Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Mi mindent foglal magába a növényvédelmi szakirányítás?

Akár most kezded a gazdálkodást, akár évtizedek óta foglalkozol növénytermesztéssel, a növényvédelem mindig más és más feladatok elé állít. A klímaváltozás, a fejlődő technológiák és növekvő árak miatt számtalan kihívással kell megbirkózni. Ahhoz, hogy a legjobb termésátlagot el tudd érni, a feltételeket meg kell hozzá teremteni. Megfelelő növényvédelemmel egy rosszabb minőségű területből is ki lehet hozni a maximumot.

Úgy érzed, hogy túl nagy a teher, és ezen csak nehezít a folyamatosan változó jogszabályi környezet? Akkor érdemes elgondolkodni a feladatok kiszervezésén! Ahhoz, hogy a növényvédelmi szakirányítás hatékony legyen, helyszíni jelenlét is szükséges. Ezért olyan szakembereket célszerű ezzel a munkával megbízni, akik vállalják a terepen történő diagnosztikát is. Ha például Kecskeméten vagy a város 100 kilométeres körzetében gazdálkodsz, akkor a Morva Növénydokitól tudsz segítséget kérni.

Első lépések a növényvédelem megtervezéséhez

Azért, hogy lásd, mi mindenben segíthetnek Neked a növényvédelmi szakemberek, nézzük meg, mit jelent ez a tevékenység a gyakorlatban! A szemléltetés kedvéért maradjunk a fent említett szaktanácsadó cégnél! Ők például az alábbiakat végzik el helyetted, ha kiszervezed a munkát:

  • Az első és legfontosabb a folyamatos terepi diagnosztika az adott körzetben. Ez azt jelenti, hogy hetente végigjárják a kijelölt táblákat, és a szemlét követően hatékony és kedvező javaslatokat tesznek a növényvédelemre.
  • Precíz tápanyag-utánpótlási tanácsokat is kapsz, mind a műtrágyázás, mind a lombtrágyázás terén. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy megfelelő legyen a termesztett növények vitalitása.
  • A gazdaságodra szabott agrotechnikai, növénytermesztési instrukciókat is kérhetsz.

Ennek köszönhetően nagy terhet vesznek le a válladról.

Profi növényvédelmi szakirányítás

Amikor szerződést kötsz egy növényorvossal, nem árt, ha az illető tisztában van az AKG lehetőségeivel és szankcióival, és figyelmet fordít az előírások betartására. Pozitívum az is, ha ismeri a térinformatikai rendszereket, és tud segíteni a bevezetésükben.

A rovarölő szeres kezeléseket 1 napon belül e-permetezési naplóban is rögzíteni kell, ha árutermelésben veszel részt. Ez nem kis teher a gazdálkodóknak. Ezért külön jó pont, ha a növényvédelmi szakirányítás keretein belül ezt is elvégzik helyetted.

Az is gyakran előfordul, hogy ellenőrzéseket végeznek a gazdálkodási területeken. Ilyenkor külön jól jön, ha valaki felkészít rá, elvégzi a dokumentációt, és akár még személyesen is képvisel a hatóságok előtt.

Láthatod, hogy olyan cégtől érdemes növényvédelmi tanácsokat kérni, amelynek évtizedes tapasztalata van a növénytermesztés szinte minden területén, és ismeri a legújabb innovációkat. Legyen az tápanyag-utánpótlás, e-permetezési napló vagy épp térdiagnosztika: minél több feladatot át tudnak venni tőled, annál hatékonyabb tudsz majd termelni.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés