A dió- és mogyorófélékkel kapcsolatban rengeteg tévhit van a köztudatban. Sokaknál számít úgymond vörös posztónak, mert általában nassolnivalónak tekintik őket, különösképpen, ha sütemények vagy kenyerek formájában fogyasztjuk. Természetesen ez változó, hogy melyik ország, nép mennyire támaszkodik a különféle magvakra.
A különböző magvak adta előnyöket ki kell használni
Ott vannak például az ausztrál bennszülöttek, akik legalább nyolcfajta dió- és mogyorófélét fogyasztottak. Amerikában pedig ott van a makk, pekándió, kesudió is. Látható, hogy évezredek óta velünk vannak ezek a táplálékok és élünk is velük. A paleo étrend egyik legjobb kiegészítői, amelyek mellé alapból elérhetőek vitaminok és egyéb étrend-kiegészítők a PaleoCentrumnál.
Sokan szkeptikusan vagy előítélettel néznek a paleo kenyerek és sütemények készítésére. A magyar paleo étrendek egyik legelső képviselője a sütemények között a paleo mákmuffin volt még 2009-ben. A dió- és mogyorófélék abszolút egészségesek, semmilyen probléma nincs velük, mivel tápanyag-összetételük következtében kifejezetten ajánlott a fogyasztásuk. Ezen a gondolatmeneten továbblépve egyáltalán nem ördögtől való az, ha ezeket a magvakat őröljük, préseljük és ebből készítünk ételt.
Sőt, magának a préselésnek köszönhetően még a nem túl kívánatos Omega-6-zsírtartalom nagy része is eltűnik, ezzel még egészségesebbé válik a fogyasztása. Ha már a magvakat magukban is fogyasztjuk, miért ne készülhetne belőlük finom sütemény vagy kenyér?
Sokaknak számít a megjelenés
Az emberek többségének nemcsak az számít, hogy mit eszik, hanem hogy hogyan néz ki az, ami a tányérra kerül. Ezért is van akkora hangsúly a paleo kenyereken és süteményeken, mivel ebben a formában sokkal elfogadhatóvá válik maga a paleo étrend is. Könnyebb “eladni” egy diétát kereső embernek egy szép süteményt, mint egy tál magvat. Ebben a formában sokaknak válik még inkább kívánatossá és követhetővé az egész paleo étrend.
Ha már a megjelenés és az emberek ízlése: az alapvető gondolkodáson is érdemes változtatni a paleo süteményekkel kapcsolatban. A legtöbben a süteményekre desszertként, étkezés utáni nasiként tekintenek. Fontos, hogy a süteményeket is ételnek tekintsük, például vannak, akik reggelire mákból és zabkorpából sütnek muffint és csak ezt fogyasztják. Nem mint kiegészítő, hanem ez A Reggeli.
Évezredek óta velünk vannak a receptek
A paleo kenyerek és sütemények nem egy új trend szüleményei, hanem több évszázados tapasztalatokon alapszanak. Rengeteg törzs, például amerikai indián törzsek készítettek őrölt makkból kenyeret vagy éppen kekszszerűséget. Ahogy sok minden másnál, itt se féljünk az újdonságok kipróbálásától, hiszen egy igencsak megalapozott ételfajtáról beszélünk, ami ideális lehet abban az esetben is, ha valaki még csak most ismerkedik a paleo étrenddel.