háztartások körében kifejtett, társadalomformáló hatás erősítéséhez, valamint a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez. Hiszünk abban, hogy a tárgyak internetének alkalmazásával, pontos adatokkal és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének finanszírozásával kulcsfontosságú szerepük lesz a „zöld” főzéshez való hozzáférés demokratizálódásában”

– mondta el Gilles Vermot Desroches, a Schneider Electric vállalati társadalmi szerepvállalásért felelős alelnöke és a SEEAA elnöke.

Az ATEC szabadalmaztatott tűzhelye adatokkal ellenőrizhető és auditálható szén-dioxid-krediteket állít elő, ami megoldja a jelenlegi hitelezési problémák többségét, amelyek hátráltatják a környezetkímélő tűzhelyek használatára történő átállást.

„Az ATEC kiterjeszti partnerségeit a fogyasztókkal közvetlenül kapcsolatot tartó forgalmazókkal Ázsiában és Afrikában. A végső célunk, hogy a mi technológiánk legyen az, amely lehetővé teszi a globális délen 800 millió nő számára, hogy aktív szerepet vállaljanak a klímavédelemben és még jövedelemre is szert tegyenek ebből”

– hangsúlyozta Ben Jeffreys, az ATEC társalapítója és vezérigazgatója.

2019 óta az ATEC vezető szerepet tölt be a főzés szén-dioxid-mentesítését célzó technológiák területén.  Mivel a szén-dioxid kvóták piaca egyre inkább a megfelelés és az elszámoltathatóság irányába mozdul el, az olyan technológiák, amelyek 100 százalékban ellenőrizhető adatokat szolgáltathatnak a kibocsátásra vonatkozó állítások igazolásához, kulcsfontosságúak lesznek az afrikai és ázsiai piacokban rejlő lehetőségek kihasználásához.

„Az egyre nagyobb arányú villamosítás és a villamoshálózat, illetve minihálózatok megbízhatóságának javulása miatt az elektromos áram számos afrikai országban egyre több fogyasztó számára jelent tiszta, modern főzési lehetőséget. Az IoT technológia integrálásával az elektromos főzés akadályai jelentősen csökkennek, és biztosak vagyunk benne, hogy az ATEC jó helyzetben van ahhoz, hogy az egyik vezető vállalat legyen ezen a feltörekvő területen”

– jelezték Peter George és Xavier Pierluca, a Spark+ befektetési igazgatói.

Az ATEC a mostani A-körös befektetéssel kapott forrást részben a kutatás-fejlesztésre fordítja – különös tekintettel az IoT technológiára és a Web3.0 megoldásokra –, valamint arra, hogy az innovációjuk által képviselt előnyök hírét eljuttassa a globális dél háztartásaihoz.

Az ATEC tervei szerint tíz év alatt naponta 10 gigawattórára növelnék a „zöld” főzésre fordított energiát. Ez évente akár 10 millió tonnányi csökkenést is eredményezhet a szén-dioxid-kibocsátásban, ami 2,4 millió benzinüzemű autó éves használatának felel meg. A pozitív éghajlati hatások mellett a fával való főzésből származó füst megszüntetése jelentős, kedvező egészségügyi hatással lesz a lakosságra.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában