Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

Asztali etikett gyorstalpaló – milyen ételt milyen tányérban tálaljunk?

Habár a zsúfolt hétköznapokon a legtöbb ember abból a tányérból vagy edényből falatozik, ami épp a keze ügyébe kerül, ha viszont vendégeket vársz, akkor illik megadni a módját a tálalásnak, és minden fogást a megfelelő módon kínálni.

Előételek

Ha sok vendéget vársz, akik nem egyszerre érkeznek, esetleg a főétkezést kicsit későbbre tervezted, akkor illik előételt is felszolgálni, ugyanis ebéd- vagy vacsorameghívásra az emberek többsége úgyis éhesen érkezik.

Ez lehet valamilyen aprósütemény, édes és sós rágcsálnivaló, ha pedig valami kiadósabbat szeretnél, akkor készíts hidegtálat fasírtgolyókkal, töltött sonkatekercsekkel, kaszinótojással, salátákkal. Ebben az esetben természetesen kistányért és evőeszközöket is biztosítanod kell a vendégeknek, a süteményeket viszont akár kézzel is csemegézhetik.

Így a főfogásra való várakozás közben sem maradnak éhesek a meghívottak, de ne feledd, hogy az előételnek nem az a célja, hogy mindenki degeszre egye magát belőle. Vagyis nincs szükség belőle hatalmas mennyiségre, elég, ha pár falat jut mindenkinek.

Levesek

Hogyha levessel is készültél, ahhoz természetesen mélytányér dukál. A teríték legyen egységes, vagyis lehetőleg egyforma tányérokat helyezz ez az asztalon. Hogyha nincs is ugyanolyan tányérból elegendő, akkor legalább színükben harmonizáljanak, és ne legyen valaki előtt mintás, valaki előtt pedig sima fehér.

Ha valamilyen kiadósabb levest, példáult gulyást, halászlét készítettél, akkor klasszikus gulyástálakat is elhelyezhetsz az asztalon, melyeket megtalálsz a Gasztronagyker porcelán tányérjainak kínálatában is.

Főételek

A főfogásnál a megfelelő tányér kiválasztása természetesen attól függ, hogy milyen típusú ételről van szó. A “száraz” ételeket (például sültek, rántott húsok és zöldségek, párolt rizs, sült krumpli, stb.) kényelmesebb lapostányérból enni, hiszen jobban el lehet helyezni benne az ételeket, mint egy szűkös, magasabb falú mélytányérban.

Ellenben a szaftosabb fogásokat (például pörköltfélék, töltött káposzta) pont, hogy mélytányérból célszerűbb fogyasztani. Ha pedig valamilyen szószos tésztafélét (milánói, bolognai, carbonara) kínálsz, akkor érdemes tésztás tányérokat helyezni az asztalra, melyek hasonlóak a mélytányérokhoz, csak kisebb űrtartalmúak és szélesebb a peremük. Hogyha nincs, természetesen megteszi a mélytányér is.

A salátákat, mártásokat kis tálkákban szolgáld fel, ha pedig az étel indokolja (például körömpörkölt, egészben sült csirkecomb, szálkás hal), szoríts helyet néhány csontos tányérnak is.

Desszertek

Ha már mindenki jóllakott, ideje az étkezést megkoronázni egy kis desszerttel! Itt ismét előkerülhetnek a kistányérok, de ha krémesebb süteménnyel örvendezteted meg a vendégeket, akkor ne normál villát és kanalat, hanem kimondottan desszertes evőeszközöket használj!

Hirdetés