Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

GA FLX kettős fordulatszámú kompresszor

A GA FLX olyan mértékű megtakarításokat biztosít, amilyet egyetlen fix fordulatszámú kompresszor sem tud

Az első kettős fordulatszámú kompresszorként bemutatkozó GA FLX a tökéletes megoldás azon gyárak számára, melyek energiatakarékos kompresszort keresnek, de még nem állnak készen egy változó fordulatszámú gép megvásárlására. Az új generációs tervezésnek és csatlakoztathatóságnak köszönhetően az energiatakarékosság mellett minden nyomásbeállítási ponton optimális levegőszállítást biztosít, ami kiemelkedő teljesítményt és rugalmasságot eredményez. Röviden, a GA FLX olyan innovációt hoz, amely valódi változást hoz az ipari gyártócégek működésében és a nyereségében.

Mi az a kettős fordulatszámú kompresszor?

A hagyományos fix fordulatszámú kompresszorok csak egy motorfordulatszámmal rendelkeznek, 100%-on. Erre van szükség a maximális légáramláshoz. Amikor azonban a levegőigény kicsit vagy sokkal kisebb, mint a kompresszor maximális teljesítménye, ez a fix motorfordulatszám sok energiát igényel, ami lényegében veszendőbe megy. A kettős fordulatszámú kompresszor két fordulatszámon működik, egy maximális és egy minimális kapacitással, hogy csökkentse az energiafogyasztást a terheletlen állapotban. Ennek eredményeképpen sokkal hatékonyabb, mint a fix fordulatszámú, mivel alacsonyabbak az átmeneti és a lefúvási veszteségek.

Íme egy rövid videó a kettős fordulatszámról:

Az átmeneti veszteségek minimalizálása

Az átmeneti veszteségek kulcsfontosságú fogalom annak megértéséhez, hogy miért és hogyan csökkentik a kettős fordulatszámú kompresszorok az energiafogyasztást a fix fordulatszámú modellekhez képest. Azt az energiát írja le, amelyet egy kompresszor felhasználható levegő előállítása nélkül fogyaszt el, miközben az üzemi fázisok között ciklikusan váltogat. Egy fix fordulatszámú kompresszor esetében ezek a veszteségek a teljes energiafelhasználás akár 20%-át is kitehetik. A technológia inherens korlátai miatt egy fix fordulatszámú modell soha nem lesz képes az átmeneti veszteségeket érdemben csökkenteni, függetlenül attól, hogy mennyire hatékony. Egy kettős fordulatszámú kompresszor minimalizálni tudja ezeket az átmeneti veszteségeket, köszönhetően a motor minimális üresjárati fordulatszámának és annak a ténynek, hogy nyomás alatt lévő rendszerrel szemben (gyorsabban) be tud indulni.

ga flx energiafogyasztás

Íme egy rövid videó az átmeneti veszteségekről:

Mit nyújt a GA FLX?

Kétszámjegyű energiamegtakarítás

  • Drasztikusan csökkenti az átmeneti és terheletlen energiaveszteségeket.
  • Akár 20%-kal csökkenti az energiafogyasztást (a GA fix fordulatszámú modellekhez képest).
  • A FASR motor megfelel az IE5 szabványoknak.
  • További energiamegtakarítás érhető el akár 80%-os hővisszanyeréssel.

Fejlett csatlakoztathatóság

  • A legmodernebb Elektronikon® Touch vezérlő.
  • SMARTLINK valós idejű távfelügyelet és optimalizálás.
  • OPC UA elérhető a termelési rendszerintegrációhoz.

Prémium teljesítmény

  • Az indítási idő és az energiafelhasználás megtakarítása érdekében nyomás alatt is el tud indulni.
  • Az opciók széles választéka lehetővé teszi, hogy a GA FLX-et az adott gyártási folyamathoz igazítsák.

Kompakt helyigény

  • A rendkívül kis helyigény biztosítja a könnyű, rugalmas telepítést.
  • 50%-kal kisebb, mint a fix fordulatszámú GA.
  • Full Feature változat is elérhető teljesen integrált hűtveszárítóval és szűrőkkel, ami még inkább helytakarékos.

Fix fordulatszám, kettős fordulatszám vagy frekvenciaváltás? Mi a különbség a felhasználó szemszögéből?

Az Atlas Copco GA olajbefecskendezéses csavarkompresszor családjában fix fordulatszámú, kettős fordulatszámú és változó fordulatszámú változatok is kaphatók. Itt van a különbség a három között.

  • GA: Megbízhatóság és minőség a legalacsonyabb beruházási költségek mellett, de az energiahatékonyság korlátozott és a teljes tulajdonlási költség magasabb.
  • GA FLX: Erős teljesítmény, kétszámjegyű energiamegtakarítás, csökkentett üzemeltetési költségek és nagyobb működési sokoldalúság.

GA VSD(S) : Az első olyan kompresszor, amely valós időben igazítja működését a levegőigényhez, az adott alkalmazáshoz és környezetéhez, így akár 60%-os energiamegtakarítást biztosít.

GA flx összehasonlítás

A sűrített levegő termelésen túl – vezérlés, felügyelet, csatlakozás

Ahogy az Atlas Copco gépeiben megszokhatták, a csatlakozás, a távvezérlés, a távfelügyelet és a flottában kezelés ennél a kompresszornál is megoldott.

A Smartlink rendszerrel a kompresszor működési paraméterei valós időben nyomon követhetők számítógépen vagy mobileszközön. A teljesítményadatok alapján a rendszer optimalizálási lehetőségeket és új beállításokat javasol.

Az Elektronikon Touch számos vezérlési és felügyeleti lehetőséget, valamint intelligens algoritmusokat kínál a kompresszor teljesítményének optimalizálására. A testreszabott időzítők és a hatékonyságvezérlés csak néhány példa.

Az Equalizer 4.0 segítségével akár 6 kompresszort is kezelhet egy léghálózatban (ez a rendszer akár a kompresszorba beépítve, akár önálló egységként is megvásárolható).  Lehetséges beállítani egy szűk, előre meghatározott nyomási sávot, amellyel energiát takaríthatnak meg.

A rendszerteljesítmény tovább optimalizálható, ha az összes kompresszort azonos üzemórára programozzák be, így csökkentve a szervizintervallumokat.

Az Atlas Copco volt az első kompresszorgyártó, amely az OPC UA-t, a gép-gép közötti kommunikációs protokollt építette a gépeibe, amelyet kifejezetten az ipari automatizáláshoz fejlesztettek ki. Ez azt jelenti, hogy az Atlas Copco kompresszorai zökkenőmentesen integrálhatók a termelési hálózatba.

***********

A GA FLX komresszorról ezen a weboldalon olvashat többet:

https://www.atlascopco.com/hu-hu/compressors/new-products-and-offers/dual-speed-compressor-ga-flx

Az Atlas Copco szakemberei ingyenes méréssel támogatják a sűrített levegős rendszer optimalizálását, a mérési adatok alapján géptípust ajánlanak. A mérésre itt lehet jelentkezni.

Kapcsolat: kompresszor.hun@atlascopco.com


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában