Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Mitől függ, hogy telepíthető-e napelemes rendszer az otthonunkban?

Ha eljutottunk addig a döntésig, hogy érdekel minket a telepítés kérdése és megvan rá az anyagi fedezet, akkor még számtalan olyan pont van, amelyet érdemes mérlegelni, mielőtt belevágunk ebbe az átalakításba.

Hiába van meg rá a keret, ez bizony egy magas bekerülési költséggel járó befektetés, így százszor is meg kell gondolni, hogy nekünk érdemes-e belevágni. Meg kell vizsgálni, hogy az otthonunk alkalmas-e egyáltalán egy ilyen nagy horderejű átváltozásra.

A háztetőnk jelenlegi állapota

Ahhoz, hogy minden sarkalatos tényezőt felmérjünk, javasolt egy hozzáértő céget kihívni, ilyen a Solarzone, akik a napelem megtérülése mellett számtalan dologról be tudnak számolni, és ami a legfontosabb, ingyenes helyszíni felmérés során nézik meg a lehetőségeinket. Ilyenkor ajánlott már kérdésekkel készülni is a találkozóra, hogy a lehető legszélesebb körűek legyen ismereteink a témával kapcsolatban.

A Solarzone munkatársai a felmérést követően adnak egy árajánlatot, amiben nincsenek rejtett költségek, tehát ami oda le van írva, arra számíthatunk a munka befejeztével is. A szakértő csapat már első ránézésre meg tudja állapítani, hogy az adott tetőszerkezet alkalmas-e bármilyen nagyságú átalakításra, megfelelő-e a dőlésszöge, elbírja-e majd a napelemeket, stb. Hiszen ezek alapján azt is el kell majd dönteni, hogy hány darab napelem panel kerüljön fel a tetőre.

A háztető tájolása és az árnyékok

Ez a kérdés ugyan részben szintén a tetőszerkezethez kapcsolódik, de mégis megérdemel néhány külön szót is. Mégpedig azért, mert a ház, azaz a tetőszerkezet tájolása és dőlésszöge kulcsfontosságú a napelemes rendszer kiépítése szempontjából. A legoptimálisabb a déli és az ezzel az iránnyal kapcsolatban lévő tájolások, azaz délkeleti, délnyugati elhelyezkedés és a 35 fokos dőlésszög.

A legoptimálisabb azt jelenti jelen esetben, hogy ismerve a magyarországi fényviszonyokat és az évszakok váltakozását, ekkor éri a legtöbb napfény. Az északi oldal a legrosszabb, de a keleti-nyugati oldalon is veszít a rendszer 5-15 százalékot a hatékonyságából, ezért célszerű valahogy mindenképpen megoldani a déli kapcsolatú oldalt.

Ha nem mehet a háztetőre, akkor hová kerüljön?

Ha mindenképpen olyan a ház tájolása, vagy annyira elavult a tetőszerkezet, hogy nem érdemes vagy nem szabad rá semmit sem feltenni, akkor sincs veszve semmi. A Solarzone csapata mindenképpen segít egy áthidaló megoldás kialakításában, ami valójában nem is áthidaló, hanem a megfelelő környezeti feltételek megléte esetén végleges és tökéletes megoldást biztosít.

Napelemet lehet telepíteni földre, ha biztosított, hogy nem éri kár. Gyerekes családok esetén ez nem annyira hathatós megoldás, hiszen bármikor rárepülhet egy focilabda. Ilyenkor alternatív lehetőségként szóba jöhet még a ház fala is vagy a garázs teteje.

Bármelyik opcióra is essen végül a választás, biztosak lehetünk abban, hogy a Solarzone szakértői minőségi munkát fognak végezni az ingyenes helyszíni felméréstől kezdve az árajánlat kidolgozásán át a kivitelezésig.

Hirdetés