Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Az élet vize, avagy a whiskey

Ha azt gondolod, hogy az élet vize megnevezés mindössze egy marketingfogás, akkor nagyot tévedsz, ugyanis kelta nyelven valóban ezt jelenti a whiskey. Ezt a karakteres, ízes nedűt a Dallas szereplője, Jockey Ewing is gyakran fogyasztotta a képernyőn, azonban rosszul.

Whiskeyfogyasztás, ahogy egy vérbeli rajongó teszi

Az alkoholos italok kapcsán gyakran merül fel a kérdés, hogy milyen pohárból érdemes fogyasztani a nedűt. Ezenkívül az is érdekes, hogy lehet-e jeget alkalmazni az italhoz, valamint más italokkal összekeverni, vagy az szentségtörésnek számít.

A Dallas legendás karaktere, Jockey Ewing neve összeforrt a whiskeyfogyasztással. A sorozatban a karaktert megformáló Larry Hagman az italt rendszerint vizespohárból kortyolta. Holott a Prémium Italnagykereskedés Online whiskey kínálatából rendelők tisztában vannak vele, hogy ezt az ízes nedűt még véletlenül sem ilyen pohárból fogyasztjuk. Még akkor sem, ha kelta nyelven a whiskey az élet vize. Ha szeretnéd, hogy az ital aromái minél jobban kijöjjenek, akkor érdemes konyakospohárban szervírozni. Még előnyösebb, ha egy-két csepp vizet az italba cseppentesz, így még élvezetesebb lesz kortyolni.

A másik gyakori kérdés, hogy kell-e jég a whiskeybe. Ahogy az ismert dal is szól, “jég dupla whiskeyvel”. Ebből könnyen arra lehet következtetni, hogy az ital egy-két jégkockával még jobban esik. Nos, lehet, hogy így van, azonban a veterán whiskeyfogyasztók tisztán isszák az italt jég, kóla, energiaital és minden más kiegészítő nélkül. Persze, ha te jéggel és keverve szereted, akkor egész bátran ízesítsd kedvedre.

Az angyalok jussa

Talán te is hallottad már az úgy nevezett angyalok jussa kifejezést, csak nem tudtad, hogy mire utal. A whiskey mennyiségéből évente körülbelül 2-4%-ot veszít az érlelés folyamata során. Erre a mennyiségre mondják azt, hogy ez az angyalok jussa, vagyis az angel’s share. Viccesen úgy mondják, hogy az elvesztett mennyiség valójában az angyalokhoz kerül, akik ellenőrzik a whiskey minőségét.

Ennek kapcsán érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a whiskey nem olyan, mint a bor, tehát a palackban nem érik tovább. Éppen ezért felesleges még hosszú évekig a polc tetején tárolnod, abban bízva, hogy tovább erjed. Ez ugyanis nem fog megtörténni, így bátran nyisd meg a palackot!

Most akkor whisky vagy whiskey?

Te is megfigyelted már, hogy egyszer az egyik, máskor a másik módon írják? Mielőtt még nyelvtani vita alakulna ki, előrevetítjük, hogy mindkettő helyes.

De akkor mitől függ, hogyan írjuk? Vagy ez hasraütéses, mindegy alapon működik?

Természetesen nem. A whiskey megnevezés az amerikai és az ír verzióra utal. A whisky pedig a skót és a kanadai nedűt jelöli. A skótok nagyon komolyan veszik a whiskykészítést, ugyanis csak az nevezhető skót whiskynek, mely Skócia területén tölgyfahordóban kerül érlelésre legalább három évig és egy napig. A skótok olyannyira whiskys nemzet, hogy még doktori fokozatot is lehet szerezni szeszfőzésből.

Ezen információk tudatában nemcsak helyesen kortyolhatod a whiskydet, de ismerőseidet is lenyűgözheted az ízes nedűről szerzett tudásoddal.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés