Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Új ötvözet bevezetése a Magyarmet Finomöntöde Kft.-nél

Vevői igényekre – A Magyarmet Kft. viaszkiolvasztásos precíziós eljárást alkalmazó öntöde Magyarországon. Beépítésre kész nemesacél alkatrészei a feldolgozóipar különböző ágazataiban kerülnek alkalmazásra.

A környezettudatos irányelvek következtében a kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkező, magas élettartamú termékek kereslete megnövekedett. Ezeknek az igényeknek eleget téve a Magyarmet Kft. az alapanyagok, ötvözetek további fejlesztését és gyártásba történő integrálását indította el. Jellemzően a beépítés környezete, illetve a felhasználás közege indokolhatja a korábban alkalmazott anyagok kiváltását.

Az 1.4652-es anyagminőség egy olyan szuper ausztenites anyag, mely akár extrém környezeti feltételeknek is megfelel, mivel a vasbázishoz képest rendkívül magas a korrózióálló tulajdonsága, kiemelkedő mechanikai értékekkel rendelkezik, nagy szilárdság mellett nagy nyúlási értéket takar.

A szuper ausztenites acélok a korrózióálló acélok csoportjába tartoznak. Vasbázisúak, azonban a szén tartalmának csökkentésével és a hasznos elemek (nitrogén, molibdén) mennyiségének növelésével, a kristályközi korrózió megakadályozásával elérhető egy kedvezőbb mechanikai tulajdonságú anyag. Jellemzője, hogy a nikkeltartalom 18-35%, a króm 20-25% és a molibdén 4-9% között van jelen. Az 1.4652 anyagminőség egy rendkívül jól hegeszthető, jó formakitöltő képességgel rendelkező acél, PREN, lyukkorróziós tényező értéke alsó határra ötvözve is meghaladja az 53-at. Mind a folyáshatár, mind pedig a szakítószilárdság 100-140 MPa-lal magasabb, mint a standard ausztenitesek jellemzői.

Az új anyagminőség bevezetése a gyártási folyamat egyes pontjain jelentős szakmai kihívással járt. A folyamat gyorsítása érdekében 3D nyomtatott mintát alkalmaztunk.

Az 1.4652, új anyagminőség bevezetésénél az első lépés az összetétel vizsgálatának megvalósítása volt. Próbaadagot öntöttünk három lépcsős ötvözéssel, melynek mintáit akkreditált laborok visszamérésével validáltuk. Így készült egy teljes etalonsor, amelyben a bázistartalom megfelel az 1.4652 összetételnek. Az oldó hőkezelés paramétereinek meghatározásánál nehézséget okozott a növekvő szilárdsági jellemzőkhöz társuló 35% feletti nyúlás elérése. Több hőkezelési próbát végeztünk és az eddigiekben még sosem alkalmazott jeges vizes hirtelen hűtést használtuk, amely tovább növelte a minták szívósságát, így 17%-kal javult az ütőszilárdság.

Pontos vegyelemzéssel, a megfelelő ötvözéssel és hőkezeléssel a gyártott termék mintaelfogadásra került, a folyamatainkba sikeresen integráltuk az 1.4652-es anyagminőséget.

Deffend Enikő, technológiafejlesztési vezető

Kovács Tamás, labor csoportvezető

www.magyarmet.com


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában