Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Logisztika

Milyen műszaki háttere van egy jól működő raktárnak?

Az ellátási láncok minden állomáshelyén, így az értékesítést megelőzően is működnek raktárak. Ezen raktárakkal szemben nem pusztán a termékek tárolása jelenik meg elvárásként, a logisztikai központok egyre összetettebb feladatokat vesznek át megbízóiktól.

Nem elég egyre tökéletesebben elvégezni ugyanazt a feladatot, sok esetben az üzemelés menetét is teljesen újra kell gondolni. Ebben a folyamatban egyre jobban elválik egymástól a modern logisztikához kapcsolódó bázisok két típusának, a manuális és a robotizált raktárak, műszaki háttere.

Mitől jó egy raktár?

Elsőként azt kell tisztázni, hogy mit jelent az, hogy jól működik egy raktár, mik azok az elvárások, amit ki kell szolgálnia a logisztikai központnak? Műszaki háttéren sokan pusztán a tárolási és komissiózási rendszereket értik, amikben jelentős különbségek lehetnek az egyes szolgáltatók között. Ezek a különbségek önmagukban nem feltétlenül jelentenek műszaki lemaradást, ha megfelelnek a megbízói elvárásoknak. Van azonban néhány olyan tényező, ami tárolási és válogatási rendszertől függetlenül alapvetőnek tekinthető.

Biztonságos

A tárolt termékkészletnek biztonságban kell lennie. Itt sem csak a betörés elleni védelemre kell gondolni, hanem a hőmérséklet vagy páratartalom optimalizálására, aminek eléréséhez akár komoly műszaki háttérre is szükség lehet. A tűzvédelmi jelzőrendszernek a legmodernebbnek kell lennie ahhoz, hogy a haváriák elkerülhetőek legyenek.

Biztos működés

Megfelelő kapacitással kiépített és karbantartott gépészet szükséges a biztos, folyamatos üzemeléshez. Nem műszaki kérdés, de nem elhanyagolható, hogy megfelelő mennyiségű és képzettségű alkalmazott jelenléte elengedhetetlen a zavartalan üzemhez. Általános munkaerőhiány közepette a jó munkakörülmények megteremtése nélkülözhetetlen.

Megfelelő üzemeltetés

A jó menedzsment önmagában nem műszaki kérdés, de a kommunikáció pontossága, az adminisztráció módja jelentősen függ a logisztikai bázis műszaki háttértől és az ahhoz kapcsolódó informatikai rendszerektől.

Infrastruktúra

Az általános logisztikai infrastruktúra jellegének és méretének ki kell elégítenie a megbízói elvárásokat (például irodák, dokkolók, csomagoló területek, megközelíthetőség). A termék típusához és speciális tulajdonságaihoz igazodó dokkolók és tárolók szükségesek. Nem mindegy például, hogy darabáruról vagy ömlesztett termékről van-e szó, igényel-e hűtést, speciális biztonsági előírásnak vagy HACCP rendszernek meg kell-e felelnie. Sajátos elvárásoknak kell eleget tennie a webáruházak kiszolgálására berendezett fulfillment raktáraknak is.

Gazdaságos működés

Végül fontos, hogy a fentieknek gazdaságos működés mellett kell teljesítenie egy modern raktárnak. Két sarkalatos pontja van a pénzügyi szempontból is eredményes működésnek: a méretgazdaságosság és a kihasználtság. Bizonyos tevékenységek végzése csak adott méret felett költséghatékony, valamint a kiépített kapacitásoknak megfelelő mennyiségű terméket kell kezelni.

Modern raktárak műszaki háttere

A modern raktár műszaki háttere a fenti követelményekhez igazodik. Kiemelendő, hogy a logisztikai központok műszaki hátterének fejlődése nem csak leköveti az értékesítés és termelés elvárásait, hanem sok esetben inspirálja is azokat. A logisztika műszaki hátterének fejlődése tette egyáltalán lehetővé azt, hogy bizonyos gyártási megoldások vagy értékesítési modellek kialakulhassanak.

Függetlenül a raktár jellegétől, az alapinfrastruktúra kiépítése és folyamatos karbantartása nem spórolható meg. Ugyanez igaz az informatikára is: teljesen mindegy mit tárolnak a raktárban, a folyamatok koordinálásához és az árukészlet folyamatos és precíz nyilvántartásához elengedhetetlen a megbízó rendszereivel is integrált informatikai háttér.

A továbbiakban nem is ezen alapokra koncentrálunk, ami mindenhol elvárás, hanem két eltérő elvű raktározási mód műszaki hátterére és azok különbségeire. A modern raktárakat két nagy csoportra bonthatjuk, a gépesített, de alapvetően manuális raktárakra és a teljesen automatizált, robotizált raktárakra.

Írásunkban a darabáru-raktárakra fókuszálunk, olyan termékek logisztikájára, amik egységként mozgathatóak, nem igényelnek különleges szállító- és tárolóegységeket (például tartályt). Ömlesztett termékek raktározása esetében is érvényes lehet csoportosításunk, de az ilyen termékek logisztikája olyan mértékig lehet termékspecifikus, ami az összehasonlítás általánosságát nem teszi lehetővé.

Gépesített manuális raktárak

A manuális raktárakban a termékek mozgatását alkalmazottak végzik. Kigyűjtés közben a termékkészlet statikus, amihez egy komissiózó munkatárs hozzáférhetőségét kell biztosítani. A manuális raktár alaplogikája, hogy a raktárosok mozognak a termékek felé, míg a termékek pozíciója fix.

Ez nem jelenti azt, hogy a manuális raktár nem gépesített. A jól felszerelt, modern, manuális raktárakban kifejezetten sok gép található. Emelők, targoncák, szállítóeszközök állnak a raktárosok rendelkezésére. Ezek a gépek segítik őket, hogy hozzáférjenek a termékekhez és azokat a kellő mennyiségben a szükséges helyre szállíthassák.

A modern manuális raktárakban érvényesülhetnek a magas raktározás előnyei is, hiszen a kezelőszemélyzetnek nem feltétlenül kell személyesen elérnie a terméket, ahhoz gépekkel is hozzáférhet. A termékek különféle rendszerekkel is tárolhatóak egy raktáron belül.

A raktári munkát komoly informatikai rendszer támogatja. Nincsenek papírlappal a kezükben rohangáló, árut keresgélő munkatársak. A komissiózók pontosan ismerhetik az adott termék elhelyezkedését, annak beazonosítását vonalkóddal ellenőrzik, munkájuk és a termékkészlet helyzete akár valós időben is nyomon követhető. A folyamatok automatizáltak, még ha azokban az élő munkaerő szerepe kulcsfontosságú is.

A gépesített manuális raktár jó választás lehet ha termékeink mérete eltér az átlagostól vagy egyes tételek tárolása ömlesztve is történik (például apró alkatrészek, csavarok). Nagy tételszámú és viszonylag jól tervezhető megrendelések és szállítások esetén igényeinket maximálisan kielégítheti egy ilyen típusú raktár. Például viszonteladók felé történő szállítások háttereként, vagy alapanyagok tárolása esetén előnyös választás.

Robotizált raktárak

A robotizált raktárakban a termékek mozgatását robotok és közvetlen emberi vezérlés nélküli gépek végzik. Kigyűjtés közben a termékkészletnek nem kell egy komissiózó munkatársnak hozzáférhetőnek lennie. A robotizált raktár alaplogikája, hogy a termékeket mozgatja a kevés számú raktáros felé, akik a munkaállomásukon várják azokat.

Miként a manuális raktárban vannak gépek, úgy a robotizált raktárban is vannak alkalmazottak. Számuk kevesebb, feladatkörük eltérő jellegű és munkaállomáshoz kötött vagy karbantartó jellegű. Nem feladatuk a termékek személyes mozgatása és nem is férnek hozzá közvetlenül a készlet minden eleméhez. Egyes munkafolyamatok akár emberi beavatkozás nélkül is végbemehetnek, a munkavégzés folyamatossága könnyebben biztosítható.

A robotizált raktárak helykihasználása nem csak függőleges, de vízszintes irányban is optimális. Mivel a szállító munkákat robotok végzik, így azok helyigénye kisebb, a tárolási területek aránya a szállítási folyosókhoz képest nagyobb. A munkaterületet robotok számára kell kialakítani, a humán alkalmazottak – teljesen jogos – elvárásait a munkakörnyezetet illetően ott kell biztosítani, ahol ők valóban dolgoznak.

A robotizált raktárak a termékeket egységnyi méretű tárolókban helyezik el. Egy raktáron belül több méretű tárolóegység kezelése is megoldott, de a túl kicsi, túl nagy, vagy szokatlan formájú termékek kezelése nehezebb. A komissiózás nem csak automatizált folyamat, de robotizált is. Ennek köszönhetően a kigyűjtés gyorsabb, a hibák esélye minimális.

Ha darabárukkal foglalkozunk, termékeink mérete megfelel az egységtárolók maximális és minimális értékeinek, akkor gondolkodhatunk robotizált raktárban. Kifejezetten nekünk találták ki ezt a raktártípust, ha megrendeléseink nem tervezhetőek, gyakoriak, de kis tételszámúak és rendelésenként akár különböző tételekből tevődnek össze. A legtöbb webáruház esetében egy robotizált logisztikai bázis választása a legkézenfekvőbb. A világ legfejlettebb fulfillment logisztikai központjai robotizáltan működnek.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában