Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Milyen robotporszívó alkatrészek pótolhatóságával számoljunk a vásárlás előtt?

Az idei karácsonyi szezonban várthatóan ismét a legkelendőbb ajándékok közé sorolhatjuk majd a robotporszívókat. Rengetegen vásárolnak ugyanis maguknak vagy családtagjaiknak ilyen eszközt, azonban sokaknál még mindig az árcédula a döntő tényező a választáskor.

Ez nem meglepő annak fényében, hogy a piacon ma már jól elkülöníthetők egymástól az olcsóbb, belépő kategóriás termékek, a középkategóriás eszközök, valamint a prémium ligát képviselő megoldások, így mindenki szeretné a legtöbbet kihozni a pénzéből.

Ennél azonban van egy fontosabb, de legalábbis ugyanolyan lényeges szempont, ha ilyen takarítógépet vásárolnánk, a Robotporszívó Szerviz munkatársai ugyanis felhívták rá a figyelmünket, hogy befektetésünk csak akkor lehet hosszútávú és megtérülő, ha odafigyelünk az eszköz támogatására.

Ez esetünkben azt jelenti, hogy a robotporszívó alkatrészek tekintetében a kiválasztott modell semmiből sem szenved majd hiányt, ha tehát elromlik, meg lehessen javítani, ha pedig karbantartásra van szükség, akkor könnyen elérhetők legyenek hozzávaló tartozékok.

robotporszívó

Milyen robotporszívó alkatrészekre lehet szükségünk a karbantartáshoz?

Amennyiben robotporszívónk elromlott, akkor nyilvánvalóan szakszerviz segítségét kell kérnünk a javításhoz, azonban vannak olyan hibajelenségek, amelyek egyrészt megelőzhetők, másrészt pedig otthoni körülmények között is orvosolhatók, hiszen nem is tekinthetők tényleges meghibásodásnak.

Tipikusan ilyen a robotporszívó karbantartása, ami bizonyos alkatrészek kopásakor szükséges. Hogy mégis milyen alkatrészek esetén kell számolnunk rendszeres cserével? Lássuk!

Főkefe

A főkefe minden robotporszívó kötelező tartozéka, mely jellemzően az eszköz alsó felén helyezkedik el, mint egy hengeres kialakítású kiegészítő, ami manapság nagyon sokféle tulajdonsággal rendelkezhet.

Vannak gyártók, akik a klasszikus sörtés módszerrel dolgoznak, míg mások a modern lamellás megoldásokat alkalmazzák, de nagyon gyakori, hogy a kettő ötvözetével találkozhatunk.

Mivel központi elemet képviselnek a robotporszívók működésében és teljesítményében, ezért a főkefe állapotára és cseréjére nagy gondot kell fordítanunk. Az alkatrész biztosítja ugyanis, hogy a forgómozgás során a legtöbb koszt, port, hajat, morzsát és egyéb szennyeződést a szívómotor nyílása felé terelje az eszköz.

Akár sörtés, akár lamellás főkeféről beszélünk, ha a végek töredezettek, hiányosak vagy deformálódtak, akkor az minden esetben cserét tesz indokolttá, ellenkező esetben a takarítási tulajdonságok drasztikus mértékben csökkenhetnek.

A kérdéses alkatrész cseréjére a használat gyakoriságának függvényében 3-6 havonta van szükség.

robotporszívó

Oldalkefe

A főkeféhez hasonlóan az oldalkefe is nagyon fontos szerepet játszik egy robotporszívó működésében. Mint a neve is mutatja, ez a kiegészítő az eszköz oldalán helyezkedik el, és forgómozgást végezve az a feladata, hogy az alsókefe, illetve a szívónyílás felé terelje a padlón megtalálható koszt és port.

Az alkatrész minden esetben olyan kialakítású, mint egy propeller. A háromágú megoldás a standard, de egyre többször találkozni négy- sőt hatágú kialakítással is. A nyúlványok végeit sörték borítják, tehát olyan hatást keltenek, mint a miniatűr seprűk.

Ezek a sörték a használatból kifolyólag deformálódhatnak, töredezhetnek, de hosszabb távon az is előfordulhat, hogy hiányossá válnak. Ilyenkor csak a kérdéses robotporszívó alkatrész cseréje jelenhet megoldást, amire a főkeféhez hasonlóan 3-6 havonta lehet szükség.

HEPA szűrő

Miközben a keferendszer direkt módon befolyásolja a takarítás minőségét, addig a HEPA szűrő elhasználódása indirekt formában képes előidézni hasonló problémát, ezáltal rendszeres cseréjére nagy gondot kell fordítani.

A filterek esetében is 3-6 hónapos csereperiódusról beszélhetünk – ha mosható szűrőről van szó, akkor 9-12 hónap az átlag –, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, mert nincs látható helyen, sőt az alkatrész elhasználódása sem jár látható elváltozásokkal.

Ha már a HEPA filter szakadt vagy teljesen koszos, akkor annak régen lejárt a csereperiódusa. Fontos időben kicserélni, mert negatívan befolyásolja a motor működését, túlerőltetés alakulhat ki, ami akár még az élettartamot is lecsökkentheti.

Ezen felül az elhasználódott szűrő erőteljesen visszafogja a takarítási teljesítményt, súlyosabb esetekben pedig akár kellemetlen szagokat is eredményezhet a porszívó működtetése során, ami jellemzően azonnali cserét tesz indokolttá.

robotporszívó HEPA szűrő

Mop

Ma már a legtöbb robotporszívó nemcsak száraz-, hanem nedves takarításra is alkalmas. Emiatt fontos kiemelni a sorból a kopóalkatrészek közül még a mopot, mely gyakorlatilag nem más, mint a kérdéses eszközökhöz igazított felmosórongy.

Alapvetően két típusát különíthetjük el egymástól:

  • az egyszerhasználatos,
  • és a mosható mopot.

Az egyszerhasználatos mopoknál nem kérdés, hogy minden felmosás után cserélni kell őket. Ma már ritkán alkalmaznak ilyen megoldást a gyártók, de amennyiben a kiszemelt robotporszívónk erre épül, akkor fontos megbizonyosodni róla, hogy Magyarországon is kényelmesen hozzáférünk a megfelelő tartozékokhoz.

Mosható mop esetén ritkábban szükséges ilyen kiegészítőt vásárolnunk, de tudnunk kell, hogy ezeknek a típusoknak sincs örök életük, így aktív használat mellett 2-3 havonta csereéretté válnak, ilyenkor pedig fontos, hogy beszerezhetők legyenek az adott típushoz illő modellek.

A megfelelő tartozékok cseréje a robotporszívó karbantartásának a része

Amennyiben szóba kerül a karbantartás kérdése a robotporszívók kapcsán, sokan a főkefére feltekeredett hajszálak eltávolítására vagy az általános portalanításra gondolnak.

Azon túl, hogy ezek is rendkívül fontosak, a tartozékok cseréjét egyaránt lényeges itt kiemelni, hiszen az általános karbantartás részei, amire több okból kifolyólag is szükség van. Lássuk, hogy miért is olyan fontos mindez!

  • Minden robotporszívó működése csak tiszta és ép alkatrészekkel garantált. Amennyiben ez nem tud megvalósulni, akkor a takarítási teljesítmény akár drasztikus mértékben is csökkenhet a gyári adatokhoz képest.
  • A megfelelő tisztaságú alkatrészek és a jó minőségű kiegészítők hatást gyakorolnak a robotporszívó élettartamára is, így minél jobban odafigyelünk ezekre a tulajdonságokra, annál hosszabb ideig biztosíthatjuk az eszköz megfelelő működését.
  • Ha a robotporszívó koszos és kiegészítői elhasználódtak, a szívómotornak sokkal nagyobb teljesítményt kell leadnia, mely nemcsak idő előtti elhasználódáshoz, hanem a takarítási zaj növekedéséhez is hozzájárul.

Fontos odafigyelni a minőségi robotporszívó alkatrészekre

Végül, de nem utolsó sorban lényeges kiemelni, hogy nemcsak a tartozékok rendszeres cseréjére kell odafigyelni, hanem arra is, hogy milyen minőségű kiegészítőket választunk az eszközhöz.

Egy rossz minőségű kefe vagy HEPA filter például jelentős mértékben képes rontani a robotporszívó teljesítményét, miközben az eszköz idő előtti meghibásodását is előidézheti, hogy az olyan kellemetlenségekről ne is beszéljünk, mint a pontatlan illeszkedés vagy a funkcionalitás hiánya.

Könnyedén elejét vehetjük ennek a problémának, ha a független Robotporszívó Szerviz kínálatából vásárolunk, hiszen innen garantáltan gyári minőségű tartozékokhoz férhetünk hozzá elérhető áron.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés