Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Zöld hidrogén üzemet épít a Messer Németországban

A 10 megawatt kapacitású üzem a maga nemében az egyik legnagyobb lesz Németországban

A Messer, a világ legnagyobb magántulajdonban lévő ipari, orvosi és különleges gáz szakértője zöld hidrogén előállító üzemet épít a Brainergy Ipari Parkban a németországi Jülichben. A park kiemelkedő szerepet játszik a Rajna-vidék ipari területeinek energetikai átállásában, a megújuló energiákhoz kapcsolódó innovatív technológiák elterjesztésében.

A hidrogénüzemet a HyDN GmbH, a düreni járás és a Messer közös vállalata fogja üzemeltetni. A 10 megawatt névleges teljesítményű és óránként akár 180 kilogramm hidrogén előállítására képes üzem a maga nemében az egyik legnagyobb lesz Németországban. A termelt zöld hidrogént elsősorban üzemanyagcellás buszok töltésére használják majd. Ezekből a klímabarát buszokból, amelyek működés közben csak vízgőzt bocsátanak ki, már öt darab közlekedik Dürenben és további 20 követi őket 2024 novemberéig.

A projekt részeként a német NEUMAN & ESSER vállalat megbízást kapott két elektrolizáló berendezés szállítására a hidrogén előállításához, valamint két membrán kompresszor telepítésére a hidrogén nagy nyomásra sűrítéséhez. A Messer felel a megtermelt hidrogén tárolásáért, töltésért és a minőségbiztosításért. “A Messer számára ez a projekt egy újabb fontos stratégiai mérföldkő, amellyel támogatjuk ügyfeleinket a dekarbonizációban. Részt veszünk a hidrogénelőállító üzem tervezésében, hosszú távon átvesszük az üzemeltetését, és értékesítjük a zöld hidrogént. Ezzel a projekttel a környezetre káros szén-dioxid kibocsátás csökkentésével jelentősen hozzájárulunk az klímavédelemhez” – mondta Virginia Esly, a Messer európai COO-ja.

A tervek szerint a zöld hidrogén üzem 2025 őszén kerül beüzemelésre. Megépítését a német Szövetségi Közlekedési és Digitális Infrastruktúraügyi Minisztérium (Bundesministerium für Digitales und Verkehr – BMDV) mintegy 14,7 millió euróval támogatja. A projektet a Nemzeti Innovációs Program Hidrogén 2 (NIP2) részeként finanszírozzák.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában