Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Milyen biztosítások léteznek a vállalkozások számára?

Egy vállalkozás élete folyamatosan kockázatoknak van kitéve, bármikor okozhatnak másoknak, más cégeknek károkat, akár önhibájukon kívül is. A vállalkozás is bajba kerülhet, például vagyonvesztés is érheti, vagy baleseti rizikók is szóba jöhetnek. Létezik nagyon sok olyan esemény, ami váratlanul állhat be, és komoly kockázati tényező lehet a vállalkozás működésére nézve.

A vállalkozói biztosítás praktikus megoldás, hiszen segít a cégeknek és a vállalkozóknak abban, hogy meg tudják magukat védeni a különféle rizikófaktoroktól. Érdemes utánajárni, hogy melyik az a biztosítási csomag, amely a legjobban megfelel a vállalkozás igényeinek és esetleges kockázati tényezőinek.

Az általános felelősségbiztosítás

A tevékenységi felelősségbiztosítás azoknak a cégeknek ajánlott, akiknél előfordulhat, hogy munkavégzés közben olyannak okoznak kárt, akivel nem állnak szerződésben. A szolgáltatói felelősségbiztosítás a szolgáltatást nyújtó vállalkozások számára ideális, ha annak végzése közben kárt okoznak a szolgáltatást igénybe vevőknek.

Ha egy cég terméket gyárt vagy forgalmaz, akkor a termékfelelősség-biztosítás megkötése javasolt arra az esetre, ha az általa készített termék dologi vagy személyi sérülést okozna. A környezetszennyezési felelősségbiztosítás arra az eshetőségre lett kitalálva, ha munkavégzés közben környezetkárosodást idéz elő a vállalkozás, aminek következtében dologi vagy személyi kár is keletkezhet.

Munkáltatói felelősségbiztosítás megléte esetén a biztosító megtéríti a munkavállaló jogos követeléseit a céggel szemben, amennyiben munkabalesetet szenvedett.

A szakmai felelősségbiztosítás

Bizonyos tevékenységekhez nélkülözhetetlen és kötelező a felelősségbiztosítás, mint például a vagyonvédő, a könyvvizsgáló vagy az állatorvos, de sok más szakma esetén is jogszabályi előírás a biztosítási védelem. Ezt egy speciális kockázatviselési forma fedi le, méghozzá a szakmai felelősségbiztosítás.

Ez a típus sok szakmához kötelező, de megköthető olyanoknál is, ahol nem szükségszerű, viszont erősen ajánlott. Segítségével védve van a céges vagyon, illetve pénzügyileg az ügyfelek és a páciensek is, akiknek a vállalkozás kárt okoz. Meghatározott összegig a biztosító pénzügyi jótállást vállal arra az esetre, ha a tevékenység közben a cég valamely tagja, alkalmazottja által károkozás történik.

További vállalkozói biztosítások

A cégeknek, vállalkozásoknak számtalan lehetősége van biztosításokat kötni, amelyek széleskörűen fedik le a különböző területeket. Példának okáért az életbiztosítás is lehet vállalkozói biztosítás, hiszen otthonunk mellett a munkahelyen történik a legtöbb baleset.

Törvényi kötelezettség esetén egyszerűbb a választás, de ha ezek híján nem tudunk dönteni, érdemes szakértők segítségét kérni, akik személyre szabottan tudnak tanácsokat adni. Ehhez fontos a pontos tájékoztatás részünkről az igényeinkről, így mindenképpen a legmegfelelőbb opciót tudjuk megkötni.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés