Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Gyakori hibák szigeteléskor, melyeket érdemes elkerülni

A házunk szigetelése komoly befektetés, aminek a célja, hogy energiát takarítsunk meg, és kellemesebb hőmérsékletet biztosítsunk otthonunkban. De sajnos, a szigetelés során elkövetett hibák akár az egész beruházás hatékonyságát is tönkretehetik. Íme a leggyakoribb hibák, amiket érdemes elkerülni:

Tervezés és előkészítés hiánya

  • Tervezés nélkül vágunk bele: A szigetelés megkezdése előtt elengedhetetlen a gondos tervezés. Szakember segítségével meg kell határozni a szükséges szigetelőanyag vastagságát és típusát, figyelembe véve az épületünk adottságait és az energiahatékonysági céljainkat. A szakember meg fogja tudni mondani például, hogy adott esetben a födém szigeteléséhez új generációs üveggyapot vagy fújható polisztirol szigetelés lenne az ideális. A nem megfelelő vastagságú vagy típusú szigetelőanyag választása akár 30%-kal is csökkentheti a szigetelés hatékonyságát!
  • Nem készítjük elő megfelelően a felületet: A szigetelés előtt fontos megtisztítani, kiszárítani és egyenletessé tenni a felületet. Ha ez nem történik meg, a szigetelőanyag nem fog megfelelően tapadni, és később akár le is válhat.

Kivitelezési hibák

  • Nem megfelelő ragasztóanyagot használunk: A szigetelőanyagok ragasztásához kizárólag a gyártó által előírt ragasztóanyagot szabad használni. A nem megfelelő ragasztóanyag használata a szigetelőanyag elmozdulásához és a hőszigetelés hatékonyságának csökkenéséhez vezethet.
  • Nem megfelelően illesztjük a szigetelőlapokat: A szigetelőlapok közötti hézagok hőhidakat képeznek, ami rontja a szigetelés hatékonyságát. Fontos, hogy a lapokat szorosan illesszük egymáshoz, és a hézagokat tömítőanyaggal zárjuk le.
  • Nem megfelelően dübelezünk: A dübelek a szigetelőanyag rögzítését szolgálják. Fontos a megfelelő dübelek és csavarok kiválasztása, valamint a rögzítési pontok helyes megválasztása. A nem megfelelő dübelezés a szigetelőanyag elmozdulásához vezethet.
  • Nem védjük a szigetelést: A szigetelőanyagot védeni kell az időjárási hatásoktól, a napsugárzástól és a mechanikai sérülésektől. Erre a célra üvegszövet hálót és vakolatot alkalmazhatunk. A védelem hiánya a szigetelőanyag károsodásához vezethet.

Kivitelezést követő hibák

  • Nem megfelelő szellőzés: A szigeteléssel egy időben fontos biztosítani a megfelelő szellőzést a penészedés elkerülése érdekében.
  • Nem ellenőrizzük a szigetelés hatékonyságát: A szigetelés befejezése után javasolt hőkamera segítségével ellenőrizni a szigetelés hatékonyságát. Így azonosíthatók a hőhidak és a szigetelési hibák.

Ezek csak a leggyakoribb hibák a szigeteléskor. A hibák elkerülése érdekében javasolt szakemberhez fordulni. Azonban szakember választásakor ne csak az árakat nézzük. Lehetőség szerint tekintsük meg a munkáit, és legyünk óvatosak, ha a vállalkozó irreálisan alacsony áron ajánlja fel a szigetelést. Legyen intő jel, ha a szakember teljeskörű homlokzati és lábazati szigetelést vállalt, de üvegszövet háló, vagy külön lábazati vakolat vásárlása nélkül akarja megoldani a feladatot. A minőségi szigeteléshez fontos mind a megfelelő anyagválasztás, mind a pontos munkavégzés. Ne spóroljunk egyiken se!


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés