Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Lehetőségek a modern, energiatakarékos otthon kialakítására

Napjainkban egyre több otthont szerelnek fel automatizált rendszerekkel. Az úgynevezett okosházak nemcsak a kényelmünket hivatottak biztosítani, hanem az energiafogyasztás optimalizálásában is segítségünkre lehetnek.

A különféle elektronikai eszközök és vívmányok között azonban a ház általános állapotáról sem szabad megfeledkeznünk. Egy környezethatékony otthon esetén elengedhetetlen a jó minőségű szigetelés. A Shield-szigetelés ajánlata egy vékony rétegben is kiemelkedően hatásos, modern és megbízható alternatíva. Ha szeretnél még többet megtudni a technológiáról, kattints ide.

Modern eszközök a házban

Sokan kifejezetten szeretik, ha mobiltelefonjuk, autójuk vagy akár az otthonuk is kényelmi funkciókkal van felszerelve. Ahogy az önvezető autók esetén is az automatizáció könnyíti a dolgunkat, úgy egy okosotthon is el tud végezni bizonyos feladatokat helyettünk. Bár az építkezés vagy beszerelés időszakában ez többletköltséggel jár, de hosszú távon nemcsak az időnkön, de az anyagiakon is spórolhatunk vele.

Okostermosztát

A magyar háztartások legtöbbjében a rezsiköltség nagy részét a fűtésre költött pénz teszi ki. Éppen ezért nem mindegy, hogy mikor és mennyire fűtjük fel az otthonunkat. Egy okostermosztátot beállíthatunk úgy, hogy mindig a legoptimálisabb hőfok legyen az otthonunkban és csak ott, ahol erre valóban szükségünk van. Akár különböző hőmérsékletet is beállíthatunk az egyes szobákban.

Azt is megadhatjuk, hogy egy adott szobát, például a hálót, melyik napszakban milyen hőmérsékleten tartsa. Ehhez azt is számításba kell venni, hogy egy teljesen lehűlt szoba visszafűtése több energiát igényel, mint a szintentartás vagy egy kevésbé lehűtött tér melegítése. A termosztát ezt is elvégzi helyettünk.

Így nem kell számolgatni, észben tartani és folyamatosan állítgatni a különböző szobák hőmérsékletét. Adott esetben pedig távolról is vezérelhetjük a fűtést, hogy biztosak lehessünk abban, hogy hazaérkezéskor kellemes hőfok fog fogadni minket.

Természetesen ebben az esetben is nagyon fontos, hogy a ház szigetelése a lehető legjobb minőségű legyen. Ha az értékes hőt bent tudjuk tartani, akkor értelemszerűen a fűtési rendszer is sokkal alacsonyabb kapacitással működhet. Ez ismét csak csökkenti a hosszú távú energiaköltségeinket.

Automatizált világítás

Hasonlóképpen a világítóberendezés is automatizálható és vezérelhető akár távolról is. A legmodernebb berendezések már a kinti fényerőt is számításba véve állítják be a felkapcsolt lámpa világítóerejét. Így optimális világosságot biztosítanak anélkül, hogy felesleges energiát használnánk el.

Aki pedig szereti az igazán futurisztikus megoldásokat, az mindezeket a funkciókat hangvezérléssel is irányíthatja. Ebben az esetben kiiktathatjuk a háztartásban at örökké kallódó és az elemeket faló távkapcsolókat.

Az okos megoldások és a modern építési technológiák tehát a mindennapi életünk megkönnyítését szolgálják, emellett pedig a környezetre gyakorolt káros hatásokat is lecsökkenthetik. Igazi win-win szituáció.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés