Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Oktatás

Kurzus a mérnökhallgatóknak a helyi gépész cégek megismerésére

Üzemlátogatáson a PTE MIK mérnökhallgatói

Miért halljuk olyan sokat azt a Dél-Dunántúlon, hogy középiskolás diákok és az egyetemi hallgatók más városban vagy külföldön képzelik el a jövőjüket? Magyarország erős befektetések bevonzásában, viszont a fiatalok sokszor nem itthon tervezik a karrierjüket. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán felvehető Esettanulmányok kurzus bemutatja a hallgatóknak a régió nemzetközi színvonalú innovatív vállalkozásainál kínálkozó lehetőségeket. A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter aktívan támogatja a kurzust előadók biztosításával. A következőkben a legutóbbi kurzus üzemlátogatásait szeretnénk bemutatni.

Silójárművek gyártása testközelből

A Spitzer Silo Pécs Kft. a nemzetközi Spitzer-csoport tagjaként 1992 óta gyárt és javít alumínium silójárműveket, melyek különböző iparágakban, például építőanyagiparban, élelmiszeriparban és vegyiparban használatosak. Ezeknél a nyomástartó edényeknél rendkívül fontos a pontos minőség-ellenőrzés későbbi a balesetmentes és megbízható használat érdekében. A tartályokat a tesztelés során 3 bar nyomás alatt vízzel töltik fel, hogy megvizsgálják a hegesztési varratokat. A kritikus részeken röntgenvizsgálatot is végeznek a késztermékeken.

Az üzemlátogatás során a mérnökhallgatók megismerkedtek a közúti jármű nyomástartóedényeinek biztonságtechnikai kérdéseivel és potenciális veszélyeivel. A hallgatók láthatták a gyártási folyamatokat az alapanyagoktól kezdve a felületkezelésig.

Forgácsolt járműalkatrész gyártás a Matro Kft.-nél

Következő alkalommal a hallgatók ellátogattak a dinamikusan fejlődő Matro Kft.-hez. A vállalkozás több mint 30 éve gyárt forgácsolással előállított alkatrészeket a járműipar, és a gépgyártás részére. Gépipari termékei Európa összes személy- és haszongépjármű gyártójának termékeibe beépülnek. A vállalkozás 2020-ban 3500 m2 gyártóterülettel bővült, amely Pécsen a Déli Ipari Parkban található. A mérnökhallgatók az üzemben megismerhették a vonóhorogház anya, a vonóhorogtartó-ház és magasnyomású üzemanyag pumpatengely gyártási folyamatát.

Automata raktárrendszer a Körber Hungária Kft.-nél

A látogatás a Körber pécsi gyárában a legújabb nagyberuházásról, az AutoStore raktárrendszerről szólt. Ez az automata rendszer robotok által mozgatott, egymásra pakolt dobozokban tárolja az egyes tételeket. Elődjénél sokkal hatékonyabban használja ki a rendelkezésre álló teret, gyorsabb a be- és kitárolás és kevesebb a hiba. Érezhetően javult a kikészítések, vagyis a termelési terület munkahelyeihez szállított szerszámok és alapanyagok minősége. A technológiaváltás elkerülhetetlen volt: a Körber Hungáriában évente több mint 60 ezer különféle alkatrészt használnak, amelyekből a gyógyszeripartól a logisztikáig számos iparágnak készítenek világszínvonalú gyártóberendezéseket.

Bepillantás a páncélszekrények világába

A szemeszter legutolsó üzemlátogatásán a hallgatók a Strauss Metal Kft.nél megismerkedtek a széfek és páncélszekrények szerkezetével, a lemezmegmunkálásban rejlő lehetőségekkel, a cég bemutatótermében pedig megnézték a késztermékeket. A Strauss Metal Kft. több évtizedes tapasztalattal a háta mögött jelenleg több mint 600 féle saját fejlesztésű terméket gyárt CAD-CAM technológiával felszerelt üzemében. Páncélszekrények, pánikszobák építéséhez egyedi és innovatív könnyűszerkezetes kompozit anyagot használnak.

A fenti üzemlátogatásokat tartó vállalkozásokat is magában foglaló Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter 48 régiós gépipari vállalkozás, szervezet szövetsége, melynek alapító tagja a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara is. A klaszter szakképzésfejlesztési tevékenységének átfogó célja, hogy a gépipari szakember és a mérnökképzés a vállalkozások valós szükségleteinek megfelelően alakuljon és képzettebb gépipari szakemberek kerüljenek a vállalkozásokhoz. A klaszter a tevékenysége során bemutatja a leendő munkavállalóknak, hogy a Dél-Dunántúl vonzó alternatíva karrierre és otthonteremtésre.

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter 2011-es alapítása óta számos együttműködés valósult meg a klaszter és az egyetem között, ilyen például az „Esettanulmányok” szabadon választható egyetemi kurzus, melynek célja, hogy a klasztertagok bemutatkozzanak a hallgatóknak, a leendő mérnökök pedig megismerjék a régió munkalehetőségeit és a cégek által alkalmazott legújabb technológiákat. A kurzus keretén belül az előadásokat és üzemlátogatásokat a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter 10 tagvállalatának képviselője tartja, akik megosztják gyakorlati mérnöki tapasztalataikat. A tanulók találkozhatnak és kérdezhetnek a helyi vállalkozások szakembereitől, az üzemekben pedig közelről láthatják az innovatív technológiákat.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában