Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Oktatás

Tehetséggondozás és innovációs projektek az Alstom együttműködésben

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az Alstom, az intelligens és fenntartható mobilitás globális piacvezető vállalata, és a Miskolci Egyetem.

Az együttműködés célja a gyakorlati képzés és az elméleti ismeretek egymáshoz közelítése, a tehetséggondozás támogatása, valamint a hazai acélszerkezet-gyártás folyamatainak, műszaki-technológiai megoldásainak fejlesztése közös kutatás-fejlesztési projektek elindításával. A Miskolci Egyetem kutatási és infrastrukturális háttérkapacitásainak, valamint az Alstom Hungary Kft. gyakorlati lehetőségeinek ötvözésével – külön erre vonatkozó megállapodások mentén – a jövőben termelés-, termék- és folyamatfejlesztési kutatás-fejlesztési projektek indulhatnak Magyarországon a két szervezet együttműködésével.

„A Miskolci Egyetem az alapításától kezdve az elméleti és a gyakorlati tudás átadásának összhangjára törekszik. Alapját jelenti ez az ipari partnerekkel közös kutatási és innovációs projektek megvalósításának”

– hangsúlyozta az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásán Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora. Emlékeztetett: az intézmény 2015-ben kapcsolódott be a duális képzési programba, amelyben a Gépészmérnöki és Informatikai Kar élen jár. A vállalati szférával valós együttműködés lehetőségeit erősíti az egyetem kutatóintézeteinek munkáját összehangoló Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK), de a kutatás-fejlesztés-innovációs tevékenység áll az egyetem elbírálás alatt álló Science Park projektjének a középpontjában is.

„Napjaink legnagyobb kihívása a termelővállalatok számára, hogy miként tudják hosszú távon biztosítani a jól képzett szakembereket és a szakképzett munkaerőt. A most megkötött stratégia együttműködési megállapodás szorosan illeszkedik az Alstom mátranováki gyárának oktatási programjához. Korábban már elindítottuk a telephelyen a hegesztő és lakatos szakképzéseinket a fizikai állomány pótlására”

emelte ki Balázs Gáspár, az Alstom Hungary Kft. ügyvezetője.

Hozzátette:

„Ideje volt, hogy figyelmünket a mérnökutánpótlás és az adminisztratív területekhez kapcsolódó felsőfokú képzések irányába fordítsuk. Ehhez kiváló partnerre leltünk a Miskolci Egyetem személyében, hiszen Észak-Kelet Magyarország legfontosabb műszaki felsőfokú oktatási intézményét sikerült partnerünknek megnyerni. Bízunk benne, hogy a fiatalok, akik az oktatási program keretében megismerkednek hazánk egyik legnagyobb acélszerkezetgyártó telephelyének működésével és az Alstom által kínált lehetőségekkel, egyre nagyobb számban választják majd gyakorlati képzésük helyszínéül és később munkahelyüknek is a gyárat.”

A Miskolci Egyetem első 25 hallgatója április 26-án látogatott el az Alstom mátranováki telephelyére. A félnapos látogatás során a hallgatók megismerkedhettek az Alstom értékeivel, a mátranováki gyár működésével, az itt gyártott termékekkel és az ellátás folyamatával. A vezetett üzemlátogatás során a hallgatók megismerkedtek az üzem termelési folyamataival és a legfontosabb speciális tevékenységekkel.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában