Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Előzzük meg a kéménytüzet!

A tiszta kémények csökkentik a kéménytüzek kockázatát, amelyek tönkretehetik az otthonunkat, súlyos szerkezeti károkat okozva. Emellett akár személyi sérüléssel, legrosszabb esetben pedig tragédiával is végződhet egy nem megfelelően karbantartott kémény használata.

Milyen egy kéménytűz?

A kéménytüzek azonban teljesen elkerülhetők a kéményrendszer megfelelő karbantartásával. Fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk a tisztításáról, és hogy olyan típusú berendezést szerezzünk be, amely minőségével is hozzájárul a kellemes és biztonságos otthon melegéhez.

Szerezz be praktikus munkavédelmi eszközöket a JOSZERSZAM.com honlapjáról, hogy kéményed karbantartása és tisztítása során ügyelj biztonságodra!

A kéményekben robbanásveszélyes tüzek keletkezhetnek. Egy tehervonatra vagy alacsonyan repülő repülőgépre emlékeztető dübörgő zaj sok érintettet meglepett beszámolóik szerint. Ebben a helyzetben a kémény teteje lángokban vagy erős füstben kitörhet.

Ezek azonban csak a kéménytüzek, amelyekről tudomást is szereztünk. Jellemzően nincs ugyanis elegendő üzemanyag vagy levegő ahhoz, hogy a lassan égő kéménytüzek olyan drámaiak vagy észrevehetők legyenek.

Ugyanakkor az általuk elért hőmérséklet is nagyon magas, és ugyanúgy károsíthatják a kémény szerkezetét és a ház közeli, éghető területeit, mint látványosabb típusaik.

Mire érdemes figyelni?

A korlátozott levegőellátás, a nedves fa és az átlagosnál hidegebb kéményhőmérséklet néhány olyan változó, amely felgyorsíthatja a kreozot kémény falán történő felhalmozódását.

A zárt üvegajtók vagy a csappantyú nem elég szélesre tárása esetén a felhevült füst gyorsan felszabadul a kéménybe, és ezáltal korlátozhatja a kandallóba jutó levegő mennyiségét.

A nedves fa elégetése hidegebb füstöt tart fenn, mint a száraz fa égetése, mert először a hőenergia elpárologtatja a farostokban lévő vizet. Mivel a hideg levegő természetesen lassabban emelkedik fel, mint a meleg, hosszabb időt tölt a füstcsőben.

A fatüzelésű kályhában egy teljesen feltöltött égéstér hozzájárul a kreozot felhalmozódásához. Például egy külső kémény gyorsabban kondenzálja le az el nem égett égési melléktermékeket, mint az a kémény, amely a ház közepén halad keresztül, és csak a füstcső felső részét teszi ki az elemeknek.

Hogyan előzhetjük meg a kéménytüzet?

Az óvintézkedések megtételével a kéménytüzek teljesen elkerülhetők. Kezdjük azzal, hogy csak száraz fát használunk; ebben az esetben a keményfa a puhafával szemben fontosabb.

Ezenkívül gyújtsunk kisebb, forróbb tüzeket, mert azok hatékonyabban égnek és kevesebb füstöt bocsátanak ki. Soha ne használjuk a kandallót kartondobozok, csomagolópapírok, szemét vagy karácsonyfa égetésére. Emellett természetesen ütemezzük be a kémény rutinellenőrzését és tisztítását!

Látogass el a JOSZERSZAM.com weboldalára, ahol számos hasznos eszközt, szerszámot és munkavédelmi felszerelést vásárolhatsz otthoni munkálataidhoz!

Hirdetés