Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

A stuttgarti AMB 2024 kiállításon 30 ország több mint 1200 vállalata mutatja be a fémmegmunkáló iparágnak szánt megoldásait

Szeptember 10. és 14. között számos különböző téma színhelye lesz a stuttgarti vásárterület: szerszámgépek és gyártósorok vezérlő- és hajtásrendszereikkel, valamint a kapcsolódó szerszámok és szorítórendszerek kerülnek bemutatásra.

Ismét kiállítanak automatizálási megoldásokat, valamint mérő- és tesztrendszereket is. Az Ipar 4.0 területén a mesterséges intelligencia és az intelligens hálózatok, a CAD/CAM alkalmazások és a kollaboratív robotika területén is bemutatásra kerülnek új megoldások. A Német Szerszámgépgyártók Szövetsége (VDW) és a Német Mérnöki Szövetség (VDMA) különleges bemutatója az umati (univerzális géptechnológiai interfész) kezdeményezésről, rávilágít az OPC UA-n alapuló nyílt interfész-szabványok előnyeire. Az Entrance East SmartFactory-ban a gépi interakciót egy teljesen automatizált folyamatláncban mutatják be.

A szerszámgépipar vásárlói szerkezete továbbra is nagymértékben függ az autóipartól.

A VDW jelentése alapján egyértelmű, hogy Németországban minden az autógyártástól függ. A szerszámgépipar pedig nagymértékben függ az autógyártóktól és beszállítóiktól. Bár az arány 42 százalékról (2019) 31 százalékra (2021) esett vissza, a motorblokkok marása, a tengelyek esztergálása és a fémlemezek alakítása továbbra is a legfontosabb hozzáadott értékkel rendelkező tevékenység a szerszámgépeket vásárló ügyfelek számára. Amint azt a Német Szerszámgépgyártók Szövetsége (VDW) is megállapította 2023-as piaci jelentésében, az autógyártás továbbra is a legnagyobb vásárlói ágazat. A VDW jelentéséből azonban az is kiderül, hogy az autóipar jelenlegi hanyatlásának fő oka az ipar átalakulási folyamata, a beruházások egyre nagyobb elmozdulása az elektromobilitás irányába.

2024. szeptember 10. és 14. között az AMB is megvitatja a szerszámgépek globális gyártói és fogyasztói piacának helyzetét.

A VDW szerint 2024 kihívásokkal teli időszak Németországban, ennek oka a gépiparban is a rendelések elmaradása.  A tavalyi magas infláció hatására nominálisan 11 százalékkal csökkentek a német szerszámgépgyártók beérkező rendelései. A kialakult helyzetre tekintettel tehát a szerszámgépiparban senkinek sincsen szüksége a legnagyobb értékesítési piacot érintő kereskedelmi háborúra.

AMB 2024


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában