Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Összirányú, Y tengelyes esztergálás

Új megmunkálási módszer válik elérhetővé több összetett alakzat egyetlen szerszámmal történő esztergálásához.

A forgácsolószerszámok és szerszámrendszerek specialistája, a Sandvik Coromant új módszert mutat be a bonyolult alakzatok és zsebek egyetlen szerszámmal történő esztergálásához. Az Y tengelyes esztergálás előnyei között szerepel a ciklusidő csökkentése, az alkatrészek jobb felületi minősége és a stabilabb megmunkálás.

Az elmúlt évek hatalmas fejlődést hoztak az esztergálás területén, olyan új innovációkkal, mint az összirányú PrimeTurning™, a nemlineáris esztergálás és az interpolációs esztergálás.

„Mondhatjuk, hogy ezek az előrelépések, valamint a modern gépek és a CAM-szoftverek progresszív képességei előkészítették az utat az új Y tengelyes esztergálási módszer számára”

– mondta Staffan Lundström, a Sandvik Coromant esztergálásért felelős termékmenedzsere,

„és a mostani szerszámokkal és módszerrel már alig várjuk, hogy felfedezzük, milyen lehetőségeket kínál ez a módszer ügyfeleink számára.”

Hogyan működik az Y tengelyes esztergálás? Ahogy a neve is mutatja, az új módszer kihasználja az Y tengelyt, és mindhárom tengelyt egyszerre használja a megmunkálás során. A szerszám a saját közepe körül forog, a megmunkáláshoz a lapkát az Y-Z síkban helyezik el, és a maróorsó tengelye interpolál az esztergálás során. Így egyetlen szerszámmal bonyolult formák is megmunkálhatók.

Az Y tengelyes esztergálás számos előnnyel jár. Mivel egyetlen szerszámmal több alakzatot is megmunkálhat, csökken a ciklusidő. Mivel nincs szükség szerszámcserére, minimálisra csökken a „vezérlőpontok”, azaz a szomszédos megmunkált felületek közötti egyenetlenségek kialakulásának kockázata. A fő forgácsolóerők a géporsóba irányulnak, ami javítja a stabilitást és csökkenti a rezgések kockázatát. Az állandó belépési szög drasztikusan javítja a forgácskezelést, és megkönnyíti a forgácselakadás elkerülését.

Két új szerszámot fejlesztettünk ki az Y tengelyes esztergálás támogatására. Az új CoroTurn® Prime változat alkalmas tengelyek, karimák és aláesztergálásokkal rendelkező alkatrészek megmunkálására. A CoroPlex® YT ikerszerszám a CoroTurn® TR profilmegmunkálási lapkákkal és a CoroTurn® 107 körlapkákkal, valamint a síncsatlakozóval kedvezően használható a zsebekkel és üregekkel rendelkező alkatrészekhez.

Összefoglalva, az Y tengelyes esztergálás a maróorsótengely interpolációjával történő egyidejű 3 tengelyes esztergálás. Az új szerszámok „statikus üzemmódban”, zárt orsóval használhatók a rugalmas 2 tengelyes esztergáláshoz, gyors lapkaváltással. A módszer minden anyaghoz alkalmas, és olyan multitask gépet igényel, amely lehetővé teszi a maróorsó tengelyének interpolációját esztergálás közben.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában