Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Minden kézben tartva – Arburg robotok

Az automatizálási megoldások iránti igény világszerte nő

Egyrészt egyre összetettebbek lesznek a műanyag alkatrészek, másrészt kis darabszámok esetén is rugalmasnak kell lenni. Az Arburg a legkülönfélébb igényekhez kínál megfelelő megoldást: az Integralpicker-től kezdve a lineáris Multilift robotrendszereken át a többtengelyes robotokig és komplett kulcsrakész berendezésekig.

Legyen szó egyszerű angusz kiszedésről, bonyolult alkatrészkezelésről vagy összetett gyártócellák igény szerinti automatizálásáról, beleértve a gyártást megelőző vagy követő  lépésekről – az Arburg gyakorlatilag minden ügyféligényt képes teljesíteni, és a CE-szabványnak megfelelő gépeket az automatizálással és perifériákkal együtt egyetlen kézből szállítja. Manapság világszerte minden harmadik Allrounder gépet robotrendszerrel felszerelve szállítanak le. Ugorjunk vissza egy pillanatra a kezdetekhez: az első Integralpicker 1996-ban használták az angusz eltávolítására. Azóta az Arburg fővállalkozóként egyetlen forrásból kínál komplett, kulcsrakész berendezéseket.

Rendszerintegrátorként az Arburg személyre szabott gyártócellákat kínál egyetlen forrásból. Az automatizálási kínálatban szerepelnek Yaskawa és Kuka ipari robotok is

Lineáris robotrendszerek

Megfogás, válogatás, behelyezés, kivétel, lerakás – az Arburg lineáris robotrendszereinek sikertörténete 2000-ben kezdődött egy Multilift H berendezéssel. Az ezt követő években az automatizálási program folyamatosan bővült. Ma az Arburg három lineáris robotrendszer gyártmánysorozatot kínál:

A vízszintesen benyúló Multilift  H akkor használható a legjobban, ha függőlegesen történik a szerszám osztósíkba való fröccsöntés, vagy ha a perifériakészülékek függőlegesen vannak ráépítve a záróegységre. Az Arburg a függőleges Multilift  Select-et kínálja a fröccsöntött alkatrészek automatizált gyártásának elkezdéséhez. A berendezés meggyőző kompakt szerkezeti felépítéssel, standardizált komponensekkel és kedvező ár–teljesítmény aránnyal rendelkezik. A gyártmánysorozat 2023-ban kibővült egy nyolc kg megengedett terhelésű Multilift Select 8 modellel.

Különleges opciók igénye esetén a függőleges Multilift  V személyre szabott megoldásokat kínál. Ennek a gyártmánysorozatnak a megengedett terhelése 10 és 40 kg közötti. A legújabb Multilift  V 10 modell megengedett terhelése 10 kg.

„powered by Arburg“ többtengelyes robot: a műanyag delfinek igényes gyártása során a komplett kezelést egy Yaskawa hattengelyes robot végzi. A robot közvetlenül a gépvezérlésen keresztül programozható.

Többtengelyes robot

A kis helyen megvalósított igényes alkatrészkezelésre és a magas fokú működőképességre például a Kuka „powered by Arburg“ hattengelyes robotjai alkalmasak. Ezek a robotok maximális rugalmasságot nyújtanak, alkalmasak a nagy megengedett terhelést igénylő feladatokhoz, és beintegrálhatók a gépvezérlésbe. Különösen helytakarékos a felfüggesztett kiépítés, amely nem igényel további helyet a felállításhoz.

Ezt a megoldást pl. abroncs leszedő teljesen automatizált gyártása során mutatták be. Ennek a kerékpár szerszámnak a gyártása olyan kulcsrakész berendezéssel történik, amelynek lelke egy Allrounder 375 V. A függőleges gép a betétes darabot úgynevezett „Remover“-re („eltávolító“) és „Installer“-re („felhelyező“) fröccsönti. A komplett alkatrészkezelést egy Kuka hattengelyes robot végzi. Ez a robot kamerás ellenőrzéshez továbbítja a vibrációs csigás szállítóval előkészített klipszeket, és behelyezi őket a fröccsöntő szerszámba. A kivett fröccsdarabok egy lézeres állomáson DM-kódot kapnak. Ezt követően kiegészülnek egy üzemeltetési útmutatóval, majd a kétrészes abroncs leszedőt használatra készre szerelik őket.

A helytakarékos módon felfüggesztett, hattengelyes robotra épülő függőleges Allrounder 375 V kulcsrakész berendezés teljesen automatikusan gyártja a használatra kész abroncs leszedő kerékpár szerszámot.

Összetett dolgok egyszerű kezelése

A végcél az összetett dolgok kezelhetővé tétele úgy, hogy a szakképzett munkaerőhiánytól szenvedő időkben egy kis létszámú szakképzett személyzet is képes legyen az Arburg robotrendszereinek és berendezéseinek biztonságos és megbízható beállítására és kezelésére. A „powered by Arburg“ többtengelyes robotjai nem utolsósorban ezért rendelkeznek ugyanazzal a kezelési szisztémával, mint az Allrounder fröccsöntő gép vezérlése.

Yaskawa „powered by Arburg“

2023-ban a portfólió kibővült a Yaskawa „powered by Arburg“ többtengelyes robotjaival. Az Arburg itt még egy lépéssel tovább megy, és magára vállalja a rendszerintegrátor szerepét. A Yaskawa olyan egyszerűen és gyorsan programozható közvetlenül a gépvezérlésen, illetve a hozzá tartozó Arburg kézi kezelőpanelen keresztül, mint egy lineáris Multilift  robotrendszer.

Egy rugalmas, kulcsrakész megoldás példája bemutatja, hogy egy műszaki szempontból igényes, kis műanyag delfineket teljesen automatikusan gyártó folyamat hogyan tehető hatékonnyá és megbízhatóvá. A feladat megvalósítása egy 1+1-es fröccsöntő szerszámmal felszerelt elektromos Allrounder 470 E Golden Electric berendezéssel történik. Elsőként a delfin íves felső és alsó fele készül el, amelyeket a Yaskawa hattengelyes robotja vesz ki. Ezután következik a fröccsdarabok ultrahanggal történő hegesztése. A következő lépésben a delfin „arcot“ kap a többszínű tamponnyomó berendezésben. A festék jó tapadása érdekében a felületet előzetesen a Plasmatreat vállalat plazmájával előkezelik és aktiválják. A hattengelyes robot állomásról állomásra helyezi a terméket, végül lerakja egy szállítószalagra.

www.arburg.com


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában