Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

A diverzifikáció helyes módja

A gyártóknak megfelelő szerszámokra és számításokra van szükségük az új bevételi források felkarolásához.

A gyártók számára a COVID-19 után „új normális” helyzet alakul ki ez derül ki a McKinsey & Company által közzétett jelentésből. Mivel egyes ágazatokban bevételkiesés, míg más ágazatokban váratlanul megugró kereslet tapasztalható, a válság arra kényszeríti a gyártókat, hogy diverzifikáljanak. James Thorpe, a globális fémforgácsolási vezető Sandvik Coromant termékmenedzsere elmagyarázza, hogy a diverzifikációs kihívások leküzdéséhez miért lesz létfontosságú a megfelelő szerszámok kiválasztása és a megfelelő szerszámszámítások meghatározása.

A McKinsey & Company COVID-19: Briefing note jelentése szerint a gyártók „tartós változásokra számíthatnak a fogyasztói piacokon”, és rugalmasságra lesz szükség, ha a gyártók „gazdaságilag és társadalmilag életképes utat akarnak járni”. Más szóval, a túléléshez diverzifikálni kell.

Szerencsére a mai mérnökök jól ismerik a vegyes gyártást, és a legtöbbjük már messze túlnőtt a „Sanyi a sufniban” technológiai színvonalú sztereotípiáján.  A gyártás diverzifikálása azonban kihívásokkal jár.

A megfelelő szerszámmegoldás kiválasztása alapvető fontosságú a gyártási folyamat változásainak elősegítéséhez. Ez különösen fontos azon mérnökök számára, akik olyan szívós anyagokkal dolgoznak, mint a duplex rozsdamentes acélok, az Inconel vagy a hőálló szuperötvözetek (HRSA), valamint a többféle anyaggal dolgozó vállalatok számára.

Az ilyen műveletekhez optimalizált szerszámokra van szükség, gondosan kiszámított forgácsolási adatokkal. A fúrószerszámok erre kiváló példával szolgálnak. A fúrás behatolási sebessége jellemzően 50 és 1000 milliméter/perc között változhat. Ezeknél a szerszámoknál a pontos számítások létfontosságúak, hogy elkerülhető legyen az alacsony éltartam, és legrosszabb esetben a szerszámok idő előtti meghibásodása. Egyszerűen fogalmazva, ha az alkatrész anyaga változik, akkor a fúrási forgácsolási adatoknak is változniuk kell.

Szerszám minden anyaghoz

Mit értünk azon, hogy „a megfelelő” szerszám? A fúrók esetében ez általában olyan szerszámokra vonatkozik, amelyek hosszabb ideig működnek és jobb minőségű furatokat készítenek, különösen olyan kemény anyagokban, mint az Inconel.

A Sandvik Coromant kifejlesztette a tömör keményfém fúrók CoroDrill® 860 választékát optimalizált geometriákkal, amelyek megfelelők különböző alkalmazásokhoz, szívós, kihívást jelentő anyagokban, valamint képlékeny, koptató és lágy anyagokban, amelyek jellemzően az ISO K és ISO N családokba tartoznak. A termékcsaládba tartozik a CoroDrill 860-GM továbbfejlesztett -GM geometriával, amely többféle anyagra és alkalmazásra optimalizált.

A termékcsalád más szerszámai, mint például a CD860-PM, ISO-P acélok fúrására lettek optimalizálva. A CD860-SM a repülőgépipari alkatrészek gyártásához használt ISO S anyagokhoz optimalizált. A CD860-GM különösen hasznos a vegyes anyagú általános gépészeti munkáknál, ahol fontos a termelékenység, és a mérnökök diverzifikálni kívánják a gyártást.

A CD860-GM innovatív, csiszolt horonykialakítása javítja a forgácselvezetést, és jobb furatminőséget eredményez. Egyedi, finomszemcsés keményfém hordozóanyagból készül, amely növeli a keménységet, miközben megőrzi a szívósságot. Ezenkívül a fúró hegye többrétegű fizikai gőzfázisú leválasztással (PVD) bevont filmréteggel rendelkezik, ami kulcsfontosságú a fúró termelékenységének és éltartamának javításához.

A Sandvik Coromant CD860-GM tömör keményfém fúrója hasznos a vegyes anyagokat használó általános gépészeti alkalmazásokban, változatos gyártási beállításoknál.

Ezt egy dél-koreai autóipari vállalat tette próbára. A vállalat a CD860-GM-et egy ISO-P anyagú erőátviteli csatlakozó megmunkálására használta, majd összehasonlította a teljesítményét egy versenytárs fúrójával ugyanazon az alkatrészen. Az alkalmazott forgácsolási adatok: 100 m/perc forgácsolási sebesség (Vc), 0,21 mm/ford előtolás (Fz) és 10 mm-es fúrási mélység. Végül az ügyfél a szerszám éltartamának 1150%-os növekedéséről számolt be a CD860-GM segítségével.

Online kapcsolat

A Dél-Koreában tapasztaltakhoz hasonló termelékenységi előnyök döntő fontosságúak lehetnek abban, hogy a gyártók diverzifikálják termelésüket, miközben versenyképesek maradnak. Ugyanilyen fontosak a forgácsolási adatokkal végzett számítások is, amelyeket minden adott alkalmazáshoz optimalizálni kell. Ennek meghatározása egy új termék esetében azonban szakértői véleményt igényelhet.

A COVID-19 járvány megfékezésére bevezetett utazási korlátozások miatt nem valószínű, hogy egy szerszámspecialista meglátogathatja az Ön telephelyét. Hogyan tudják tehát a mai mérnökök nemcsak kiszámítani a legjobb értékeket, hanem össze is kapcsolni ezeket a munkához legjobban ajánlott fúróval? Mi több, hogyan lehet ezt gyorsan és pontosan elvégezni, hogy a mai diverzifikációs kihívások mellett a gyártási üzemidő is megmaradjon?

A válasz az online szoftverekben rejlik. Az új vagy meglévő alkalmazásokhoz megfelelő szerszám és forgácsolási adatok kiválasztásához a Sandvik Coromant kifejlesztette a CoroPlus® Tool Guide-ot. A Tool Guide nemcsak a megfelelő szerszámot választja ki, hanem megadja a forgácsolási adatokat és a szerszám várható éltartamát is az adott alkalmazáshoz

Az ilyen fontos döntések meghozatalának képessége a szerszámokkal és a vonatkozó számításokkal kapcsolatban létfontosságú, ha a gyártók diverzifikálni akarnak, méghozzá hatékonyan. Ráadásul az, hogy ez az útmutatás online is elérhető, kulcsfontosságú lehet a COVID-19 körülményeihez alkalmazkodó mérnökök számára.

Az olyan optimalizált szerszámokkal kombinálva, mint a CoroDrill 860 termékcsalád, a McKinsey & Company által „új normálisnak” nevezett kihívások a gyártók és mérnökök számára a lehetőségek időszakát is jelenthetik.

Hirdetés

További cikkek a témában