Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Mire van szükség egy modern tömörfa feldolgozó üzemhez?

A modern tömörfa feldolgozó üzem kialakításához több dologra is szükséges: ilyen a képzett munkaerő és optimális munkakörülmények, a minőségi alapanyagok, valamint a megfelelő géppark.

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy mitől lesz igazán modern egy faipari üzem, és milyen szempontokra kell odafigyelni a tervezés és a kivitelezés során.

Korszerű felszerelések

Egy üzem modernsége leginkább attól függ, hogy mennyire korszerű az a technológia, amit a termelés során alkalmaznak. A technológiai újítások pedig leginkább a faipari gépekre vannak hatással.

A faiparban használt legfontosabb gépek közé tartoznak a különféle fűrészgépek, gyalugépek, csiszoló-, és polírozógépek, valamint a fúrógépek. Ma már egyre több faipari üzemben találkozhatunk CNC megmunkálóközponttal is.

A CNC (Computer Numerical Control) egy olyan szerszámgép, amely tartalmaz egy programozható mikroszámítógépet. Ez a számítógép felelős a gép irányításáért, vagyis emberi beavatkozás nélkül is képes elvégezni a teljes munkafolyamatot.

Természetesen ezek a gépek nem olcsóak, így nem árt alaposan átgondolni, hogy honnan és milyen fajta eszközre ruházunk be. Hazánkban a Kelel Kft, a WEINIG magyarországi képviselete forgalmazza a legmegbízhatóbb, legtartósabb tömörfa megmunkáló gépeket. Ezért, ha éppen egy ilyen célú üzem kialakításán dolgozol, vagy éppen automatizálnád a már meglévő üzemed, érdemes felvenni velük a kapcsolatot.

Ugyan egyre nagyobb szerepet kapnak a számítógéppel vezérelt eszközök, azért egy valamirevaló faipari üzemben nem nélkülözhetjük a hagyományos szerszámokat sem.

A faipari munkák sikerének szintén alapkövetelménye a precíz, maximálisan pontos mérések. A korszerű üzemekben egyre gyakrabban használnak lézert és egyéb számítógéppel vezérelt technológiákat a mérési pontosság növeléséhez.

Képzett munkaerő

A modern tömörfa megmunkáló üzemekben jellemzően arra törekednek, hogy csökkentsék a szükséges munkaerő létszámát. A leépítésnek általában az az oka, hogy magas bért kell fizetni a szakképzett munkásoknak, még akkor is, ha a bevételek nem fedezik ezt az összeget. Munkaerő híján azonban bevételre sem lehet számítani, így a hagyományos üzemek tulajdonosai máris egy ördögi kör kellős közepén találják magukat.

Erre a problémára nyújtanak tökéletes megoldást az automatizált, számítógéppel irányított munkaeszközök. Ily módon kevesebb alkalmazottat kell fizetni, miközben a termelés sebessége és minősége sem romlik. Természetesen ekkor sem ereszthetjük szélnek az összes munkást, hiszen a gépeket valakinek felügyelnie kell. Mindazonáltal, lényegesen kevesebb munkaerőre van így szükség.

Arra azonban ügyeljünk, hogy a gépek mellett csak olyanok dolgozzanak, akik már kellő tapasztalattal rendelkeznek. Ezenfelül nélkülözhetetlen az is, hogy értsenek az adott gép irányításához. A faipari munkások kézügyessége is számít, mint ahogy a precizitásuk és megbízhatóságuk is.

A munkások és az automatizált gépek összehangolásához szükség van még egy képzett menedzsmentre. A termelékenység növelése leginkább a vezetőkön múlik, hiszen ők szabják meg a marketing stratégiát, ők irányítják a munkafolyamatokat, és a pénzügyi menedzsmentet.

A vezetőség feladata, hogy felmérjék a piacot, vagyis, azt, hogy mire van éppen kereslet. A versenytársakkal is tisztában kell lenni, hiszen a cél, hogy kedvezőbb áron kínáljunk magasabb minőséget, és szélesebb körű szolgáltatásokat. Mindezt pedig tegyük a fenntarthatóság szellemében.

Optimális munkakörülmények

A modern faipari üzem kialakításakor ügyelni kell arra, hogy megfelelő helyet találjunk az üzem részére. Fontos, hogy könnyedén megoldható legyen az alapanyag utánpótlás és a hulladék elszállítás. A gyártási folyamatok hatékonyságához elengedhetetlen a biztonságos munkakörnyezet. Csakis a legszigorúbb szabályok betartása mellett garantálható, hogy sem munkásnak, sem gépnek nem esik baja munka közben.

A termelékenység növelését minden esetben alapos tervezés előzi meg. Optimalizálni kell a nyersanyagok áramlását, miközben minimálisra kell csökkenteni a hulladéktermelést. Az előállított termékek versenyképességét úgy növelhetjük, ha magas minőségi ellenőrzéseket végzünk, mielőtt piacra kerülnek az áruk.

A biztonságos környezet megteremtéséhez, és a termékek minőségének biztosításához szükség van néhány engedély megszerzéséhez is. Ezek nélkül nem érdemes üzemeltetni semmilyen üzemet, hiszen veszélybe sodorhatjuk az egész vállalkozást.

Minőségi alapanyagok

Végül érdemes megemlíteni a gyártás során felhasznált anyagokat is. A faipari üzemek legfontosabb alapanyaga a fa, ezért nem szabad félvállról venni a fa minőségét. Persze a faanyag hibáit megfelelő munkafolyamatokkal és gépekkel lehet ellensúlyozni (például hossztoldással), de azért a jó minőségű alapanyag összességében egyszerűsíti a megmunkálást.

A fa mellett jelentős szerepe van az elemek összeillesztéséhez használt ragasztóknak, és egyéb segédanyagoknak is. Amennyiben nem elég jó minőségűek, a termékek értéke ugyancsak csökkeni fog. Ugyanígy, a felületek kezelését is csak olyan szerekkel végezzük, amelyek növelik a kész termék minőségét.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés