Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

A hűséges őrszemként ismert dobermann

A dobermann okos és lojális kutya, nem is csoda, hogy az egyik legnépszerűbb fajta hazánkban. Remekül megállja helyét munkakutyaként, de tökéletes családi kedvenc is válhat belőle, ideális gazdi mellett. Nagyszerű őrző-védő, aki megvédi gazdáját mindenáron.

A zord külső egy lojális, védelmező társat takar

A Grandopet.hu dobermann fajtaleírása alapján bemutatjuk a hűséges munkakutya jellemvonásait és külső ismertetőjegyeit. Megfelelő gazdi mellett teljes értékű családtaggá válhat.

Sokan szigorú megjelenése miatt félnek tőle, pedig egy gyakorlott gazdi valódi kezesbáránnyá alakíthatja következetes, szeretetteljes neveléssel. Egy igazán hűséges társ válhat belőle, aki egy életen át védelmező és lojális.

A kutyafajta Friedrich Louis Dobermann tenyésztő nevét viseli, aki a kifejezetten éber, szigorú kóborkutyákat tenyésztési célzattal alkalmazta. Legfőbb céljának tekintette, hogy egy hűséges őrző-védő fajtát tenyésszen ki, aki rettenthetetlenül védelmezi gazdáját. Később Otto Göller folytatta Dobermann munkásságát, aki klubot is alapított.

Az I. világháborúban katonai és rendőrkutyaként alkalmazták aknakeresésre, mentésekre.

Tökéletes őrszem, ugyanakkor remek családi kedvenc is lehet egyben. Fontos azonban kiemelni, hogy elsősorban őrző-védő, bátor és erős jellemének köszönhetően. Nem véletlen, hogy ekkora népszerűségre tett szert. Annak ellenére, hogy a rendőrségen, katonaságon gyakorta alkalmazzák, nem agresszív. Ideális neveléssel egy békés, nyugodt, engedelmes eb.

Egy jól szocializált dobermann mindenféle indok nélkül nem harap. Rendíthetetlenül szolgálja gazdáját, és képes harmonikusan beilleszkedni a családba, még a gyerekekkel is kijön. Rengeteg múlik a nevelésen, emiatt határozott falkavezért igényel.

A tekintélyt parancsoló dobermann külső jegyei

Elegáns, erőteljes kiállású, izmos testfelépítésű. A német fajtastandard szerint fekete és barna színű megengedett, míg Amerikában négyféle színben is fellelhető: fekete, barna, kék és őzgida. A nőstény 32-35 kg, míg a kan akár a 45 kg-ot is elérheti.

Sima, sűrű szőrzet jellemzi, mely nem igényel speciális gondozást. Heti rendszerességgel érdemes átkefélni a bundáját.

Lakásban is tartható, hiszen végtelenül hűséges és egyetlen lépést sem tesz gazdája nélkül. Ennek ellenére a rendszeres mozgást biztosítani kell számára.

Kinek javasolt kutyafajta?

Mivel a dobermann erős jellem, határozott gyakorlott gazdát igényel, aki következetesen neveli, és naponta legalább fél-egy órát foglalkozik vele. Intelligens, védelmező kutya, megfelelő neveléssel remek kedvenc válhat belőle. Nagyszerű őrző-védő, aki a gazdájáért bármit megtesz. Több kisgyerek mellé azonban nem ajánlott.

Tanulékony, szeret a szabadban játszani, fontos számára a mozgás, és igényli a közös tevékenységeket.

Ideális tehát mindazoknak, akik egy védelmező, lojális társra vágynak, és képesek következetes nevelést biztosítani. A kutyus cserébe egy lépést sem tesz szeretett falkavezére nélkül.

Hirdetés