Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

A karbantartói mérnök szakma bemutatása

Bár a gyárban dolgozók többsége általában napi kapcsolatban áll egy karbantartó mérnökkel, a többségük sokszor mégsem tudja igazán, hogy ez a szakma pontosan milyen feladatokkal jár. Ezért is gondoltunk arra, hogy a mai cikkünkben az ezzel a hivatással kapcsolatos tudnivalókat térképezzük fel.

Mit kell tudni a karbantartó mérnök szakmáról?

Az Állásóriás https://allasorias.hu/allasok/mernok-muszaki-villamossagi aloldalán is meghirdett, sokrétű pozícióhoz tartozó feladatokat mindig az adott helyzet szabja meg. Ezek közé tartozik általában a tényleges állapot megállapítása, az értékelés, illetve a névleges állapot megőrzése, illetve a helyreállítás irányítása.

Sőt, az ezt a pozíciót betöltő egyénnek alkalmanként veszélyes anyagokkal és eszközökkel is dolga lehet, a karbantartási területtől függően. Ezért tisztában kell lennie a vonatkozó munkavédelmi előírásokkal, és alkalmaznia is kell őket, amely a biztonságos munkavégzés és a feladat ellátása szempontjából is fontos.

Milyen készségek és ismeretek lehetnek szükségesek?

A fentebb leírtakból látható tehát, hogy a karbantartó mérnök felelőssége óriási – akár életek is múlhatnak azon, hogy hogyan végzi a munkáját. Ezért ennek a pozíciónak a betöltéséhez elengedhetetlen a precizitás, a csapatjátékos hozzáállás és a megfelelő kommunikáció.

Ami pedig az ismereteket illeti, a felsőfokú műszaki végzettség elengedhetetlen, és tisztában kell lenni a pneumatikus és a hidraulikus rendszerekkel. Továbbá az sem árt, ha a dokumentáció kezeléséről is van némi fogalmunk.

Ha mi ezt a felelősséget tudjuk vállalni, és meg is vannak a munkakörhöz tartozó feladatok elvégzéséhez szükséges képességeink, készségeink és végzettségünk, akkor már csak egy szuper önéletrajzot kell megírnunk, amiben mindezt megmutathatjuk.

Hogyan írjunk ideális önéletrajzot?

Mint a legtöbb önéletrajz esetében, itt is fontos, hogy a hosszúsága lehetőleg egy oldal legyen. Abban az esetben, ha a tapasztalataink nem férnek ki erre, akkor érdemes leszűkíteni őket az elmúlt 5-10 évre, és fordított időrendi sorrendben felsorolni.

Ha pedig még pályakezdők vagyunk, és ezért nem rendelkezünk jelentősebb tapasztalattal, akkor érdemes a funkcionális önéletrajz formátumnál maradni, amely a készségekre és képességekre helyezi a hangsúlyt..

Ehhez a ponthoz még annyit fűznénk hozzá, hogy mivel a karbantartó mérnök felé az az elvárás, hogy precíz és megbízható legyen, így a színek megválasztásánál tanácsos elkerülnöd a harsány, feltűnő árnyalatokat. Ezek ugyanis egyáltalán nem sugallnak professzionalizmust.

Végül még annyit említenénk meg, hogy nem szerencsés túl sok szakzsargont használni

Az HR-es vagy toborzó, aki majd olvasni fogja az önéletrajzunkat, nem biztos, hogy tisztában van a szakzsargonnal. Így, ha ezekkel töltjük meg az önéletrajzunkat, akkor ő garantáltan nem fogja érti az, és előfordulhat, hogy pont ezért nem hívnak be minket egy személyes interjúra.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés