Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

A fenntarthatóság napjaink egyik legfontosabb célkitűzése

Legyen szó akár a mindennapokról, akár vállalatok energetikai célkitűzéseiről, érezhetően afelé fordul a világ, hogy konkrét, s minél eredményesebb lépések valósuljanak meg a fenntarthatóság és a környezet védelmének érdekében.

Komplex megoldásokra van szükség

Szerencsére ezek valóban meg is születnek. Az EnergyHub cégcsoport teljes körű válaszokat kínál, mind az energetikai rendszerek vizsgálatát, mind az auditálást tekintve. A konkrét megoldási javaslataik mentén olyan valóban megvalósítható tervek jönnek létre, amelyek mentén elérhetővé válik az energiahatékonyabb működés. Napjainkban az energiával kapcsolatos költségek mérséklésén, továbbá az energiafelhasználás csökkentésén keresztül vezet az út a fenntarthatóság felé.

Természetesen nem elegendő, ha csupán egyes vállalatok vagy intézmények indulnak el ebbe az irányba. Olyan globális cselekvési tervekre is szükség van, amelyek általános, minden embert és az egész világot érintő átfogó problémákra keresnek és adnak valós válaszokat.

A műanyagszennyezés ellen

Mit tehetünk annak érdekében, hogy valóban működő megoldásokat találjunk olyan világszintű problémára, mint amilyen a bolygó műanyagokkal történő szennyezettsége? A válaszokat itt sem elkülönítve fogjuk megtalálni. Hiszen ahhoz, hogy bármit is kezdjünk a műanyag hulladékkal, elkerülhetetlen a szelektív gyűjtés. Ehhez szükség van arra, hogy az egyének, családok és cégek egyformán figyelmet fordítsanak erre a feladatra.

A világon mára már 8,3 milliárd tonna műanyag keletkezett. Ez hatalmas szám, főként, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a 2015-ös adatok szerint a műanyag hulladéknak mindössze 9%-a került újrahasznosításra, míg döntő hányada, 79%-a hulladéklerakókba vagy természetes környezetbe került. Ezzel az a probléma, hogy az utóbbi nem jelent valódi megoldást, hiszen az összegyűlt műanyag termékek ezen a módon tovább szennyezik a környezetet és a vizeinket. Mi lehet hát a megoldás?

A körforgásos gazdaság

Egy olyan gazdaságban, ahol szemét termelése helyett a hulladék újrahasznosításra kerül, elkerülhetővé válik a környezet további szennyezése, hiszen a hulladékból is új, hasznos anyag vagy termék születik.

A pirolízis módszerével az egyébként nehezen hasznosítható műanyagok feldolgozása is megvalósíthatóvá válik, miközben üzemanyagot állítanak elő. Hátulütője a technológiának, hogy egyelőre nem minden műanyag hasznosítható ezzel a módszerrel.

Az eredmények jelen pillanatban is biztatóak, ami kifejezetten reményteli a fenntarthatóság megvalósítása szempontjából. Az ilyen és hasonló cselekvési tervek célja az, hogy az aktuális problémákra megoldást találjanak, illetve kezelhető mértékűvé váljanak a meglévő feladatok. A pirolízis révén egyszerre két megoldandó kérdésre is választ kaphatunk, hiszen egyszerre csökkenthetjük a műanyagszennyezettséget, valamint gondoskodhatunk a benzin kiváltására alkalmas üzemanyagról.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés