Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Alig jön fel a gyűrű vagy épp lötyög? Segíthet a méretezés vagy sem?

Egyszerűnek tűnik, hogy ha a gyűrű érezhetően nem passzol az ujjunkra, akkor elmegyünk a közeli ékszerüzletbe, ahol egyszerűen megoldják a problémát. Azonban elbizonytalaníthat minket, hogy számtalanszor hallani, hogy az ötvös egyszerűen közli, hogy az ékszer nem méretezhető.

Az Ékszerpalota kínálatában karikagyűrűk széles választéka található. Jellemzően ez az az ékszer, amely az esküvő napján még tökéletesen passzol, azonban sok-sok év múltán könnyen arra lehetünk figyelmesek, hogy alig tudjuk lehúzni vagy épp folyton le akar csúszni az ujjunkról. A problémát egy ötvös oldhatja meg, hacsak el nem utasít.

Tényleg nem méretezhető az ékszer?

Amikor lelkesen betérünk az ékszerüzletbe, szinte újra az ujjunkon látjuk a számunkra sokat jelentő ékszert. Éppen ezért felér egy arcul csapással, amikor a szakember közli, hogy sajnos nem tud segíteni, ugyanis a gyűrű nem méretezhető. Ekkor nincs más választás, mint elrakni az ékszert és szomorúan tudomásul venni, hogy többé nem ékesíti az ujjunkat.

Persze, az is előfordulhat, hogy az adott ékszerüzletben nem szeretnének a gyűrűvel bajlódni, így egyszerűbb elutasító választ adni. Ugyanis az igazság az, hogy szinte minden gyűrűt lehet méretezni. Még akkor is, ha gyakran azt mondják, hogy nem lehet. Könnyebb elmagyarázni a teljes képet, ha nem azt áruljuk el, mit lehet, hanem ha pont ellenkezőleg, arra térünk ki, hogy mi az, amit nem lehet méretezni.

Azokat a gyűrűket nem lehet nyom nélkül méretezni, melyek teljes hosszukban rendelkeznek valamilyen mintával vagy végig vannak rakva kövekkel. Az összes többi gyűrű esetében megvalósítható a méretezés.

“De nekem mást mondtak az ékszerüzletben!”

Szinte fogadni lehetne rá, hogy amikor a fentebb olvasható mondat elhangzik, akkor biztosan egy köves gyűrűről van szó, legalábbis olyanról, amiben több kő található. Pláne, ha gyémántról beszélünk, akkor szinte biztos az elutasító válasz. Az ötvösök ugyanis nem szívesen dolgoznak ilyen ékszerekkel, mert nagy esély van rá, hogy a kövek kiesnek. Ennek oka nem az, hogy az ékkövek rosszul vannak az ékszerbe foglalva, hanem sokkal inkább az, hogy a méretezés a gyűrű formájának változásával jár. Ezzel viszont a foglalatok formája is változik.

A méretezés nem egy finom művelet

Hiába bánik úgy a gyűrűvel az ötvös, mint egy hímes tojással és hiába igyekszik óvatos lenni, sajnos a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is előfordulhat, hogy a kő meglazul, esetleg ki is esik. Ha a szakember észreveszi a hibát, akkor kijavítja, de előfordulhat, hogy véletlenül átsiklik felette. A méretezést követően polírozás következik, majd a gyűrű egy ultrahangos tisztító berendezésbe kerül. Ezek egyenként is nagyon erős behatással járnak, így a kő ezen folyamatok során is kieshet.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés