Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Digitalizáció

Fókuszban a magasabb szintű képzések

Az oktatás a kulcs

„Az idén 15 éves a FANUC magyarországi képviselete. A kezdetek kezdetén szervizmérnök kollégák voltak az első alkalmazottak, Fekete Csaba a CNC és jómagam a robotika területén támogattuk a felhasználókat. A munkánk nem korlátozódott a gépek szervizelésére és karbantartására, feladatunk volt a tudásunk átadása is képzések formájában. Hittünk abban, hogy az ügyfeleink akkor lehetnek eredményesebbek ha magas szinten kihasználják a gépjeikben rejlő lehetőségeket. Abban segítettünk, hogy megfelelő szaktudással profi felhasználókká váljanak.”

– kezdi Nagy Zsolt, Szervizvezető.

Ez ma sincs másképp a vállalatnál: napjainkban három professzionálisan felszerelt oktatóteremben zajlanak a gyakorlatorientált képzések Törökbálinton, ezeket továbbra is tapasztalt szervizmérnökök tartják. A gépparkot folyamatosan, az aktuális újdonságokkal fejlesztik, így a résztvevők a legújabb generációs CNC vezérlőkön, szerszámgépeken és robotokon sajátíthatják el a gyakorlatban is jól alkalmazható tudást.

A tréningek pedig kifizetődők, ugyanis a képzett gépkezelők nemcsak hatékonyabban, hanem biztonságosabban is használhatják a FANUC gyártóberendezéseit, így kevesebb leállásra és gépjavításra van szükség.

A maximum a cél

A FANUC egyik elsődleges célja a kiváló minőségű termékek és szolgáltatások biztosítása mellett, hogy átadja mindazt a gyakorlati tudást, aminek segítségével a felhasználók a maximumot ki tudják hozni berendezéseikből.

„Ennek elősegítésére egy képzési kampányt szerveztünk, ami a magasabb szintű, haladó programozói és applikációs képzésekre fókuszált, mint például a DCS, az ipari kommunikáció vagy a PMC programozás.”

– tudjuk meg Mihalik Zsolt, After Sales csoportvezetőtől.

„A kurzusok szervezése a kampány időtartama alatt megkezdődött, az első résztvevők már meg is kapták a képzés sikeres teljesítéséről szóló tanúsítványokat. A további kurzusok lebonyolítása az őszi időszakban zajlik, a több mint 60 jelentkező részére folyamatosan indítjuk a csoportokat.”

Új CNC képzés a FANUC Akadémián – FANUC Picture programozás

A kampány keretében mutatkozik be a FANUC új CNC képzése FANUC Picture programozás néven. A képzés elvégzését követően a résztvevők a szoftver segítségével képesek létrehozni FANUC vezérlőkön teljesen egyedi, személyre szabott HMI felületeket. Az egyedi interfészen például egy gombnyomásra indíthatók különböző gépműveletek, illetve megjeleníthetők a gép által tárolt információk. A képzés minden olyan CNC felhasználónak hasznos lehet, aki egyedileg szeretne létrehozni a saját igényeire szabott kezelőfelületet, ezzel is megkönnyítve a gép működtetését.

Egyedi képzési lehetőségek – FANUC Workshopok

A FANUC széles standard képzési portfolióval rendelkezik az alapvető kezelési ismeretektől, egészen a specifikus applikációs képzésekig. Az iparban elkerülhetetlen, hogy egyedi megoldásokat és rendszereket is fejlesszünk és alkalmazzunk, nincs ez másként a képzések tekintetében sem.

„A standard képzéseink megoldást jelentenek partnereink igényeire az esetek nagy részében. Előfordul azonban, hogy olyan speciális igényekkel találkozunk, amire egyedi képzési specifikációt kell kidolgoznunk. Természetesen erre is tudunk megoldást kínálni.”

– tájékoztat minket Mihalik Zsolt.

„Több egyedi képzést is szerveztünk már, ezeket mindig hosszabb egyeztetés előzi meg, hogy pontosan azt a tematikát állítsuk össze, amire a partnerünknek szüksége van. Ilyen kurzus volt például a KAREL programozás, vagy a FANUC robot safety rendszerek workshop, de a szerszámgépek esetén is több egyedi képzést szerveztünk már, a még hatékonyabb gépkihasználtságot és magasabb szintű programozási funkciók megismerését célozva”.


Aki a képzések mögött áll

Némedi-Varga Orsolya közel egy éve foglalkozik a FANUC-nál képzésszervezéssel, valamint a képzésekkel kapcsolatos háttérfeladatokkal és adminisztrációval. Orsi csatlakozásával a FANUC egy újabb fontos lépést tett annak érdekében, hogy az érdeklődőket még rugalmasabban tudja kiszolgálni a felmerülő képzési igények kapcsán.

Pontosan milyen feladatokat látsz el a FANUC Akadémián?

Lényegében a képzésekhez kapcsolódó teljes ügyintézési folyamat, az ügyfelekkel való kapcsolattartástól a felnőttképzési adatszolgáltatáson keresztül a kurzusok kiszámlázásáig az én hatáskörömbe tartozik. Ez magába foglalja a szervizmérnök oktató kollégákkal és az ügyfelekkel való egyeztetést, a képzési igények meghatározását és a képzési programterv összeállítását, ennek megfelelően az ajánlatok kidolgozását. Emellett kiemelten fontos feladatnak tartom az oktatásokat végző szervizmérnök kollégák szakirányú továbbképzését, amelyet a FANUC európai központjával is rendszeresen egyeztetünk.

Kiknek ajánlott a képzés?

A képzési portfolióban többféle képzési szint érhető el. Alapszintű képzéseinket elsősorban a gépeket működtető és kezelő kollégáknak ajánljuk. Emeltszintű képzéseinket pedig azoknak a programozóknak és gépkezelőknek, akiknek magasabb szintű szaktudás szükséges a termelési folyamatok és a gépkihasználtság optimalizálásához.

Milyen háttértudásra és feltételekre van szükség a képzésre jelentkezéshez?

Alapszintű képzéseinknek nincsen előfeltétele, az emelt szintű kurzusokhoz már a robotműködtetés és -programozás, vagy a PMC programozás képzések elvégzése szükséges. A haladó szintű robotprogramozás, iRVision, DCS és kommunikációs képzések, a FANUC Picture programozás az előképzettséggel együtt komplex, átfogó ismeretekkel vértezi fel a résztvevőket a FANUC technológiákból.

Mik a tapasztalatok a képzésekkel kapcsolatban?

Az elmúlt időszakban megnövekedett képzéseink iránt az érdeklődés. A koronavírus hatására volt olyan időszak Akadémiánkon, amikor nem tudtunk képzéseket tartani, mivel a kontakt formás képzések nem voltak engedélyezve, ez kurzusaink gyakorlatorientáltságából adódóan nehézséget okozott a képzésszervezésben. Általánosságban elmondható, hogy nagy az igény partnereink részéről a gépekkel dolgozó kollégák továbbképzésére és tudásának fejlesztésére, azonban a termelés folytonos biztosítása miatt gyakran kihívást jelent a megfelelő időpontot megtalálni egy – egy kurzus elindításához. Ennek megoldásában nyílt képzéseink nyújtanak segítséget, amelyekhez folyamatosan tudnak csatlakozni az érdeklődők, akár egyesével is.

Milyen visszajelzéseket kapnak a résztvevőktől?

Nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk a FANUC Akadémia résztvevőitől. Elsősorban az oktatók képzettségét és ipari tapasztalatokon alapuló szaktudását, rugalmasságát és a kurzusok gyakorlatorientáltságát emelik ki főbb erényeinkként. A résztvevők különösen szokták értékelni, hogy a saját termelésükből hozott példákon keresztül mutatjuk meg a FANUC technológiák működését és programozását, illetve a fejlesztési lehetőségeket.


www.fanuc.eu/hu/hu

Hirdetés

További cikkek a témában