Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Milyen teendőket kell elvégezni a kertben?

A kertben mindig akad fontos feladat, amit el kell végezni. Cikkünkben hónapról hónapra bemutatjuk, hogy milyen munkákra kell feltétlenül koncentrálni.

Irományunk egyfajta ellenőrzőlistaként is szolgálhat a kerti munkákhoz, ugyanis kiderül belőle, hogy az egyes feladatokhoz melyek a legoptimálisabb időszakok. Érdemes követni a listát, hogy a kert valóban az elképzelt látványt nyújtsa.

A túl nehéz hóréteg gondot okozhat a kertben

Januárban érdemes figyelemmel kísérni a hó mennyiségét. A túl nehéz hóréteg gondot okozhat, szóval mindenképpen érdemes lerázni az ágakról és a cserjékről. Februárban mindenképpen gondoskodni kell az érzékeny növényekről, védeni kell őket a tavaszi napfénnyel szemben. Ennek érdekében le kell őket takarni zsákvászonnal. Erre azért van szükség, hogy a téli álmukból nehogy túl korán “ébredjenek”.

Márciusban érdemes ellenőrizni a kerti gépeket, és szükség esetén javíttatni azokat. Továbbá ellenőrizni kell a gyepet, és ha moha van rajta, akkor azt óvatosan el kell gereblyézni. Ha a hőmérő higanyszála elérte a 10-15°C-ot, a gyeptrágyázásra is sor kerülhet. Áprilisban a gaz eltávolítását kell megoldani, illetve száraz idő esetén elkezdődhet a gyep öntözése is. Továbbá már ekkor érdemes ellenőrizni a kerti szerszámokat, hogy megfelelően működnek-e.

Májusban kezdődhet az új bokrok és fák ültetése

Májusban, ha a fűszálak hosszúsága elérte az öt centimétert, megkezdődhet a fűnyírás. Fontos, hogy erre a feladatra rendszeres időközönként kerüljön sor. Ez a legegyszerűbben praktikus robotfűnyíró használatával érhető el, mely automatikusan elvégzi a munkát. Továbbá a fűszálak regenerálódását követően a gyepszellőztetés is aktuális feladat. Mindemellett pedig májusban kerülhet sor az új bokrok és fák ültetésére is.

Júniusban is hetente egyszer kell füvet nyírni. Mindemellett pedig oda kell figyelni a rendszeres öntözésre és a sövény metszésére is. Júliusban is ügyelni kell a rendszeres öntözésre, és meg kell oldani a lelógó ágak alátámasztását és a gyümölcsfák megritkítását.

A gyep ellenállóbb lesz a téli hideggel szemben

Augusztusban kerülhet sor a bokrok és a fák megmetszésére. A fák legfelső ágainak eléréséhez érdemes akkumulátoros magassági ágvágót használni. Szeptemberben érdemes elvégezni az őszi trágyázást, melynek köszönhetően a gyep ellenállóbb lesz a téli hideggel szemben. Továbbá ekkor kezdődhet a gyümölcsfák leszüretelése és metszése is. Mindemellett ekkor újra el lehet végezni a gyepszellőztetést, és jöhet az új növények elültetése is.

Októberben és novemberben még sor kerülhet egy fűnyírásra, továbbá ekkor érdemes bevinni a cserepes növényeket fedett helyre. Mindemellett ekkor egy lombfúvó segítségével lehet összegyűjteni a lehullott leveleket. Decemberben pedig érdemes elhelyezni a fiatal fákon a rágcsálók elleni védőborítást.

Hirdetés