Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Dugattyús kompresszor, a gazdaságos megoldás

Két kínálati szegmens

Ha sűrített levegőről van szó, az alapot minden esetben egy kompresszor jelenti. A felhasználói igények aztán azt is eldöntik, hogy pontosan mely modell lesz megfelelő. A gazdaságos megoldás és a nagy teljesítmény képzeletbeli vonalai azonban sehol sem metszik egymást.

A kompresszorok meglehetősen hosszú utat jártak be addig, míg elnyerték mai formájukat, illetve kínálatuk is stabilizálódott. A fő innovációt a hordozható modellek megjelenése jelentette, hiszen ez tovább tágította a potenciális felhasználók körét, de a telepített készülékek ma is ugyanakkora relevanciával bírnak. Az idők során egyfajta letisztultság is kezdett kialakulni, mely mára leginkább a működési elvekben, illetve ehhez kapcsolódóan a kínálatban mutatkozik meg.

A forgalmazók kínálatában ugyanis napjainkban szinte kizárólag a csavarkompresszor, illetve gazdaságosabb társa, a dugattyús kompresszor található meg. Érdekes azonban, hogy e két típus is képes lefedni a felhasználói igények teljes körét. Nem mindegy azonban, hogy az adott alkalmazásra milyen eszközt választunk. Míg a csavaros modellek az iparban használatosak, egy dugattyús kompresszor inkább a ház körül lehet hasznos.

Egyszerűen költséghatékony

A dugattyús kompresszor elsősorban mindenképpen kedvező árával és gazdaságos fenntarthatóságával tűnik ki a készülékek mezőnyéből. E tulajdonságainak oka a működési elvében keresendő. A dugattyúkkal történő sűrített levegő előállítás ugyanis a lehető legegyszerűbb technológia, ebből fakadóan pedig olcsón üzemeltethető. Működési és karbantartási költségei minimálisak, ám mégis akadnak bizonyos hátrányok.

Egy dugattyús kompresszor ugyanis éppen a működéséből fakadóan nem képes hosszabb távú, folyamatos működésre. Mivel a levegő sűrítését végző dugattyúk sokszor túlhevülnek, a készülékek kénytelenek visszahűlni az üzemi hőfokra. Ez idő alatt pedig nem képesek sűrített levegőt előállítani. A szakaszos működés és a szerényebb teljesítmény okán pedig értelemszerűen csak hobbi és barkács célokra lehetnek ideálisak.

Dugattyús kompresszor

Hasznos kiegészítő a munkához

Egy dugattyús kompresszor attól függetlenül, hogy nagyobb, folyamatos teljesítményre nem képes, kiválóan megtalálta a helyét a piacon. A megfelelő kompresszor kiválasztása pedig többek között erről is szól: megtalálni az igényeknek és alkalmazási helynek leginkább megfelelő modellt. A dugattyús kompresszor röviden összefoglalva a gazdaságos és költséghatékony lakossági eszköz, de nem is feltétlenül szeretne ettől több lenni. Nem is véletlenül pozícionálták ebbe a szegmensbe.

A dugattyús kompresszor kategórián belül persze léteznek különbségek, így speciálisabb, többre képes modellek is fellelhetők a piacon. A választás során lényegében nem nyúlhatunk mellé, ehhez azonban mindenképpen érdemes tisztázni az alapvető igényeket. A vásárlás előtt mindenképpen ajánlott a forgalmazók vagy gyártók szakértő segítségét igénybe venni, ezzel garantálva, hogy a céljainknak leginkább megfelelő eszközt szerezzük be.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés