Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

Borús kilátások az építőiparban

A használt gépek biztonságot nyújtanak a kritikus helyzetben lévő magas- és mélyépítőipar számára.

Az európai építőipar nyomás alatt áll. A remek évkezdést mély zuhanás követte. Az építőipari ágazat horrorisztikus árak és nyersanyaghiány, továbbá visszamondott megrendelések és elfogadhatatlan pályázati kiírások miatt szenved. A használt gépek piaca profitál az ilyen szerkezetátalakítási időszakokból.
Emelkedő árak, munkaerőhiány, koronavírus, megszakadt ellátási láncok – az építőipart az elmúlt időszakban súlyos csapások érték. Most pedig visszamondási hullám söpör végig az építőiparon, mivel a befektetők és építtetők sorra vonják vissza megrendeléseiket. Az új engedélyezések esetében sem fest sokkal jobban a helyzet: A pénzügyi hátterű befektetők bár továbbra is adnak még megbízásokat, a magánszektor azonban a bizonytalan helyzetben tartózkodik a beruházásoktól.

A mélyépítő szektor némileg jobb helyzetben van

A magasépítés az épületek építését foglalja magában, és az EU összes építőipari tevékenységének mintegy háromnegyedét teszi ki. A mélyépítés az utak, vezetékek és csatornák, vasutak, hidak és alagutak építését foglalja magában. Mivel a mélyépítést főként közpénzekből finanszírozzák, ezért a magasépítésnél jobban képes ellenállni a válságoknak. Ez már a 2000-es évek pénzügyi és gazdasági válsága során is megfigyelhető volt.

Emellett a (német) ifo Intézet legfrissebb számadatai is azt mutatják, hogy a mélyépítés a magasépítéshez viszonyítva némileg jobban áll. Júniusban a magasépítési szektorban a vállalatok mintegy 12%-ának, a mélyépítésben pedig 9%-ának kellett szembenézniük megrendelések törlésével. Júniusban a magasépítő vállalatok 47%-át, a mélyépítő vállalatoknak pedig 40%-át érintették ellátási nehézségek. Várhatóan ez a probléma még csaknem háromnegyed évig el fog tartani.

A használt VÖGELE aszfaltozó gépekkel nemcsak autópályák, hanem keskeny körforgalmak aszfaltozása is megvalósítható. (© Surplex).

A rugalmasság mint megoldás

Nem csupán az építőiparban érvényes a következő: A cselekvőképesség megőrzése érdekében időközben a rugalmasság vált a legfontosabb tényezővé. Néhány építőipari vállalat a csökkentett munkaidős foglalkoztatást, illetve a munkaerőhiány szabadúszók alkalmazásával történő áthidalását fontolgatja. Emellett az időt – a bizonytalan gazdasági helyzet ellenére – szerkezetátalakításokra fogják fordítani. Ide tartozik a gépállomány korszerűsítése és a leselejtezett építőipari gépek értékesítése.

„A B2B árverések esetében gyorsan a fizetésképtelenségre gondolhatnánk. Azonban egyre több vállalat választja más okokból tudatosan az ilyen típusú értékesítést”

– mondja Ghislaine Duijmelings, a Surplex ügyvezető csoportjának tagja, az építőipari üzletág egyik felelőse.

„Sok ügyfélnél jelenleg is folyik a szerkezetátalakítás, és mi segíthetünk nekik optimális megtérülést elérni.”

A Surplex az egyik legnagyobb forgalmú online aukciós ház a használt gépek piacán. Évente több mint 55 000 használt gép cserél gazdát, köztük számos építőipari gép is.

Nehézgépek munka közben egy autópálya építésén. A vibrációs henger egyengeti a talajt. (© Surplex)

A trend felfelé mutat: A használt gépek piaca növekszik, ugyanis kellő rugalmasságot biztosít a gép- és berendezésgyártással szemben. Az utóbbi szektor az anyaghiány miatt alig képes teljesíteni rendelésállományát, így az építőipari vállalkozóknak hosszú szállítási határidőkkel kell számolniuk építőipari gépek potenciális vásárlása esetén. Duijmelings:

„Éppen ezért számos vállalat a használt gépek piaca felé orientálódik. Ott ugyanis a keresett gépek azonnal elérhetők, ráadásul gyakran még kiváló állapotúak is. Az átláthatóságról az értékesíteni kívánt berendezések előzetes szakmai értékelése gondoskodik.”

A gépértékesítés rövid távú likviditásról gondoskodik

Az európai települések vonakodnak attól, hogy áremelési záradékot foglaljanak a folyamatban lévő vagy új szerződésekbe. A tendereken való részvétel így nem túl vonzó az építőipari vállalatok számára – a gazdasági kockázat túl magas. Ezzel azonban fontos finanszírozók esnek ki. Különösen a kisebb vállalatokat fenyegeti a fizetésképtelenség.
A többé nem használt gépek értékesítése spontán tőkét hoz létre. Ugyanis ami valakinek már nem kell, arra másnak lesz szüksége. A düsseldorfi székhelyű Surplex.com ipari aukciósház portfóliójában az építőipar számára érdekes összes gépcsoport megtalálható: Az olyan alapvető építőipari gépektől kezdve, mint a hidraulikus kotrógépek és homlokrakodók, az olyan speciális útépítő gépeken át, mint az aszfaltozó gépek, egészen az olyan speciális rendszerekig, mint a fúróberendezések. Kívánságra a leselejtezett berendezések tisztességes és átlátható feltételek mellett értékesíthetők, közvetlenül a Surplexnek. Így rövid távon áthidalhatók a nehéz időszakok, és magabiztosan szembe lehet nézni a jövőbeli visszaesési előrejelzésekkel.

Hirdetés

További cikkek a témában