Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

IT

Mire figyeljünk szünetmentes tápegység vásárlása előtt?

A megfelelő UPS kiválasztása és telepítése nem egyszerű feladat. Számos tényezőt kell figyelembe venni annak érdekében, hogy a rendszer hosszú távon megbízható és hatékony maradjon. Balmex, a szünetmentes tápegységek piacának egyik vezető szereplője, részletes útmutatót nyújt a megfelelő döntés meghozatalához.

Az egyre szélesebb körben alkalmazott szünetmentes tápegységek (UPS) kulcsszerepet játszanak a kritikus rendszerek áramellátásának folyamatosságában. A megfelelő UPS kiválasztása és telepítése azonban nem egyszerű feladat. Számos tényezőt kell figyelembe venni annak érdekében, hogy a rendszer hosszú távon megbízható és hatékony maradjon. Balmex, a szünetmentes tápegységek piacának egyik vezető szereplője, részletes útmutatót nyújt a megfelelő döntés meghozatalához.

A telepítési hely kiválasztásának fontossága

Az UPS egység telepítési helyének kiválasztása kritikus fontosságú. A nyári zivatarok idején gyakran előfordul, hogy a nem megfelelően elhelyezett UPS-ek eláznak, és így használhatatlanná válnak. Ezért a helyszín kiválasztásakor figyelembe kell venni a környezeti feltételeket, mint például a hőmérséklet-szabályozás és az elérhetőség.

Az ipari szünetmentes tápegységek gyakran nagy tömegűek, ami komoly kihívást jelenthet a telepítés során. Például egy 400 kilogrammos akkumulátor felvitele egy tűzlétrán komoly logisztikai problémákat vethet fel. Továbbá, a berendezés szellőzését is biztosítani kell, hogy az megfelelően működhessen. A falhoz tolt szekrény nem alkalmas erre a célra; elegendő helyet kell biztosítani a kifújó rostély számára.

Nedvesség és hőmérsékleti viszonyok

Az UPS elektronikai alkatrészei érzékenyek a nedvességre, így a telepítési helynek száraznak kell lennie. 2023 nyarán például több UPS egység károsodott pincékben és alacsony földszinti helyiségekben a vízkárok miatt. Az ilyen esetekben az eszközök cserére vagy felújításra szorulnak.

Viharkárt szenvedett UPS berendezés

Magyarország hőmérsékleti viszonyai között az UPS rendszerek 0-40°C közötti tartományban stabilan működnek, de közvetlen napfény hatására túlmelegedhetnek. Ezért fontos, hogy az eszközöket ne tegyük ki közvetlen napsugárzásnak.

Környezeti veszélyek és szennyeződések

A szünetmentes tápegységek hosszú élettartamának biztosítása érdekében tiszta környezetben kell működniük. Az ipari környezetben azonban számos veszélyforrás leselkedik rájuk, például por, olajgőz, és maró gázok. Ezek a szennyeződések károsíthatják a berendezés belső alkatrészeit, jelentősen csökkentve annak élettartamát.

Egy lehetséges megoldás a magasabb IP-védelmi besorolású UPS választása, amely jobban ellenáll a környezeti hatásoknak. Emellett javasolt a telepítési helyiség elkülönítése vagy túlnyomás alá helyezése, hogy a szennyeződések bejutását minimalizáljuk.

Akkumulátorok kiválasztása és telepítése

Az akkumulátor kiválasztása szintén fontos szempont. Az ólomakkumulátorok költséghatékonyak, de nagy helyet igényelnek és állandó, 20-21°C-os hőmérsékletet, amit csak légkondicionált helyiségben lehet biztosítani. Ezzel szemben a lítium-ion akkumulátorok drágábbak, de hosszabb élettartamot és kisebb súlyt kínálnak, valamint 40°C-os hőmérsékletig stabilan működnek.

Kérjen segítséget szakértőktől!

Balmex mélyreható termékismerete és szakmai tapasztalata garantálja, hogy ügyfelei mindig a legmegfelelőbb megoldást kapják. Nemcsak értékesítési pontként, hanem szaktanácsadóként és tervezőként is rendelkezésre állnak. Ha IT vagy ipari szünetmentes tápegység választással kapcsolatos kérdése merül fel, bátran keresse őket, és bízza magát szakértő kezekre.

További információért látogasson el a Balmex UPS termékek oldalára.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában