Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Minden, amit a nőgyógyászati endokrinológiai problémákról tudni érdemes

Bár a nőgyógyászat és az endokrinológia két különálló területe az orvostudománynak, bizonyos esetekben mégis összefonódnak. Ennek oka, hogy a hormonális folyamatok egész testünkre, így a női nemi funkciók működésére is hatással vannak.

Bár a menstruáció, a terhesség vagy a klimax elsősorban a nőgyógyászathoz tartozik, mégis bizonyos problémák esetén szükség lehet az endokrinológiára ahhoz, hogy megértsük a működésüket.

De vajon milyen tünetek esetén érdemes orvoshoz fordulni, és miben segíthetnek nekünk ezek a vizsgálatok? Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

A nőgyógyászati hormonzavarokról

Manapság a hormonzavarok különösen gyakoriak, főleg a hölgyek körében. Sajnos ennek ellenére sokaknál nem kerül diagnosztizálásra, hiszen a tünetek egy része más betegségeket is kísérhet, így sokan teljesen más irányba keresik a megoldást.

A rohanó életmód nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen küzdenek különböző endokrinológiai panaszokkal. A folyamatos stressz, a pihenés hiánya, a minket körülvevő környezet szennyezettsége mind-mind hozzájárulnak a különböző hormonális problémák kialakulásához.

Sajnos ezek a problémák nem oldódnak meg maguktól, sőt, idővel a beteg helyzete csak rosszabbodhat. Épp ezért az első tünetek megjelenésekor érdemes legalább nőgyógyászhoz fordulni. Amennyiben olyan jellegű a probléma, akkor nagy valószínűséggel továbbirányítják a beteget egy nőgyógyászati endokrinológiai vizsgálatra, hogy pontosabb képet kapjanak a betegségről.

A leggyakoribb nőgyógyászati hormonális betegségek

A hormonok az évek során folyamatos változásban vannak. Ezek bizonyos helyzetekben normálisnak számítanak, mint például menstruáció előtt és alatt, a terhesség során vagy a változókorban. Ám ezenkívül bizonyos betegségek is okozhatnak hormonális eredetű zavarokat a nőknél.

Ilyen betegség lehet például a menstruációs zavar, a változókor, a korai menopauza, a pajzsmirigy megbetegedései, a PCOS vagy a meddőség.

Mely tünetek esetén érdemes orvoshoz fordulni?

Bizonyos tünetek esetén érdemes nőgyógyászati endokrinológiai vizsgálatra jelentkezni, hiszen ennek során fény derülhet az esetleges betegségekre, illetve a kezelőorvos javaslatokat tehet a megfelelő kezelésekre is.

A CMC Déli Klinika nőgyógyászai a panaszok precíz kivizsgálása után pontos kezelési tervet dolgoznak ki, amellyel megszüntethetőek a tüntetek.

Ezek közé a tünetek közé tartoznak a rendszertelen menstruáció, a hirtelen fogyás vagy hízás, az alvászavarok, a pattanások, a memóriazavarok, az emésztési zavarok, az állandó éhségérzet. De figyelmeztető jel lehet még a hajhullás, a fáradékonyság, az izzadás, a hőhullámok vagy a sorozatos vetélések.

Hirdetés