Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Így beszéljünk a hobbinkról állásinterjún

Amikor egy állásinterjúra készülünk, akkor sok mindenre oda kell figyelnünk. De fel tudunk készülni mindenre? Valószínűleg nem. De azért a lehető legtöbb dologra érdemes, hogy minél kevesebb meglepetés érjen minket! Épp ebben fog segíteni a mai cikkünk is, mely arról szól, hogy miként beszéljünk az állásinterjún a hobbinkról.

Csak egy maradhat

Amikor felkeressük a helyi állásportált (például Miskolcon a miskolcallas portált), akkor titkon abban reménykedünk, hogy már az első jelentkezésünk során kiválasztanak minket legalább egy személyes állásinterjúra.

Pedig sajnos nem mindig sikerül elsőre. Ha mégis, akkor pedig sajnos nagyon sokan nem veszik sikerrel az akadályt. Persze mindenhol csak egy kiválasztott lehet, de azért szeretnénk mi lenni az az egy, nem igaz? Márpedig ezért elég sokat kell tennünk.

Egy állásinterjún számos dologra kell figyelnünk

Ha be is hívnak állásinterjúra, akkor is számos dologra kell figyelnünk. Mit veszünk fel, hogyan és mikor érkezünk, hogyan fogunk kezet, hogy ülünk le, hova tesszük a kezünket, egyenes-e a hátunk, az interjúztató szemébe nézünk-e stb. És itt most még csak pár dolgot említettünk, melyek a külsőségek!

Bár a kommunikációnk körülbelül 70%-a nonverbális, azért a maradék 30% is nagyon fontos, így természetesen nem csak az fontos, hogy hogyan, de az is, hogy mit mondunk!

Miről beszéljünk és miről ne?

Válaszolnunk kell kérdésekre, de azt is tudnunk kell, hogy miről nem szabad beszélnünk. Képben kell lennünk a céggel, ahova megyünk interjúzni. De tudnunk kell kérdeni is.

Ha kérdezhetünk, akkor azt használjuk ki! Például az adott munkakörről kérdezzük meg, hogy hogyan telik egy nap? Vagy mi jelenti benne a legnagyobb kihívást? Esetleg érdeklődjünk az előrelépési lehetőségekről. Ez mind jó kérdés!

Amit viszont semmiképp se mondjuk az az, hogy mennyire rossz volt a régi munkahelyünk! Soha ne szidjuk a volt munkáltatónkat! Ez alól még az sem kivétel, ha nehéz volt elválni tőle, és nekünk volt igazunk. Erre nagyon figyeljünk!

Így beszéljünk a hobbinkról az állásinterjún

Sokszor meg szokták kérdezni azt is, hogy milyen hobbink van, mit teszünk szabadidőnkben. Erre pedig érdemes készülnünk, mert ha csak annyi ugrik be, hogy el szoktunk járni a haverokkal kocsmázni, az nem lesz a legjobb válasz (még ha igaz, akkor se).

Ha van hobbink, akkor meséljük el, hogy miért fontos számunkra, mit köszönhetünk neki stb. De nem kötelező a hobbi, így lehet, hogy igazából nincs is. Ilyenkor mondjuk el, hogy mit szeretünk csinálni: sportolni, kutyát sétáltatni, olvasni, zenét hallgatni, főzni stb. De azt semmiképp se mondjuk, hogy nincs hobbink.

Amit viszont kerüljünk, az például az, ha valami olyan hobbink van, ami ütközik a munkakörrel. Ilyen például egy pénzügyi állás esetén az, ha a hobbink a tőzsdézés. De persze az sem igazi hobbi, hogy hétvégenként techno buliba járunk a haverokkal.

Ne kreáljunk magunknak nem létező szabadidős tevékenységet, de a meglévőt úgy tálaljuk, hogy az mindenkinek jó legyen.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés