Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

A szuvenírek között ne legyen bírság! Autópálya díjak és információk nyaralóknak

Szerencsére lassan itt a nyár, és vele a régóta várt nyaralás! Legtöbben autóval vágnak neki az utazásnak, ami kétségkívül kényelmes és praktikus, azonban pár dologgal nem árt tisztában lenni. Ilyen például az autópályák díjszabása, illetve a külföldi közlekedéssel kapcsolatos információk, például a sebességkorlátozások. Annak pedig, aki Magyarországon belül utazik, és ritkán megy messzebbre, lehet, érdemes kicsit leporolni a magyar autópályákra vonatkozó ismereteit is. Lássuk tehát, mi a helyzet 2023-ban itthon és külföldön!

Ha autópályán mész a Balatonra

Régen hagytad el az otthonod, és nem jársz sokat autópályán? Akkor kezdjük a legfontosabb itthoni információk áttekintésével! A hazai autópályákra vonatkozó részletes 2023-as autópálya-matrica információk elérhetők az Autópálya Matrica weboldalán. Addig is vegyük át a lényeget tömören!

A magyar autópályák zöme fizetős, ez nem újdonság, ahogy az sem, hogy autópálya-matricával tudod megváltani az úthasználati jogosultságot. Ez most már egy jó ideje e-matrica, amit online vagy a benzinkutaknál tudsz megvenni. Az online rendszer rögzíti a rendszámot, és kamerák segítségével ellenőrzi a jogosultságot, nem kell tehát matricát ragasztanod a szélvédőre. Területi hatály szempontjából vármegyei, illetve országos matricát lehet kapni, időbeli hatály szempontjából 10 napos, havi, illetve éves matricák közül választhatsz.

Autópálya-matrica árak 2023-ban

Nézzük, hogyan alakulnak a magyar autópálya-matrica árak 2023-ban!

A részletes kategóriáknak érdemes lehet utánanézned, de a legtöbb gépjármű a D1 kategóriába tartozik (legfeljebb 3,5 tonna össztömegű, maximum 5+2 személyes járművek, adott esetben utánfutóval).

Helló, külföld!

A külföldi célpontok, például a horvát vagy olasz tengerpart töretlen népszerűségnek örvendenek itthon. Azonban ha külföldre mész, ne feledd, hogy bár a közlekedési szabályok alapvetően megegyeznek (ugyanazok a közúti táblák, ugyanúgy működik az elsőbbségadás, stb.), vannak különbségek a sebességkorlátozásokban, a büntetések mértékében, illetve az autóban szükséges tartozékokban is. Az autópályák díjszabása sem egységes, ahogy az sem, ahogyan ezért fizetni tudsz.

Így kerüld el a súlyos büntetéseket!

Akárhova is mész, a legjobb az, ha előtte alaposan utánanézel az adott országnak (útdíjfizetés módja, sebességkorlátozások stb.). Nemcsak a kellemetlen meglepetésektől kímélheted meg magad, hanem sokkal nyugodtabban, felkészültebben vághatsz neki az útnak. Az utazás után kézhez kapott pótdíjfizetési felszólítás vagy büntetés senki lelkivilágának nem esik jól. Főleg úgy, ha figyelmetlenségünk miatt magunknak köszönhetjük. Ne kockáztass, akkor már inkább költsd magadra azt a pénzt.

Az alapos felkészülés sok más pozitívummal is jár, előre tudsz gondolkozni és tervezni. Sok országban például szintén e-matrica rendszer működik, ezekben az esetekben például érdemes lehet előre megvásárolnod a matricát.

Autópálya díjak információk nyaralóknak

E-matrica vagy kapu?

Európában kétféle szisztéma van, az időalapú, más néven e-matricás rendszer, illetve a kilométer-alapú, más néven kapus, ahol a kapunál az adott útszakasz megtételéért fizetsz.

Az autopalyamatrica.hu csapata összeállított egy hasznos listát, amiben vázlatosan áttekinthetjük a fő célpont országok autópályáinak legfontosabb információit:

Ausztria

Matricás és online díjrendszer van érvényben

  • Tíznapos matrica: 9,90 EUR (3 916 Ft)
  • Kéthavi matrica: 29,00 EUR (11 485 Ft)
  • Éves matrica: 96,90 EUR (38 319 Ft)

Bulgária

Matricás rendszer

  • hétvégi: 9 BGN (1 819 Ft)
  • heti: 13 BGN (2 628 Ft)
  • havi: 27 BGN (5 450 Ft)
  • negyedéves: 48 BGN (9 690 Ft)
  • éves: 87 BGN (17 564 Ft)

Bosznia-Hercegovina

Kapus rendszer

  • Sarajevo – Tarčin: 2,51 BAM (507 Ft)
  • Sarajevo – Lepenica: 1,2 BAM (243 Ft)
  • Lepenica – Tarčin: 1,2 BAM (243 Ft)
  • Zenica – Sarajevo: 6 BAM (1 217 Ft)
  • Medjugorje – Ljubušky: 1,2 BAM (243 Ft)

20% kedvezményre jogosító elektronikus autópálya-kártya váltható, amely lehetővé teszi az automatikus fizetést is, megállás nélkül.

Csehország

Matricás rendszer

  • 10 napos: 310 CZK (5 218 Ft)
  • havi: 440 CZK (7 279 Ft)
  • éves: 1500 CZK (24 814 Ft)

Franciaország

Kapus rendszer, útvonalfüggő díjszabás

Hollandia

Személygépkocsiknak ingyenes az autópálya használat.

Horvátország

Kapus rendszer: 5,8-30,6 EUR (2 296-12 115 Ft)

Lengyelország

Kapus rendszer, útvonalfüggő díjszabás

Németország

Személygépkocsiknak ingyenes az autópálya használat.

Olaszország

Kapus rendszer
hozzávetőlegesen 9 EUR/100 km (3 567 Ft)

Románia

Elektronikus útdíjrendszer

  • heti: 3 EUR (1 188 Ft)
  • havi: 7 EUR (2 273 Ft)
  • 3 havi: 13 EUR (5 150 Ft)
  • éves: 28 EUR (11 094 Ft)

Spanyolország

Kapus rendszer
9-10 euró/100 km (3 566-3 963 Ft)

Svájc

Matricás rendszer
Csak éves matrica van, az ára 40 CHF (15 976 Ft)

Szerbia

Kapus rendszer
5-6 EUR/100 km (1 980-2 377 Ft)

Szlovákia

Elektronikus díjrendszer

  • 10 napos: 12 EUR (3 959 Ft)
  • havi: 17 EUR (6 731 Ft)
  • éves: 60 EUR (23 758Ft)

Szlovénia

Matricás rendszer
3,5 tonnánál könnyebb járművek, max. 1,3 méter tengely feletti magassággal:

  • heti: 15 EUR (5 933 Ft)
  • havi: 30 EUR (11 868 Ft)
  • éves: 110 EUR (43 518 Ft)

(Az összeállítás készítésekor érvényes forint árfolyamon történt az átváltás, ezért a forintban kifejezett ár természetesen változik az árfolyam függvényében)

Ez a felsorolás remek kiindulópont, de mindenképp olvass utána alaposan is a kiszemelt országnak!

Mi a helyzet az adott ország autópályáin, utain?

A külföldi útinformációkért érdemes felkeresni az Útinform honlapjának Külföldi útinformációk aloldalát, ahol számos országra nézve megtalálod az útinformációs honlapot. Az interneten szintén rengeteg hasznos információ elérhető az egyes országok sebességkorlátozásaitól kezdve az autópálya díjakig. Ha pedig még mindig vannak kérdéseid, érdemes átböngészni (akár angolul jól beszélő ismerőssel) az adott ország angol nyelvű tájékoztató honlapjait.

Mivel legyél még képben?

Más szempontokból is érdemes alaposabban utánanézni az adott országnak. Biztonságos? Mit érdemes tudni a helyi kultúráról?

Az első két pontra a Konzuli Szolgálat honlapján választ kaphatsz az Utazási tanácsok országonkénti keresőben, ahol a kívánt országot kiválasztva tájékozódhatsz a legfontosabb tudnivalókkal kapcsolatban.

A különféle országok szokásairól, etikettjéről a legegyszerűbb egy egyszerű Google-kereséssel képbe kerülni. Elég beírni például, hogy „Illemszabályok Olaszországban”, és máris sok hasznos információt kapsz.

A lényeg: fő az alaposság, és akkor nyugodtan tudsz utazni, valamint a büntetéseket sem kockáztatod meg!


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés