Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Webdesigner és webfejlesztő: Két különböző szakma a weboldal-tervezés világában

A digitalizáció és az internet korában egy cég vagy brand sem tudna sikeres lenni egy jól felépített honlap nélkül. Az alkalmazások, valamint a weboldalak fejlesztésében kulcsszerepet játszanak a webdesignerek és a webfejlesztők, azonban sokan nem tudják, hogy ez a két szakma pontosan miben is különbözik egymástól. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a két szakterület közti különbségeket, ráadásul azt is eláruljuk, hogy melyik szakma lehet a megfelelőbb számunkra, ha szeretnénk valamelyiket kitanulni.

A „kreatív” webes: a webdesigner

A webdesigner egy alkalmazás vagy weboldal megjelenésével és a felhasználói élmény megtervezésével foglalkozik. Feladata, hogy a weboldalakat vizuálisan megnyerővé tegye. A webdesigner munkakörébe tartozik emellett:

A vizuális tervezés

Egy felhasználó a weboldalra kattintva először mindig:

  • a színt,
  • a betűtípust,
  • a képeket,
  • valamint az egyéb mozgó, vagy statikus grafikai elemeket szemléli meg.

Ezeket a webdesignerek választják meg és alakítják ki, ezzel létrehozva egy általános design-t, ami aztán az egész brand stílusában és online jelenlétében vissza fog tükröződni.

A felhasználói élmény megtervezése (UX)

A profin összerakott arculat nemcsak a felhasználói élmény szempontjából fontos, hanem azért is, mert annak segítségével a látogatók könnyebben tájékozódnak a weboldalon, ezzel is növelve az elégedettséget.

A prototípusok és a wireframe-ek elkészítése

A webdesignerek a munka megkezdése előtt először vizuális vázlatot, úgynevezett prototípusokat és wireframe-eket készítenek, amelyek segítségével előre láthatják egy honlap struktúráját és elrendezését. A fejlesztők csak azután kezdenek el dolgozni egy weboldal megvalósításán, miután megkapták ezeket a „digitális vázlatokat”.

A grafikai tervezés

Egy webdesigner munkája nemcsak a weboldalak vizuális megjelenésének kidolgozása. Sokan vállalnak logótervezést, hirdetési kreatívok elkészítését, valamint egyéb grafikai elemek kidolgozását is.

A webfejlesztő: a számok és a kódok ismerője

A webfejlesztők munkája ott kezdődik, ahol a webdesignereké véget ér. Előbbi ugyanis csak az utóbbi tervei alapján tudja elkészíteni a weboldalakat és az alkalmazásokat. Mondhatni, hogy amíg a webdesignerek egy oldal vizuális megjelenésével foglalkoznak, addig a webfejlesztők azok, akik mindennek a technikai megvalósításáért felelnek. A fejlesztői feladatok közé tartozik:

A frontend fejlesztés

A weboldalak látható részét a frontend fejlesztők hozzák létre HTML, CSS és JavaScript segítségével.

A backend fejlesztés

A backend fejlesztők feladata nem más, mint a weboldalak működésének és adatkezelésének elvégzése. Ehhez olyan programozási nyelveket használnak, mint a Python, a PHP, vagy a Java.

Az adatbázis kezelés

Ahhoz, hogy a weboldalak dinamikusan működhessenek, és képesek legyenek tárolni a felhasználói adatokat, rendszeresen kezelni kell azok adatbázisát. Ezt ugyanúgy a weboldal-fejlesztő végzi el.

A webes alkalmazások fejlesztése

A webfejlesztők rendszerint interaktív és sokféle funkciót kínáló webes alkalmazásokat is létre szoktak hozni, amelyek éppúgy növelhetik a felhasználói élményt, mint egy jól összerakott arculat.

Mikor érdemes webdesignernek, és mikor webfejlesztőnek jelentkezni?

Webdesignernek elsősorban akkor érdemes jelentkezni, ha:

  • kreatívak vagyunk, és előszeretettel tervezünk grafikai és arculati elemeket,
  • érdekel minket egy weboldal online megjelenésének kialakítása,
  • otthonosan érezzük magunkat a vizuális művészetek és a kreatív designok világában,

Ezzel szemben webfejlesztőnek akkor érdemes tanulni, ha:

  • a grafikai elemek kidolgozása helyett a programozás és a kódolás a szenvedélyünk,
  • nem riadunk vissza a webalkalmazások és a weboldalak működésének kialakításától,
  • Konyítunk az adatbázis-kezeléshez és a kódoláshoz, és ebben látjuk a jövőnket.

Az is lehet, hogy mindkét irányzat érdekel minket, és szeretnénk őket alaposan kitanulni. Ez persze rengeteg időt és energiát fog igénybe venni – de nem kell emiatt aggódni, megéri a sok fáradalmat: számos projekt során ugyanis mindkét szaktudásra szükség van, és jó pontot szerezhetünk a munkáltatónál, ha mindkét területen komfortosan mozgunk.

Egy jól működő, stílusos weboldal létrehozásában tehát a webdesignerek és a webfejlesztők is ugyanolyan fontos szerepet játszanak. A választás pedig nagyban függ attól, milyen beállítottságúak vagyunk. Egy biztos azonban: a mai világban mindkét szakma nélkülözhetetlen, ezért rengeteg hasznos kurzus létezik, amelyek segítségével elsajátíthatjuk az alapokat.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés