Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Mit ne mondjunk az állásinterjún?

Talán nem túlzás azt állítani, hogy senki sem szeret állásinterjúkra mászkálni. Az álláskeresés amúgy is egy nagyon nehéz időszak, tele kétellyel, aggodalommal, szorongással, és ezt még tetézi az is, hogy szerepelnünk kell.

Jobban belegondolva az állásinterjú bizony nem más, mint egy egyszemélyes kiselőadás, ahol ha jól teljesítünk, továbbjuthatunk egy következő körre, vagy adott esetben akár miénk is lehet a szóban forgó pozíció. Igen ám, csakhogy a rutintalanság és az izgalom igen furcsa mondatokat szülhet, amikkel kétség nem férhet hozzá, hogy magunk alatt vágjuk a fát. Mai cikkünkben összeszedtünk pár olyan mondatot, amit érdemes elkerülni, ha sikeresen szeretnénk venni az akadályt.

“A volt főnököm egy idióta!”

Ha végre behív minket egy cég, akinek az álláshirdetésére például a PecsAllas oldalán jelentkeztünk, akkor semmiképpen se azzal indítsuk a beszélgetést, hogy kígyót-békát kiabálunk a korábbi munkáltatónkra.

Még ha igazunk is van, akkor sem veszi jól ki magát, így érdemes minél diplomatikusabban fogalmazni, ha szóba kerül a váltás oka. Amúgy sem kell minden részletbe beavatni a toborzót, hiszen ő nem bíráskodni fog, hanem eldönteni azt, hogy szimpatikusak vagyunk-e a számára.

“A szomszédasszonyom is megmondta, hogy többre vagyok hivatott!”

Bár jó tudni, hogy a jelentkezőnek vannak barátai, a toborzókat mégsem érdekli a magánéletünk, az meg végképp nem, hogy ki mit gondol rólunk. Az eredményeink és a tapasztalataink kellenek, hogy magukért beszéljenek.

Ha el tudjuk mondani, akár számszerűsítve is, hogy mit értünk el, és miért gondoljuk, hogy jól fogunk ebben a pozícióban teljesíteni, az mindennél többet ér.

“Nem tudom, hogy mi az a SAP, de majd kiderül.”

Fontos, hogy már jelentkezésnél tisztában legyünk azzal, hogy csakis az igazat írjuk le magunkról. Ha ugyanis az interjún derül ki, hogy egy követelménynek nem felelünk meg, akkor feleslegesen raboltuk a saját időnket és másét is.

“Hát én azt biztosan nem csinálom.”

Semmit sem szabad kategorikusan elutasítani. Amennyiben van olyan feladat, ami számunkra nem fér bele, indoklással lehet jelezni. Ha sok ilyen van, akkor az nem a mi pozíciónk lesz!

“Utálok csapatban dolgozni.”

Fontos, hogy szót ejtsünk arról is, ami nem megy nekünk, de ezt is lehet szépen becsomagolni. Így például jelezhetjük, hogy bizonyos személyiségtípusokkal nehezen találjuk meg a hangot, vagy a munka bizonyos fázisaiban jobb szeretünk egyedül dolgozni.

“Amúgy mivel foglalkozik a cég?”

Bár egy állásinterjún bőven van helye annak is, hogy mi magunk tegyünk fel kérdéseket, azért jó, ha tudjuk, hogy itt konkrét kérdéseket várnak tőlünk. Vagyis alapvető feladatunk egy-egy interjú előtt az, hogy utánajárjunk a cégnek, a pozíciónak, kiderítsünk róla mindent, amit csak lehet, és ha még maradt kérdésünk, annak lesz ott a helye a megbeszélésen.

Láthatjuk hát, hogy egy mondattal is könnyen le tudjuk rombolni azt, amit amúgy az önéletrajzunkkal egész jól felépítettünk, ezért semmiképp se legyünk restek, és gyakoroljunk. Készüljünk az állásinterjúra, amint elkezdünk a PecsAllas.hu oldalán keresgélni!

 


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés