Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

A napenergia átalakításának kulcsa, az inverter

Részekből egész

A napelemes rendszerek bár elméletben egyszerűnek tűnnek, számos részegység összehangolt munkáját igénylik a hatékony működéshez. Ennek egyik kulcsmozzanata a napenergiából származó áram átalakítása, mely precíz és megbízható eszközt kíván.

Egy napelem rendszer lényegével és működésének céljával bizonyára az is tisztában van, aki különösebben nem járt utána a kérdésnek. A technológia egyszer szélesebb körű elterjedésének ez természetes velejárója, azonban a témakör jóval többrétű ennél. Aki esetleg napelemek beszerzésébe és telepítésébe vág bele, az már jól tudja, hogy egy optimálisan működő rendszer több részegységből áll össze, melyek mindegyike fontos a helyes működéshez.

Ha egyetlen esszenciális összetevőt kellene kiemelni a nagy egészből, az mégis talán az inverter lenne, mely lényegében a begyűjtött napenergia átalakításáért felel. Hogy hangsúlyozzuk a berendezés fontosságát, bátran állíthatjuk, hogy inverter nélkül nincs napelemes rendszer. A napelem által villamos energiává alakított áram ugyanis egyenáram, ám a háztartások számára váltakozó áram szükséges.

Áramellátási kisokos

Természetesen semmiképpen sem szeretnénk egy rövidített fizikaórával untatni az olvasókat, de az inverter működésének lényegi megértéséhez érdemes pár szót ejteni az áramfajtákról. Az egyenáram esetén lényegében arról van szó, hogy az elektronok egy irányba áramlanak, míg a váltakozó áramban a folytonos irányváltás a jellemző. Bár előbbi tűnik hatékonyabbnak, a háztartási eszközök mégis az utóbbival képesek működni.

Lényegében itt lép képbe az inverter, mely éppen arra képes, hogy az egyenáramot a berendezések számára is fogyasztható váltakozó árammá alakítsa. A berendezés ezzel lényegében a napelemes rendszerek ütőerét képezi, hiszen nélküle a napelem által hasznosított energia alkalmatlan lenne a háztartások energiaellátásra. Tehát ha nincs inverter, nincs működő napelem. Persze az eszköz más előnyöket is tartogat.

Fogyasztásmérők vásárlása interneten

Biztonságos működés

Az inverter esetében tehát már alapvető feladata is nélkülözhetetlen, azt azonban nem állíthatjuk, hogy mindössze az áram átalakítására lenne képes. A napelemes rendszerek szempontjából szintén kiemelkedően fontos biztonsági szerepet is ellát. A modern inverterek ugyanis egyfajta védelmi rendszerként is üzemelnek, tehát folyamatosan monitorozzák az energiahálózatot. Áramkimaradás esetén például biztosítják, hogy a háztartás áramellátása is megszűnik.

Az inverter esetén mindenképpen fontos megjegyezni azt, hogy a napelemes rendszer típusától az, hogy melyik modell megfelelő. A hálózatra visszatápláló, a szigetüzemű vagy épp a hibrid rendszerek mindegyik más-más invertert igényel. Emellett a szolgáltató is előírhatja azt, hogy milyen berendezés csatlakoztatható a hálózatára. Az összetevő tehát a rendszer egészét tekintve nélkülözhetetlen, de minden esetben muszáj figyelni az említett körülményekre is.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés