Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Lakásfelújítás okosan, avagy ilyen lehetőségeid vannak

Lakásfelújításba, köszönhetően a 2022. év végéig elérhető állami otthonfelújítási támogatásnak, minden eddiginél nagyobb arányban vágnak bele.

A lakásfelújítás, ha nem csak egy tisztasági festésről van szó, igen költséges lehet, amit nem árt jó előre megtervezni. Költséges az építőanyagok, eszközök beszerzése, nehézkes és szintén tetemes költséggel járhat a megbízható, megfelelő szaktudású valódi szakemberek megtalálása.

Milyen lehetőségeid vannak, ha nem rendelkezel a szükséges anyagiakkal, hogy belekezdj a felújításba?

A lakásfelújítás megtervezése

A lakáspiac Budapesten nagyon pörög, nemcsak országosan, a kínálat óriási, a felújítandó lakásoktól kezdve a jó állapotú és új építésű otthonokig mindent találni.

Mielőtt belevágnál, jó, ha tisztában vagy azzal, hogy

  • pontosan mit is szeretnél,
  • hogyan képzeled a kivitelezést: magad állsz neki, vagy szakembereket fogadsz a munkálatokra,
  • milyen források állnak rendelkezésedre.

Amennyiben csak egy tisztasági festést, esetleg padlóburkolat-cserét tervezel, magad is nekiállhatsz a munkának, és ez esetben az anyagbeszerzés is viszonylag könnyű. Számos ötletet találhatsz egyszerű, de látványos lakásfelújításra az interneten.

Ha azonban nagyobb felújítási munkákat szeretnél, mélyebben kell a pénztárcádba nyúlni, szakembereket fogadni. Az otthonfelújítási támogatás keretében most a költségesebb munkákhoz anyagi támogatást igényelhetsz. Ennek keretében megújíthatod a fürdődet, konyhádat, de fűtéskorszerűsítésre is igényelheted a támogatást. És ha már úgyis fenekestül felforgatod a lakásodat, jobb egyszerre túlesni szinte minden munkálaton, és egy kalap alatt elvégezni vagy elvégeztetni a festést, padlóburkolást, esetleg a nyílászárócserét is. Az anyagbeszerzés költséges, nagy körültekintést és rengeteg időt igényel, hogy megtaláld a legjobb ajánlatokat. Ha szakemberre bízod, akkor ő leveszi a válladról ezt a terhet, persze így plusz költségekkel is kell, hogy számolj.

A lakásfelújítás nehézségei

Rizikós úgy nekikezdeni a felújításnak, hogy nem rendelkezel pontos költségvetéssel. Ráadásul menet közben is adódhatnak váratlan helyzetek, amelyek plusz költséget jelentenek, így mindenképp szükséges a megfelelő fedezet megteremtése, mielőtt belevágnál.

Az építőanyagok ára nagymértékben emelkedett az utóbbi időben, így ez is jelenthet szűk keresztmetszetet a költségvetésben, nem beszélve a megbízható szakemberek megtalálásáról.

Amennyiben nincs elegendő anyagi fedezeted a tervezett felújításokra, érdemes átgondolnod, megéri-e gyorshitelt felvenned, vagy esetleg úgy dönteni, elhalasztod valamelyik munkálatot.

Anyagi források megteremtése

Vannak elodázhatatlan, sürgős felújítások vagy határidőhöz kötött támogatások, amikor ha szűkösek az anyagi kereteid, bizony nehezen megoldhatóak. Ilyen esetekre is megoldás lehet a gyorshitel, amelynek rövidebb ügyintézési és folyósítási ideje miatt nem kell hetekre leállítani a felújítási munkálatokat.

Hirdetés