Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Az alkohol, ami rabul ejt és nem ereszt

Becslések szerint ma Magyarországon mintegy egymillió alkoholista él, ezzel pedig hazánk világszinten is “előkelő” helyen szerepel az alkoholbetegek lakosságarányos számát tekintve. Közülük sokan ráadásul “zugivók,” azaz jól palástolják a függőségüket.

A tágabb környezetük gyakran nem is sejti, hogy az illetőnek problémái vannak az itallal. Elmondhatjuk tehát, hogy szinte biztosan akad mindenkinek az ismerősi, baráti körében legalább egy ember, akinek alkoholgondjai vannak. Ez pedig igencsak elkeserítő.

Az érintetteket ráadásul nem egyszerű rávenni arra, hogy segítséget kérjenek, és például jelentkezzenek a Swan Lake Központba.

Az ital csapdájába besétálni könnyű, kimászni annál nehezebb

Azok az emberek, akikben belső feszültség tombol, boldogtalanok, stresszesek, netán kiégtek, kétségbeesetten keresik a megoldást, de fogalmuk sincs, merre induljanak, hogyan tehetnék jobbá az életüket.

Egy különösen rossz napon aztán lecsúszik néhány pohár ital, és a világ hirtelen sokkal szebb helynek tűnik. A kellemes tompaság végre elcsitítja a háborgó gondolatokat, és jóleső zsibbadtságnak adja át a helyét. Csakhogy a mámor elmúltával még kegyetlenebbül vág fejbe a valóság. Ám ha az alkohol ilyen egyszerűen elfeledteti a gondokat, akkor miért ne igyunk ma is? És innen indul az ördögi kör.

Eleinte csak esténként egy doboz sör, majd utána ebédhez is egy pohár bor, később már a reggeleket is egy felessel indítjuk… Ugyanazon hatás eléréséhez egyre több alkoholra van szükség. Közben fokozatosan kialakul a fizikai függőség is. Amint az ital kiürül a szervezetből jelentkeznek a kellemetlen elvonási tünetek, amik csak akkor csillapodnak, ha újfent a pohár fenekére nézünk. Ekkor már nagyon nehéz kimászni a gödörből.

Kezdődik a tagadás

Habár az alkoholbetegek többsége mélyen belül tudja, hogy egyre lejjebb csúszik a lejtőn, mégis próbálja homokba dugni a fejét. Olyan kifogásokba kapaszkodik, mint “nem is iszom én sokat,” “attól még, mert néha berúgok, nem vagyok alkoholista”, “a borra azt mondják, hogy egészséges” és így tovább.

A legtöbb függő pedig hárítani és tagadni kezd, ha esetleg valaki a környezetéből szembesíti a függőségével. Egyszerűen túl fájdalmas számára a beismerés, hogy az életét immár az ital irányítja. Csakhogy amíg nem vallja be magának hogy bajban van, addig segíteni sem lehet rajta.

Miért lesz valaki alkoholbeteg?

Az emberek hajlamosak az ítélkezésre. Ha például egy vagyonos, jól menő vállalkozás tulajdonosáról derül ki, hogy alkoholproblémákkal küzd, akkor mások megbélyegzik, hogy “azért iszik, mert jó dolgában nem tud mit kezdeni magával”.

Csakhogy ez nem igaz. Senki sem azért lesz az ital rabja, mert szimplán elhatározza, hogy alkoholista akar lenni. A függők az italra mintegy menekülésként tekintenek, ezzel próbálják meg orvosolni a feldolgozatlan traumáikat, problémáikat. Ezek az emberek valójában boldogtalanok és elkeseredettek, akik segítségre szorulnak, mert egyedül nem tudnak megküzdeni a gondjaikkal.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés