Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Környezet

A MOL új műanyaghulladék újrahasznosító üzeme

Műanyagok kémiai újrahasznosítása területén jelentett be együttműködést a MOL-csoport és a globális folyamattechnológiával és értékorientált energetikai megoldásokkal foglalkozó Lummus Technology.

A partnerség részeként megkezdődött az első Lummus Advanced Waste Plastic Recycling üzem tervezési szakasza.

Az első üzem, amely a MOL Petrolkémia tiszaújvárosi telephelyén jön létre, évi 40 000 tonna vegyes műanyaghulladék feldolgozási kapacitással rendelkezik majd, az átalakított nagy értékű vegyipari termékeket és alapanyagokat pedig a MOL petrolkémiai üzemében fogják feldolgozni. Az üzem fejlett üvegházhatású gázok (ÜHG) csökkentésére szolgáló tervezési elemeket is tartalmaz majd, többek között egy teljesen elektromos pirolízisreaktort, amelynek eredményeként az egység normál üzemmódban nulla közvetlen scope 1 szintű kibocsátással rendelkezik majd.

„Ez egy újabb mérföldkő a Lummus és a MOL-csoport számára, és jelentős lépés az iparágunk körforgásának növelése felé”

­– mondta Leon de Bruyn, a Lummus Technology elnök-vezérigazgatója.

 „A Lummus innovatív technológiáját és a MOL működési kiválóságát kihasználva tovább erősítjük közös elkötelezettségünket, hogy olyan fenntartható megoldásokat honosítunk meg, melyek választ adnak a műanyaghulladékok újrahasznosítására.”

A műanyagok kémiai újrahasznosítása részét képezi a MOL azon kötelezettségvállalásának, amelynek keretében évente közel 5 millió tonna települési szilárd hulladékot gyűjt be Magyarországon, valamint ennek kezelését és a kapcsolódó beruházásokat is magában foglalja. A MOL elkötelezte magát a körforgásos gazdaság előmozdítása mellett, melynek részeként a közelmúltban befektetett a közép-európai műanyaghulladék-újrahasznosításba. Ennek eredményeként a MOL fenntartható vegyületek széles skáláját kínálja különböző iparágak számára, beleértve az autóipart, az építőipart és a csomagolóipart is.

„A vegyipar is fontos szerepet fog játszani a körforgásos gazdaság beindításában és az okos átmenet felgyorsításában. Ezért a MOL-csoport évek óta kiemelt figyelmet fordít erre a területre, egyre növekvő eredményekkel. A 40 000 tonna kapacitású pirolízisüzem megépítésével nagyon fontos lépést teszünk előre a műanyagok újrahasznosítása terén. A Lummus pirolízis technológiája lehetővé teszi számunkra, hogy a műanyaghulladékot nagy értékű vegyi anyagokká és nyersanyagokká alakítsuk át, új választ adva a hulladékgazdálkodás kihívásaira. Ez az együttműködés bizonyítja ipari versenyképességünket és a fenntartható jövő iránti elkötelezettségünket”

– mondta el Szabó Gabriel, a MOL-csoport Downstream ügyvezető igazgatója.

A most bejelentett projekt része a Lummus és a MOL 2023-ban bejelentett partnerségének, amelynek célja a műanyagok kémiai újrahasznosításának bevezetése és integrálása a MOL magyarországi és szlovákiai létesítményeibe. A Lummus Green Circle üzletága a MOL-csoport rendelkezésére bocsátja fejlett műanyaghulladék-feldolgozó technológiáját, amely képes hatékonyan átalakítani a műanyaghulladékot nagy értékű vegyipari termékekké és egyéb alapanyagokká, ezzel visszaforgatva az anyagot a körforgásos gazdaságba. Ez egy már bizonyított, megbízható és gazdaságilag kifizetődő technológiai megoldás a globális műanyaghulladék-probléma kezelésére, amely további környezetvédelmi előnyöket kínál, így alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást szilárd koksz termelése nélkül. A Lummus az olefingyártás, a katalitikus krakkolás és a maradékfeldolgozási technológiák terén szerzett tapasztalatával és szakértelmével is támogatni fogja a MOL-csoportot a sikeres technológiai integráció érdekében.

A Green Circle üzletág összefogja és bővíti a Lummus Technology azon képességét, hogy új lehetőségeket ragadhasson meg az energetikai átmenet és a körforgásos gazdaság területén. Emellett gazdaságilag és műszakilag is megalapozott megoldásokat nyújt a műanyagot tartalmazó szilárd hulladékok feldolgozása; különböző megújuló bioalapú alapanyagok értéknövelt vegyi anyagokká történő átalakítása, polimerek és üzemanyagok előállítása; a finomítói és petrolkémiai eszközök szén-dioxid-mentessé tétele; valamint a kék hidrogén és bioüzemanyagok termelésének bővítése területén.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában