Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

z

A macskás gazdik 3 legfontosabb feladata

A macskatartás elsőre elég egyszerűen tűnik, de ha azt szeretnéd, hogy kedvenced ne csak egyhangúan tengesse napjait, hanem valóban jól érezze magát melletted, akkor sok mindent meg kell tenned annak érdekében, hogy igazán jó gazdi légy. Kezdd az alapokkal!

A macska ápolása

A szobacicákkal kapcsolatos leggyakoribb tévhit, hogy mivel csak a lakásban mozognak, ezért nem kell ápolni a bundájukat, hiszen úgysem lesz piszkos. Viszont te sem azért mosol hajat és fésülködsz meg, mert kilépsz otthonról, igaz? A tisztaság az ápolt külső alapvető feltétele, és ez a házi kedvencek esetében sincs másképp.

A cica bundáját akár minden nap ajánlott egy puha sörtéjű kefével átfésülni, már csak azért is, mert így a kihulló szőrszálak nem lepik el a kanapét vagy a padlót. A kifésült szőrszálakat pedig a macska sem nyeli le mosakodás közben, így csökken a gyomorban a szőrlabda kialakulásának esélye. A macskák alapvetően tisztán tartják magukat, így csak ritkán kell őket fürdetni, de ha a bundájuk nagyon piszkos, vagy valamilyen mérgező anyaggal szennyezett, akkor nincs mese, kell egy alapos zuhany!

A bunda fésülésén túl érdemes a külső hallójáratot és a fogakat is óvatosan megtisztítani, így elkerülhető a fül begyulladása, a fogínygyulladás és a fogkőképződés. Mindemellett alaposan vizsgáld át a cica bőrét is, nincs-e rajta esetleg valamilyen seb vagy kiütés. Ha a cica szeme váladékozik, az kötőhártyagyulladásra utalhat, ennek a gyógyításával azonban ne kísérletezz otthon, irány az állatorvos!

A macska környezetének rendben tartása

A cicák roppant kényesek a tisztaságra, a környezetüket illetően is. Nem szívesen fekszenek bele például egy koszos, büdös kosárba, illetve az alom használatát is megtagadhatják, amennyiben nem tartják elég higiénikusnak.

Egy gondos gazdinak azonban mindez nem jelent problémát, hiszen odafigyel arra, hogy kedvence körül minden tiszta és rendezett legyen. A fekhelyet érdemes rendszeresen kitakarítani, a játékokat áttörölgetni tisztítószeres ronggyal, és a macskaalmot is rendbe tenni minden használat után.

Hogy ez utóbbiak közül melyik válik be a legjobban, azt macskája válogatja, de a Petgurunál rengetegféle macskaalmot találsz, így előbb-utóbb biztosan megleled azt, amit kedvenced is szívesen használ. No és persze az sem utolsó kritérium, hogy a macska wc könnyen takarítható legyen – legalábbis a gazdi szempontjából.

Odafigyelés és törődés

Habár a macskák általában nem olyan ragaszkodóak, mint a kutyák, ők is igénylik a foglalkozást. Az ápoláson felül minden nap szánj időt a közös játékra, melynek segítségével az állatot új ingerek érhetik és levezetheti a fölös energiáit.

Nem mellesleg a kapcsolatotokat is szorosabbá teszi az együtt töltött idő; egy kiegyensúlyozott cica kedves, barátságos, játékos, érdeklődő, és nem teher számára, ha a gazdája foglalkozni akar vele. De azért nem kell mindig a lézerfényt meg a papírgalacsint kergetni, néha jobb csak összegömbölyödni a gazdi ölében és dorombolva élvezni a simogatást.

Hirdetés