Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Mondókázás a kisgyermekkel

A gyermekkor korai szakaszában a gyerekek nagyon fogékonyak a körülöttük lévő világra. Minden érdekli őket, mindenre rákérdeznek, szinte észrevétlenül nagyon sok információt megjegyeznek. Nem tudatos, hanem természetes tanulás ez, ami az emberi személyiségfejlődés fontos része.

Nem mindegy tehát, hogy ebben a korai, nagyon aktív szakaszban a gyermek mivel találkozik. Ha igényes nyelvhasználatot tapasztal, ezt fogja megtanulni, ez lesz a természetes a számára. Ha nem foglalkozunk vele, ösztönösen akkor is megtanulja az anyanyelvét, de sokkal szegényebb szókinccsel, gyengébb kifejezőkészséggel fog rendelkezni, és olyan hátrányba kerül, amit később nehezen vagy egyáltalán nem fog tudni behozni. Nagyon fontos tehát, hogy ebben a korban játszva fejlesszük a gyermekünket. Érdemes a saját korának megfelelő szövegekkel, azaz a mondókákkal és dalokkal megismertetni. Ehhez kínál a Mai-Könyv.hu webáruház gyermekkönyveivel olyan minőségi alkotásokat, amelyekből a gyermek a hibátlan magyar nyelvet ismeri meg.

Miért szeretik a gyerekek a mondókákat, dalokat?

A mondókákban, dalokban a gyerekeket leginkább a ritmus köti le. Akinek kisgyereke van, tapasztalja, hogy a kicsik szeretik ugyanazt az egyszerű kis mondatot ismételgetni, ritmusban beszélni. Fogékonyak a zenére, a rímekre, a ritmusra. Ez sok kisgyermek mozgásában is megnyilvánul, hiszen utánozzák a felnőttek táncmozdulatait, jó ritmusérzékkel rendelkeznek. A mondókákkal nemcsak a nyelvi készségük fejlődik, hanem a motorikus képességeik, mozgáskoordinációjuk is.

A gyerekek a körülöttük lévő világból még kevés dolgot értenek meg igazán, elfogadják a szülők döntéseit, hiszen nem tudják, mi miért történik. Még nem látják az összefüggéseket, és szeretik az állandóságot. Ezt a stabilitást adhatja nekik a mesék és mondókák világa, amit a saját fantáziájukkal alakítanak, egészítenek ki.

Híres költők gyermekversei

Ha gyermekünknek szeretnénk mondókás könyvet választani, nem fogunk csalódni, ha híres költők gyermekverseit választjuk. Ilyen például a Lángos csillag című kötet, amelybe József Attila gyerekeknek szóló verseit gyűjtötték össze, vagy Gazdag Erzsi Ringató c. kötete.

Napjaink egyik legnépszerűbb költője, Varró Dániel: Akinek az orra pisze című könyve a babákkal való foglalkozás mindennapjairól szól a kisgyermekek nyelvén.

Ha kicsiknek szóló dalokat keresünk, Gryllus Vilmos több kötetét is megtalálhatjuk, például a Dalok négy évszakra című kiadványt. Az ezekhez tartozó CD mellékleten meghallgathatjuk a dalokat. Sok mai szülő nőtt fel a Kaláka együttes gyermekdalain, és szívesen ismerteti meg saját gyermekét is ezekkel a kedves kis dalokkal, például a Nálatok laknak-e állatok című zenés könyvvel.

A mondókák és gyermekdalok hallgatása nemcsak a gyereknek nagy élmény, hanem a szülő számára is örömet okoz, amikor látja, hogy egyre ügyesebben beszél, egyre okosabb lesz a gyermeke.

Hirdetés