Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Gyorstalpaló az öntöttvas edények használatához

Az öntöttvas egy régi, klasszikus alapanyag, ha edényekről van szó. Ma már kevesen használják, pedig vannak olyan tulajdonságai, amelyek messze kenterbe verik a modern edényeket. Persze egy ilyen különleges darab különleges bánásmódot is igényel.

Miért jó, ha akad a háznál egy öntöttvas edény?

Az öntöttvas edények egyik legnagyobb erénye az időtállóság. Egy megfelelően karbantartott darab évtizedekig használható marad, így akár több generációt is kiszolgálhat. Nem ritka, hogy egy-egy darab anyáról lányára, majd az unokára száll, és mindeközben semmit sem veszít az értékéből.

Emellett az öntöttvas edények nagyszerűen használhatóak bármilyen fajta főzőlapon, és a legtöbb közülük sütőbe is tehető. A hőtartó képessége sokkal jobb, mint az alumíniumból, vagy acélból készült edényeké, jóval egyenletesebben adja le, és tovább tartja a meleget.

Ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy örököltünk egy-két öntöttvas edényt, akkor se csüggedjünk. A finnshop.hu-nál kapható Fiskars edények között találunk öntöttvasból készült darabokat is.

Hogyan kell használni az öntöttvas edényeket?

A régi öntöttvas edényeket első használat előtt fel kellett avatni. Ez annyit jelent, hogy mosószeres tisztítás és száradás után az edényt beolajozzuk, majd tűzhelyen addig hevítjük, amíg füstölni nem kezd, végül hagyjuk kihűlni. Bár a mai, modernebb daraboknál ez már nem szükséges, viszont nem is ártunk vele.

A használat során az első és legfontosabb a türelem. A nehéz és vastag vas ugyanis jóval lassabban melegszik fel, mint a vékony acél vagy alumínium, ezért ne lepődjünk meg, ha akár 10 percet is várni kell arra, mire az edény átveszi a főzőlap hőjét. Ezután viszont sokkal jobban tartja a meleget, mint az egyéb edényfajták, ezért ideális a lassú tűzön való főzéshez, sütéshez.

E tulajdonságának köszönhetően az étel íze és állaga is sokkal kellemesebb lesz, a húsok megpuhulnak, a zöldségek minden zamata belefő az ételbe, és a szaft is sokkal krémesebb, selymesebb lesz.

Ezt a különbséget azonban szavakkal nem lehet tökéletesen érzékeltetni, ezért mindenkit csak arra tudunk biztatni, hogy ne tartson az öntöttvas edények használatától. Olyan gasztronómiai élményt adnak, amelyet a mai, modern edények egyszerűen nem tudnak reprodukálni.

Hogyan tisztítsuk, tároljuk őket?

Az öntöttvas edény egyetlen hátránya, természetesen a súlyán kívül, hogy nem bírja jól a vizet. Ezért nem szabad hosszasan áztatni vagy mosogatógépbe tenni, mindig kézzel mosogassuk el.

Öblítés után töröljük szárazra, esetleg melegítsük pár percig a tűzhelyen, hogy teljesen kiszáradjon. Ezután pedig kívül és belül is kenjük át zsírral vagy olajjal, ugyanis ez egyfajta védőbevonatot képez rajta, ami óvja a rozsdásodástól.

Az edényeket tároljuk hűvös, száraz helyen, például a kamrában, ugyanis a meleg, párás levegő rozsdaképződéshez vezethet. És ami a legfontosabb, használjuk minél gyakrabban, mert annál jobban megedződik!

Hirdetés