Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Górcső alatt a szmoking története

Ön tudta, hogy az amerikaiak és az angolok komoly harcot vívtak a szmoking eredetének birtoklásáért a 19. század végén, amelyet azóta sem sikerült megoldani?

A britek álláspontja szerint a Lord Men’s Fashionnél kapható szmoking Angliából származik, és az amerikaiak csak lemásolták ezt az előkelő öltözetet, amelyet a közép- és felsőosztályhoz tartozó uraságok a vacsorákat követő közös dohányzás során viseltek.

A történelmük szerint napjaink egyik legelőkelőbb estélyi viselete, a szmoking, eredeti angol nevén a dinner jacket, akkor indult útjára, amikor 1865-ben a wales-i herceg arra kérte Henry Poole-t, hogy készítsen a részére egy rövidebb állású zakót, amit az informális vacsorákon tud majd viselni.

Az amerikaiak álláspontja

Egy amerikai monda szerint viszont akkor született meg a szmoking, amikor James Brown Potter tanácsot kért a király szabójától. Ő pedig készített neki egy, a herceg által is viselt, megfelelő esti zakót, amelyben Potter később megjelent a New York-i Tuxedo Clubban. Innen a Tuxedo elnevezés, amely kifejezés egész Amerikát meghódította.

Egy kis érdekesség: kutakodtunk kicsit az interneten, és a feljegyzésekben azt találtuk, hogy Henry Poole & Co. ügyfélnyilvántartásában egyáltalán nem szerepel James Brown Potter nevű vásárló, a Tuxedo Club alapítói közül viszont többen is megtalálhatóak a listában.

A 20. század elejétől napjainkig

Az angliai méltóságoknak köszönhetően a 20. század elejétől a szmoking villámgyorsan elterjedt Európa-szerte, amelynek eredményeképpen a férfiak klasszikus öltözékévé avanzsált, és a mai napig is nemzetközi sztenderd a férfiak estélyi megjelenésében.

Bár a formajegyei azóta kicsit megváltoztak. A viselésének szabályai viszont egyáltalán nem. Ugyanúgy kizárólag estélyi öltözéknek számít, és csak 18 óra után kezdődő eseményeken hordható.

Továbbá kizárólag fekete vagy sötétkék színű lehet, és keményített gallérú, fehér szmokinginggel illik viselni, amelyhez fekete színű csokornyakkendő dukál. Ami pedig a kiegészítőket illeti, a széles spanyol öv és a fűzős, fekete lakkcipő ajánlatos hozzá.

Némi útravaló…

A fentebb említett dolgokból is tökéletesen látható, hogy a szmoking rengeteget alakult az elmúlt egy évszázad során.

Bár mi az útmutatónkból kihagytuk például a 70-es éveket, amikor is a fiatal forradalmi nemzedék lesöpörte a tervezőasztalról az unalmasnak tartott, konzervatív szmokingokat, és hatalmas, íves nyakkendőkkel, mintás zakókban, színes és csipkés ingekben, no meg trapéznadrágokban jelentek meg az eseményeken.

Ami szerencsére nem tartott sokáig, és a 80-as években már újra konzervatívabb megjelenésűvé vált a szmoking.

Reméljük, hogy élvezte ezt a kis áttekintést. Ha bármi kérdése felmerülne, keresse bátran a Lord Men’s Fashion szakértőinek csapatát!


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés