Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

FANUC kollaboratív robotok

Nagyobb terhelésre – A FANUC bemutatott két új, nagyobb terhelési kapacitású kollaboratív robotot, hogy teljesítse azoknak a vállalatoknak az igényeit, akik könnyítést szeretnének nyújtani a munkavállalóknak a nehéz emelőmunkák terén.

Legyen szó nehéz dobozok rakodásáról, alkatrészek elhelyezéséről raktárpolcokon, vagy bármely kimerítő és ismétlődő feladatról, a FANUC kollaboratív robotjai mostantól 4 kg-tól 50 kg-ig terjedő terhelési kapacitással rendelkeznek. A nagyobb termékek emelése mellett a FANUC kobotok rendkívül könnyen használhatóak és rugalmas megoldásokat nyújtanak azon vállalatok számára, amelyek szeretnék növelni a termelékenységüket és megoldást szeretnének találni a szakemberhiányra.

Az automatizálásban kevésbé jártas vállalatok számára a kollaboratív robotok ideálisak egyszerű és ismétlődő munkák elvégzésére, így kapacitást szabadítanak fel, mely kapacitást olyan feladatokra fordíthatnak a cégek, amelyek nagyobb szaktudást igényelnek, például termelési ütemtervezés, minőségellenőrzés vagy más magasabb szintű, értékteremtő feladatok. Ezenkívül egy kollaboratív robot könnyen rögzíthető bármilyen guruló állványra, amellyel azonnal áthelyezhető egy másik területre, hogy más feladatot végezzen. Jelenleg 11 kollaboratív robot modell variációval rendelkező FANUC CR és CRX kobot sorozat számos ipari alkalmazásban használható, beleértve az összeszerelést, ellenőrzést, anyagmozgatást, csomagolást, raklapozást, csiszolást, hegesztést és sok minden mást. A sorozat legnagyobb modelljeit képviselve, a CRX-25iA kollaboratív robot mostantól teljes csuklómozgás mellett 30 kg teherbírással rendelkezik, míg a CR-35iB kollaboratív robot 50 kg teherbírású.

FANUC kollaboratív robotok: nagyobb terhelési kapacitás nehéz emeléshez és még sok más tevékenységhez.

Egyedi felhasználói felületek

A kollaboratív robotok rendkívül rugalmasak mindenféle alkalmazáshoz, a FANUC Tablet Teach Pendant (TP) Plug-in SDK segítségével pedig már a felhasználói felületek is azok lehetnek. A Plug-in SDK, azaz a Szoftverfejlesztői Készlet (Software Developer’s Kit) egy HTML5/JavaScript alapú platform, amely lehetővé teszi egyedi ikonok létrehozását a Tablet TP idővonal szerkesztőjéhez, valamint dedikált képernyők készítését a HMI-hez, azaz a kezelői felülethez (Human-Machine Interface).

Az egyéni képernyők teljes méretű oldalak, amelyek lehetővé teszik perifériás eszközök beállítását vagy a munkaterülettel való interakciót a kollaboratív robot Tablet TP-jén. Emellett létrehozhatók egyedi ikonok is, amelyek konkrét feladatok elvégzésére szolgálnak az adott alkalmazás számára. A FANUC ennek a funkciónak a szemléletes bemutatásához fejlesztett ki dedikált kezelői képernyőket és ikonokat a kollaboratív robot kerékpár-összeszerelési bemutatójához.

A FANUC CR-35iB kollaboratív robot kerékpár összeszerelési alkalmazásában olyan ikonokat hoztak létre, amelyek a program bizonyos pontjain a felhasználót a kerékpár szerelésére és ellenőrzésére ösztönzik, amihez a robot a felhasználó számára kényelmes pozícióba emeli a kerékpárt. Emellett egyedi munkaterület HMI is létrehozható a Plug-in SDK segítségével, ahogy a kerékpár-összeszerelési bemutatóban is látható, hogy a felhasználó minden lépést ellenőrizhessen a szerelési folyamat során. Egy lépés befejezésekor egy “megerősítés” gombot nyom meg a felhasználó, és a robot a következő összeszerelési pozícióba állítja a kerékpárt, ahol új utasítássor jelenik meg. Ezeket a Tablet TP-n található elemeket mind a Plug-in SDK segítségével hozták létre.

Egyedi ikonok is létrehozhatók, amelyek az alkalmazáshoz igazodnak, és testreszabott hibajelzést adhatnak ki. A kobot Tablet TP-jén ezek az ikonok bármilyen művelet elvégzésére programozhatók.

A Tablet TP SDK-val történő programozás megkönnyítése érdekében a FANUC előre telepített iHMI komponenseket kínál minden vezérlőhöz, amelyben elérhető a Tablet TP opció. Ezek egységes FANUC stílussablonok a vezérlőkhöz, például gombokhoz és legördülő menükhöz. A lehetőségek tárháza végtelen: a felhasználó az iHMI komponenseken kívül használhat bármilyen megszokott HTML kódot is, amit már ismer, vagy amit már korábban használt. A weboldalak létrehozásához JavaScript funkciókat kínál a cég, amelyek segítenek az információcsere kezelésében a képernyő és a vezérlő között, ami értékek vagy változók beállítására és olvasására használható.

Az SDK lehetőséget nyújt emellett strukturált szövegkód létrehozására a Tablet TP teljes testreszabásához. Azok, akik jártasak a JavaScript programozásban, egyedi ikonokat hozhatnak létre az idővonal szerkesztővel, és teljesen intuitív HMI képernyőket tervezhetnek a konkrét igényeikhez. Ez lehetővé teszi a FANUC Tablet TP elsődleges HMI felületként történő használatát egyszerű cellák esetén, anélkül, hogy harmadik féltől származó eszközöket kellene vásárolni. A Tablet TP Plug-in SDK kibővíti a FANUC robot programozási nyelvének funkcionalitását, így a FANUC kobot még rugalmasabbá és testre szabhatóbbá válik.

www.fanuc.eu


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában