Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

5+1 ok, amiért megéri olcsó mobiltelefont választanod

Olcsó húsnak híg a leve – de ez igaz mobilokra is? Egyrészt nincs levük, se híg, se sűrű, de ha nem vesszük ennyire szó szerint a szólást, akkor sincs mitől tartani. Ma már egy olcsóbb telefon is jó vétel lehet, ha odafigyelünk a vásárlás előtt.

Nagyjából mindenki egyetért azzal, hogy ami drágább, az biztosan jobb is. Vagy mégsem? Természetes, hogy egy prémium kategóriás mobiltelefon esetében a sok százezres árcímke fejében egy minden szempontból csúcsszintű készüléket kapunk, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy az elérhetőbb árú modellek mindenképpen szégyellnivaló gagyik lennének. Először nézzünk 5+1 okot, ami mindenképp az olcsóbb mobilok mellett szól, aztán jöjjön pár olyan tanács, amelyeket betartva nem lőhetünk mellé!

1. Az olcsó mobil… nos… olcsóbb

A legelső előny talán nem csoda, de annál fontosabb. Ma már a különféle telefonok között sok százezer forintos árkülönbségek is lehetnek, ezért egy igazi prémium modell megvásárlása komolyan megterhelheti a pénztárcát. Persze tény, hogy bizonyos esetekben van valamilyen olyan funkció, amire a mindennapi életben szükségünk lesz és csak a drágább készülékekben található meg, de a gyártók szerencsére egyre elérhetőbb kategóriákba is beépítenek kiváló alternatívákat.

2. Jobb akkumulátoros üzemidő

Annak a korszaknak már rég vége, amikor egy mobil egyetlen feltöltéssel akár egy hétig is kibírta. Mivel manapság egy telefon már egyfajta miniszámítógép, a sokféle funkciója, az erős hardvere és az energiaéhes kijelzője miatt az sem ritka, hogy egy készülékkel akár naponta töltőhöz kell járulni. Egy olcsóbb készülékben azonban sok esetben olyan hardver dolgozik, amelynek nem kell csúcsszintű feladatokkal is megbirkóznia, valamint a kijelző is kisebb felbontású vagy óvatosabb fényerejű. Ez mind hozzájárul ahhoz, hogy kevésbé terhelje az akkumulátort, és ezáltal akár többször olyan sokáig működjön a készülék egy feltöltés után, mint nagyobb társai.

3. Strapabíróbb

Egy prémium mobil olyan, mint egy műalkotás. Üveg hátlap, szálcsiszolt felület borítja, emellett pedig a fedél alatt is millió féle aprósággal zsúfolják tele. Egy belépő szintű telefonnál a borítás a leggyakoribb esetben műanyag, ám egyrészt már jó ideje vége a fényes, ujjlenyomat-gyűjtő kialakításnak, és a műanyag felületeket is minőségi kinézetre tudják faragni a gyártók, másrészt egy ilyen borítással ellátott modellnek kevésbé árt, ha véletlenül leejtjük, odaütjük valaminek vagy megkarcoljuk.

4. Kevésbé melegedő hardver

Rendben, egy csúcsmobilban olyan hardveres motor dolgozik, ami bármit legyorsul – de egyrészt erre nincs feltétlenül szükség, hiszen a mobilappok és játékok legnagyobb százaléka kiválóan elfut visszafogottabb konfigurációkon is, másrészt pedig ennek a motornak így nem kell száztíz százalékon pörögnie. A kompaktabb hardveres kialakítás miatt egy olcsóbb készüléknél ritkábban fordulhat elő, hogy az erős hardver miatt szinte égeti a kezünket a telefon (és nem utolsó sorban ez egy korábbi pontra is jó hatással van, hiszen minél jobban melegszik egy eszköz, annál jobban terheli az akkumulátort is).

5. Belépő lehet a mobilok világába

Manapság már nem az a kérdés, hogy szabad-e a gyerekeknek mobilt venni, hiszen egyre több előnye van már a legfiagtalabb korosztály számára is. Megkönnyíti a szülői kapcsolattartást, a távol lévő gyerekek helyzetének figyelését, de számukra elősegíti a digitális gondolkodás, a mobilkommunikáció, a közösségi média gyors megismerését. Ha viszont a gyerek kapásból egy drága mobillal kezd, épp a gyakorlatlansága, elővigyázatlansága miatt könnyebben előfordul, hogy a készülék megsérül, esetleg elveszik. Egy prémium telefonnál ez elég nagy érvágás, de egy olcsóbb készüléket szerencsére kisebb befektetés pótolni.

+1. Könnyebben cserélhető

A mobilpiac folyamatosan változik: új technológiák, friss appok, divatos kamerahasználati módok jönnek és mennek. Épp ezért sokakban merülhet fel akár már egy telefon megvásárlása utáni évben, hogy milyen jó lenne egy következő generációs készülékre váltani. Egy drága csúcsmobilnál évente, kétévente kiadni a borsos vételárat nem épp a családi költségvetés barátja, viszont egy olcsóbb mobilt könnyebben cserélünk újra.

Mire figyeljünk olcsóbb mobil vásárlása előtt?

Bár alapvetően egy telefon nem azért olcsóbb, mert rosszabb vagy csúnyább, az tény, hogy a csúcskategóriákhoz képest bizonyos funkciók nem találhatók meg bennük, esetleg csak kompromisszumokkal használhatók. Épp ezért vásárlás előtt azt gondoljuk át, mire szeretnénk használni az új készüléket: a fotózás a fontosabb, esetleg a gyorsan és akadás nélkül futó játékok, a legújabb adathálózattal való kompatibilitás, netán a lehető leghosszabb akkuidő? A belépő kategóriában is ugyanúgy találhatunk ugyanis olyan eszközöket, amelyek képesek megugrani az általunk elképzelt szintet, legfeljebb valami más területen nem teljesítenek annyira jól, de ha arra pedig nekünk nincs szükségünk, máris megvan a tökéletes vétel!

Tehát nézzük meg, a kiszemelt mobil tudja-e azt, ami nekünk igazán fontos, kompatibilis-e az általunk használt appokkal. Ha igen a válasz, hiába nem gyémántberakásos, lézerpörgettyűs, turbómeghajtású szupermodell, nekünk tökéletes lesz!


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés