Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Oktatás

Közel félezer mérnök vehette át diplomáját a Széchenyi István Egyetem ünnepségein

A győri Széchenyi István Egyetem három műszaki kara is megtartotta diplomaátadó ünnepségét.

Az idei tanévben a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karon, az Audi Hungaria Járműmérnöki Karon, valamint az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karon összesen csaknem ötszáz hallgató végzett.

Győrben nagy hagyományokkal rendelkeznek a mérnöki képzések, amelyek az elmúlt időszak elkötelezett munkájának köszönhetően mára modern, gyakorlatorientált oktatást és páratlan szakmai lehetőségeket nyújtanak a hallgatóknak. Nem véletlen, hogy a Széchenyi István Egyetem a régió legjelentősebb felsőoktatási szereplőjévé nőtte ki magát, a mérnöki és informatikai szakok népszerűsége pedig évről évre jelentős. Erről árulkodnak a nemrég tartott diplomaátadó ünnepségek számai is: a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karon mintegy kétszázan, az Audi Hungaria Járműmérnöki Karon több mint 170-en, míg az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karon csaknem százan tettek sikeres záróvizsgát és szereztek oklevelet az idei tanévben.

A Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar diplomaátadó ünnepségén prof. dr. Horváth Zoltán dékán beszédében a jövőre való felkészülésre szólította fel a végzett hallgatókat. „Utolsó házi feladatként hadd adjam: ténylegesen készítsék el a tervüket, milyen pályát szeretnének életükben befutni, és azt miként tervezik megvalósítani” – látta el tanáccsal a diplomásokat. A dékán a folyamatos fejlődésre, tanulásra biztatta a fiatalokat, példaként említve, hogy a kar is új szakokat, továbbképzéseket és átdolgozott tanterveket kíván megvalósítani a fejlesztés, modernizálás jegyében.

A végzettek nevében Farkas Kriszta Evelin és a tunéziai Mejouli Ons gazdaságinformatikus szakos hallgatók köszöntek el az egyetemtől. Az ünnepségen sor került az Oktatók a Hallgatókért díj átadására is, amelyet Lukács Antal mesteroktató vehetett át. Kiemelkedő hallgatói közösségi tevékenységéért a Pro Auditoribus díj oklevél minősítésében Cimerné Fábián Anna Gertrúd, Gombolai Balázs Olivér és Rémai Gábor László, ezüst minősítésében pedig Hering Petra Orsolya részesült. A Reinhold és Carmen Würth alapítvány tanulmányi díját a gépészmérnöki alapszakon végzett Sebestyén Máté kapta.

Az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar ünnepségén az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar környezetmérnök, valamint regionális és környezeti gazdaságtan szakos végzősei is átvették oklevelüket. A végzett hallgatókat prof. dr. Dogossy Gábor, a kar dékánja köszöntötte. „Folyamatosan fejlődő világunkban ma már nem elegendő az itt megszerzett tudás, szükségük lesz további fejlődésre – akár a munkahelyükön szervezett tanfolyam, akár oktatási intézmények által nyújtott képzés formájában. Kapuink nyitva állnak önök előtt, akár egy új területbe szeretnének belekóstolni, akár a jelenlegi szakmájukat szeretnék még magasabb szinten elsajátítani” – hívta fel a figyelmet.

Az ünneplőkhöz angol nyelven dr. Fodor Dénes ipari és stratégiai kapcsolatokért felelős dékánhelyettes szólt, aki beszédében a kitartás fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte, hogy a most átadott diplomák értékét növeli a Széchenyi István Egyetem nemzetközi elismertsége, amelyet a felsőoktatási ranglistákon való kiváló szereplése is igazol.

A hallgatók nevében Szögi Viktória és a ghánai Wakpal Simon köszönt el az intézménytől. Az egyetemen működő szervezetek fejlődéséért végzett szakmai munkáért járó Pro Progressum hallgatói díj emléklap minősítésében Balogh Dániel Tibor, Fürdős Róbert, Mekota Gergely és Wakpal Simon, oklevél minősítésében Boros Máté, Szőcs Bence és Tóth Imre részesült. A kiemelkedő közösségi tevékenységet végző hallgatóknak járó Pro Auditoribus díj emléklap minősítését Dumics Tamás, oklevél minősítését Janus Nándor, bronz minősítését pedig Jäger Dávid Viktor és Szögi Viktória vehette át.

Az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kar diplomaátadó ünnepségének résztvevőit Tutervai Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Építész Kamara elnöke, a Magyar Építész Kamara alelnöke köszöntötte, aki üdvözölte a szakma gyarapodását a frissen végzett, minőségi oktatásban részesült széchenyis diplomásokkal.

A kar dékánja, dr. Szép János arra hívta fel a végzettek figyelmét, hogy a diploma megszerzésénél a papír mögött rejlő tudás, képességek és készségek sokkal fontosabbak. „Ez nem valamiféle általánosan alkalmazható végső szakismeret, inkább egyfajta kulcskészlet ahhoz, hogy mérnökként gondolkodjanak, mérnöki feladatokat ismerjenek fel és azokat mérnöki módon oldják meg” – szögezte le. Hozzátette: a most diplomát szerzők tudására Magyarországon és Európa-szerte nagy szükség lesz.

Prof. dr. Movahedi Rad Majid dékánhelyettes a nemzetközi hallgatókat köszöntötte: „Hallgatóinkat kreativitásra, egyedi gondolkodásra ösztönözzük, valamint kiemelten fontosnak tartjuk mások ötleteinek tiszteletben tartását és a nyitottságot. Hisszük, hogy ezen elvek adják az alapot ahhoz, hogy valódi világpolgárokat képezzünk”.

A végzett hallgatók nevében Szűrös Zsolt és Alkhayyat Murad Azzam búcsúztak az egyetemtől. Az ünnepségen a Pro Progressum díj emléklap minősítésében részesült Orbán Szabolcs. A Pro Auditoribus díj emléklap minősítését Horváth Gábor, Mogyorósi Veronika és Tóth Zsófia, oklevél minősítését pedig Vajas Zsanett vehette át.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában