Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Orvostechnika

Minőségbiztosítás az ultrahang frekvenciájának és teljesítményének figyelésével

Aligha más iparágban olyan szigorúak a termékbiztonsági és minőségirányítási követelmények, mint az orvostechnikában.

Az orvosi endoszkópiai megoldások vezető gyártója gondoskodik arról, hogy a bevonatos precíziós optika végső tisztítására vonatkozó követelmények teljesüljenek a moduláris ultrahangos sorozatú UCMSmartLine merülőrendszerrel, amely személyre szabott szolgáltatási koncepcióval párosul. Ez magában foglalja többek között az ultrahang teljesítményének és frekvenciájának rendszeres monitorozását az Ecoclean innovatív Acoustic Performance Measurement (APM) rendszerével, amely érintésmentes és reprodukálható méréseket tesz lehetővé.

A hamburgi Olympus Surgical Technologies Europe az Olympus csoporton belül az orvosi technológia európai fejlesztési és gyártási központja. A cég a diagnosztika, a terápia, a feldolgozás és a rendszerintegráció terén nyújtott csúcsteljesítményt képviseli, és lefedi a modern endoszkópos alkalmazások teljes skáláját a termékektől az eljárásorientált rendszermegoldásokig. Körülbelül 3500 különböző gyógyászati ​​termék gyártása során nagy érték a vertikális integráció magas foka. Ez a nyersdarabok megmunkálásával kezdődik és a végtermékek csomagolásával ér véget. Ez magában foglalja a pontosságot a mikrométeres tartományban. Ehhez sokféle gyártási rendszerre van szükség, amelyeket egyedileg kell az egyes termékekhez igazítani. Ide tartozik többek között a két-tíz milliméternél kisebb átmérőjű, 1,5 és 40 milliméter közötti hosszúságú bevonatos precíziós optika végső tisztítására szolgáló rendszer.

Moduláris ultrahangos sorozatú merülőrendszer gondoskodik a tisztaságról

Ehhez az igényes feladathoz az Olympus Surgical Technologies Europe a svájci UCM AG, az SBS Ecoclean Group ultrafinom és precíziós tisztításra szakosodott részlege, az UCMSmartLine sorozat ultrahangos merítőrendszerét választotta. A költséghatékony rendszer a tisztítási, öblítési és szárítási folyamatokhoz, valamint a be- és kirakodáshoz szabványosított modulokon alapul. Az árut alapkivitelben integrált szervohajtású automata szállítógép szállítja. Az elektromos és vezérléstechnika minden egységbe integrálva van, így nincs szükség külön területre a kapcsolószekrénynek. A rugalmas moduláris elvnek köszönhetően az elő- és közbenső tisztítási rendszerek, valamint a legmagasabb tisztasági követelményeket támasztó végtisztítási alkalmazások igény szerint egyszerűen konfigurálhatók.

Az Olympus Surgical Technologies Europe létesítményében összesen hat nedves állomás található 370 x 420 x 390 mm-es (H x Szé x Ma) káddal, amelyek közül négy ultrahanggal van felszerelve. Két további állomás van beépítve a szárításhoz, amely meleg levegővel történik. A teljesen zárt rendszeren belüli alkatrészek szállítására szolgáló standard szállítógép szervohajtással van felszerelve. Egy további forgóváz lehetővé teszi az áruszállítók függőleges oszcillálását. A feldolgozóállomástól függően – tisztítás, öblítés, szárítás – a sebesség 200 és 1500 perc-1 között van. HEPA szűrők és két lamináris áramlási doboz a szárítóállomás és a négyhelyes ürítőállomás felett tisztatérbarát környezeti feltételeket biztosítanak.

Az integrált modern szenzortechnológia többek között a hőmérséklet és nyomás monitorozására, valamint egyéb mért változókra, mint például a vezetőképességre, biztosítja, hogy minden lényeges folyamatparaméter teljes mértékben rögzítésre, ellenőrzésre és dokumentálásra kerüljön, így az orvostechnikai minőségirányítás szigorú követelményei teljesülnek.

Az ultrahang teljesítményének és frekvenciájának rendszeres monitorozása az APM segítségével

Mivel az ultrahang teljesítménye és frekvenciája jelentősen befolyásolja a tisztítási hatást, a vállalat úgy döntött, hogy a szolgáltatási szerződés részeként évente egyszer ellenőrizteti ezen alapvető folyamatparaméterek helyes működését az Ecoclean-nel. Ezt a rendszergyártó képzett és hozzáértő szerviztechnikusa végzi az Ecoclean által kifejlesztett Acoustic Performance Measurement (APM) rendszer hordozható verziójával. Az ezekhez a mérésekhez általánosan használt tesztfóliákhoz és hidrofonokhoz képest az APM rendszer számos előnyt kínál. Ez azt jelenti, hogy az eltérések nem határozhatók meg kellő pontossággal tesztfilmekkel. Hidrofonoknál az érzékelőt az egyes fürdők közegébe kell meríteni. Mivel a merítési mélység változhat, a mérési eredmények nem reprodukálhatók. Ezenkívül fennáll a veszélye annak, hogy szennyeződés kerül a fürdőbe. Ezzel szemben az APM rendszer érintés és mozgás nélkül működik, így reprodukálható méréseket tesz lehetővé. Referenciaként szolgálnak a speciálisan erre az alkalmazásra módosított irányított mikrofonnal a Site Acceptance Test (SAT) során meghatározott, gyakorlatilag új ultrahang egységek értékei. Ezeket minden egyes ultrahangos tartályban egyedileg mérik, így részletes, tartalmas adatbázis áll rendelkezésre. Az ellenőrző méréshez az irányított mikrofont a megfelelő ultrahangos tartályon lévő tartóhoz kell igazítani, és rögzíti a frekvenciát és a nyomásszintet. A szoftver által végzett elemzés és kiértékelés során a mért tényleges értékeket összehasonlítják az adott kezelőállomás referenciaértékeként meghatározott célparaméterekkel. Minden mérést PDF jelentésben dokumentálunk a teljes ellenőrzés érdekében, és az ultrahang tökéletes működését tanúsítvány igazolja. Ez vonatkozik más rendszerelemekre is, mint például a hőmérsékletet, a tisztítószer-koncentrációt és a nyomást rögzítő érzékelőkre, amelyek megfelelő működését az éves karbantartás során is ellenőrzik.

www.ecoclean-group.net


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában