Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Milyen hangszórót válasszunk a PC-hez?

Aki hangszóró választás előtt áll, az hamar látni fogja, hogy milyen óriási választékból kell megtalálnia azt az egyet, amit végül meg is fog vásárolni. Ebben a cikkünkben próbálunk segíteni azoknak, akik még csak ezt követően fogják meghozni a döntésüket.

Többféle hangszóró típusból lehet szemezgetni

Ma már olyan hatalmasra nőtt a hangszórók és hangfalak piaca, hogy ember legyen a talpán, aki könnyen tud dönteni közülük. Míg korábban inkább a robusztusabb, akár többutas darabok voltak jellemzőek, ma már a vezeték nélkül csatlakozó, kiváló designt kapott darabok is tarolnak.

Elég csak megnézni a PC Aréna hangszóró kínálatát, látható, mennyire eltérőek még a hangszórók számát tekintve is, hogy a designról és technikai paramétereiről ne is beszéljünk!

Jó, ha van egy elképzelés a fejünkben, mielőtt elkezdünk kutakodni, mert így sokkal gyorsabban végezhetünk. Így nem fogunk felesleges időt tölteni olyanokkal, melyek lehet, hogy tetszenek, de nem felelnek meg az igényeinknek.

A hangerő és a hangminőség fontos? Akkor ezt érdemes figyelni 

A paraméterek között megtalálható az, hogy hány watt (W) zenei teljesítményre képes az adott hangszóró. Ez minél nagyobb, annál hangosabb az eszköz.

A frekvenciatartomány pedig sok esetben árulkodó lehet, hogy mennyire képes szépen elénk tárni a zene mélyebb és magasabb részeit. Ha például igazán jó basszust szeretnénk, akkor minél alacsonyabb (kevesebb) legyen a frekvenciatartomány alsó értéke.

Ha egy külön hangfal felel a mélyebb hangokért, akkor azt a földre le tudjuk tenni, vagy akár a sarokba, ami szintén sokat jelent a mélyebb hangok megalkotása szempontjából. Egy jó kis 2.1-es rendszer, ami egy mély hangfalból és két magasból áll, sokkal szebb, tisztább és dúsabb hangzást tud biztosítani, mint egy minden egyben hangszóró.

De ott vannak még a házimozi rendszerek is, melyekkel tökéletes térhatást érhetünk el, ha 5.1-ben kevert hangot játszunk le vele. Ha valaki igazi moziélményt szeretne, akkor érdemes lehet kipróbálnia egy ilyen szettet.

Milyen csatlakozást válasszunk?

Ha csak szigorúan a számítógép mellé keresünk hangszórót, akkor a hagyományos vezetékes csatlakozást is részesíthetjük előnyben. Ilyenkor ugyanis nem lesz gond az áramellátással, illetve nem fogjuk mozgatni, máshol, illetve másra is használni a hangszórót.

Ellenben ha csak ritkán kell a gép előtt, de közben szeretnénk máshol is hallgatni, magunkkal akarjuk vinni, akkor érdemes a Bluetooth-os csatlakozás felé nyitni. Ezekben a hangszórókban beépített akkumulátor van, melyet időnként töltenünk kell. Cserébe bárhova magunkkal vihetjük őket. És nagyon egyszerűen, vezeték nélkül rácsatlakoztathatjuk akár a telefonunkat is, amiről bármit lejátszhatunk. Ezek között ráadásul még vízálló változatokat is találhatunk.

A fiatalok körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az úgynevezett party boxok is, melyeknél még olykor karaoke funkciót is találhatunk.

Mindig az alapján válasszunk hangfalat, hogy mire van szükségünk, mire akarjuk használni. De azért a designra is érdemes figyelni.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés